dinsdag 23 juni 2015

BARTOLOMEU DIAS. WIE WAS HIJ?


HIJ RONDE ALS EERSTE KAAP DE 

GOEDE HOOP.
Bartolomeu Dias leefde van 1450 tot 1500. Hij was een Portugees zeevaarder en ontdekker van Kaap de Goede Hoop in 1488.
Er zijn in die periode in Portugal verschillende navigateurs Dias geweest. Volgens een kleinzoon van Bartolomeu, gouverneur van Angola, rond 1571, was hun juiste familienaam 'Dias de Novais'.
Bartolomeu Dias werd door koning Joâo II als ontdekker gekozen na de laatste tocht van Diogo Câo.
Diaz zeilde in eugustus 1487 uit de Taag bij Lissabon, met drie caravelas van elk 50  ton.
Hij voer verder langs de kust van Afrika dan zijn voorganger Diogo Câo, die reeds Zaire (Congo) bezocht en ongeveer de 22 graden zuiderbreedte bereikt had.

Te Angra das Voltas ( Lüderitzbaai) liet Bartolomeu een voorraadschip achter onder commando van zijn broer Diogo Dias. Vanwege de stormachtige zuidoost passaat verliet Bartolomeu op ongeveer 28 graden zuiderbreedte de kust en stuurde zuidwest.
Toen hij voldoende zuiderbreedte had bereikt, ging hij oost sturen en zeilde hij voor de westen winden uit. Daar hij geen land land meer bezeilde in deze oostelijke richting hield hij uiteindelijk noord aan en bereikte toen Zuid-Afrika ten oosten van Kaap de Goede Hoop.


Hij bezocht Sâo Braz (Mosselbaai) op 22 graden oosterlengte, Angra da Roca (Algoabaai en Port Elizabeth) en plaatste een 'padrâo' een stenen pilaar met merkteken op Ilheú da Cruz (False eiland).
Vervolgens bereikte hij de Great Fish River op 33 graden zuiderbreedte-27 graden oosterlengte.
De kust liep daarna in noordoostelijke richting en Dias had goede hoop aldus naar Indië, het lang gezochte specerijen land, te kunnen zeilen.
Zijn bemanning dwong hem uiteindelijk terug te keren, daar er ernstig scheurbuik aan boord heerste en er reeds sterfgevallen waren geweest door deze ziekte. Ook was het tuigage zwaar gehavend en moest er constant gepompt worden om het schip droog te houden.


Op de thuisreis volgde hij de kustlijn van Afrika en ontdekte Ponta de S.Brandâo (Kaap Agulhas) en de stormkaap. Thuisgekomen in Portugal veranderde koning Joâo II deze naam Cabo Tormentoso in Cabo da Bôa Esperança.
Te Agra das Voltas pikte Bartolomeu het voorraadschip op, dat nog slechts enkele overlevenden aan boord had. (24 juli 1488) 
De verdere thuisreis onderbrak hij te Elmina (São Jorge da Mina), reeds een Portugese kolonie plus fort aan de Goudkust. In december 1488 keerde hij terug in Lissabon.
Op deze reis gebruikte Bartolomeu aan land een astrolabium om de hoogte te meten van de poolster of van de zon in de meridiaan, teneinde aldus de aardse breedte te bepalen.
De zee was zijn leven en werd zijn dood. Hij verging later met zijn schip in een zware storm ten oosten van Kaap de Goede Hoop toen hij in 1500 mee zeilde met de vloot van Cabral.
Zijn kennis heeft er toe bijgedragen voor de verdere ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten via Kaap de Goede Hoop.
                                          (Capo da Bôa Esperaça of Kaap de Goede Hoop.)

(Zie vervolg: Astrolabium. Wat is dat?)

2 opmerkingen:

  1. Heel handig artikel! Ik heb het goed kunnen gebruiken bij mijn taak van geschiedenis!, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg handig artikel! zeker wat aangehad

    BeantwoordenVerwijderen