maandag 14 september 2015

FERDINAND MAGELLAN. WIE WAS HIJ?


HIJ MAAKTE EEN REIS OM DE WERELD 

VIA DE WESTELIJKE ROUTE.FERNÂO DE MAGELHÂES.

In het Spaans Magallanes, een Portugees zeevaarder, werd rond 1480 in Sabrosa geboren en werd op 27 april 1521 te Mactan in de Filipijnen vermoord. 
Hij voer in 1505 als adelborst mee in de vloot van 22 schepen onder Francisco d' Almeida via Kaap de Goede Hoop naar Indië.
Deed dienst in Indië en Oost-Afrika, maar viel in ongenade bij de onderkoning Albuquerque en keerde daarna terug naar Lissabon.
Uit veiligheidsoverwegingen week hij in 1517 uit naar Spanje, waar de jeugdige koning Karel V hem de middelen verschafte om zijn plan te realiseren bezuiden Amerika een route te vinden naar de Molukken en Indië.
Ondanks de tegenwerking van Fonseca, een belangrijk adviseur van de koning, vertrok hij in september 1519 met vijf opgelapte scheepjes de 'Trinidad', 'San Antonio', 'Concepcion', 'Santiago', en 'Victoria' variërend van 75 tot 120 ton met 265 opvarenden vanuit San Lucar aan de Guadalguivir.De schepen volgden de oostkust van Zuid-Amerika naar het zuiden. Na veel tegenslag, waarbij één schip verloren ging, en onderdrukte muiterij, passeerde hij van 21 oktober tot 28 november 1520 de zeestraat tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, die later naar hem werd genoemd, de Straat van Magallanes.


Halfweg de zeestraat keerde één schip heimelijk terug. De rest van de schepen volgde de westkust van Zuid-Amerika tot 35 graden zuiderbreedte en begonnen vandaar aan de oversteek om de west.
Ze bereikten op 6 maart 1521 de Ladronen (Marianen) Eilanden en 16 maart de Filipijnen.
Tijdens een gewelddadig treffen met de bevolking op het eiland Mactan nabij Cebu sneuvelde Magellan. Ook dertig andere opvarenden werden vermoord na een feestmaal op Cebu.
De 115 overblijvers vervolgden met twee schepen de reis en bereikten de Molukken.


  
                                                          (Replica van de 'Victoria'.)


Vandaar voer op 10 februari 1522 slechts één schip de 'Victoria', onder bevel van de ex-muiter Guan Sebastian Elcano via Kaap de Goede Hoop naar Spanje terug.
Na een reis van drie jaar en 14 dagen bereikte de 'Victoria' met 18 uitgeputte opvarenden op 6 september 1522 de vertrekhaven aan de Guadal-rivier.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten