woensdag 16 september 2015

RATTENSCHILD. WAT IS DAT?IK BEN NIET WELKOM AAN BOORD.


RATTENSCHILD.

Een rattenschild is over het algemeen een rond metalen blad van voorgeschreven diameter, dat gedurende het verblijf van het schip in een haven op de meertrossen wordt aangebracht teneinde te voorkomen dat deze knaagdieren vanaf de wal langs de trossen aan boord komen.

Voor het zelfde doel moeten langszij komende lichters vastmaken op ringen aan overboord gehangen stevige korte einden staaldraad, voorzien van een voldoend zware ronde ijzeren plaat.

Het plaatsen van rattenschilden komt voor uit een internationale overeenkomst betreffende sanitaire voorschriften ter voorkoming en verspreiding van besmettelijke ziekten.

In de West-Europese havens wordt vaak dit voorschrift niet meer toe gepast, maar in havens van Afrika en het Verre Oosten wordt hier, vooral in opdracht van de havenautoriteiten, streng de hand aan gehouden.
Eenmaal ratten aan boord van een schip zijn deze zeer moeilijk te bestrijden en reizen ze mee naar andere laad- of loshavens elders op de wereld.

Op de afbeelding vrolijk opgeschilderde rattenschilden op de meertrossen van het Russische zeilschip de 'Mir'.
Helaas zijn deze schilden tegen elkaar aan geplaatst en is het voor een rat eenvoudig van de blauwe tros over het randje van het schild met de uil op de witte tros te komen.                               Deze schilden zijn goed geplaatst volgens de voorschriften.


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten