maandag 10 februari 2020

LEWIS R. FRENCH, OUDSTE VARENDE ZEILSCHIP.


                       HET OUDSTE 

EN NOG STEEDS 

                       VARENDE ZEILSCHIP.



LEWIS R. FRENCH.

De Lewis R. French is een gaffel getuigde topzeilschoener en ze werd gebouwd in 1871. Het schip heeft tonnage van 50 bruto registerton, een lengte van 17,3 meter, een breedte van 5,7 meter, een diepgang van 2,3 meter en een ruimdiepte van 1,6 meter.
Als mechanische voortstuwing heeft het schip een Yawl Boat van 85 pk. Ze heeft het zeilplan van een schoener met daarvoor 4 vaste bemanningsleden. Ze kan 21 passagiers huisvesten.


Het schip werd in 1871 te water gelaten in Christmas Cove in de stad South Bristol in de staat Maine USA.
Haar frame is van dubbel gezaagd eikenhout en haar beplanking zijn van wit eikenhout.
Ze is de oudste tweemastschoener in de VS. In 1992 werd ze aangewezen als US National Historic Landmark.

Volgens gegevens van haar huidige eigenaar, werd het schip gebouwd door de zonen van de winkelier Lewis R. French in Maine en vernoemd naar hun vader, afkomstig uit Frankrijk.
De drie zonen zouden een overeenkomst hebben gehad met hun vader dat hij de bouw van het schip zou financieren, maar hij deed het nooit. Ze namen wraak door het schip te dopen met zijn naam, waardoor de oude baas werd gedwongen een maritieme traditie te eren die bepaalde dat elke levende persoon met een naar hem genoemd schip haar een set vlaggen moest leveren.
Joseph W. French was de eerste eigenaar en gebruikte het schip in de kustvaart, later werd ze een vissersvaartuig tussen 1877 en 1888 voordat ze weer terugkeerde naar de kustvaart.
In 1928 werden haar masten verwijderd en werd ze omgezet in motorvermogen met een stuurhuis op het achterschip. Ze bleef in de kustvaart, met allerlei soorten vracht, tot 1973, toen ze werd gekocht door John Foss.

John Foss bracht drie jaar door met het herstellen van het schip naar haar oorspronkelijke zeiltoestand en het uitrusten van het ruim voor het vervoer van passagiers.
De Lewis R. French was een van de eerste schoeners die de North End Shipyard, eigendom van Foss, in Rockland , Maine binnenvoer als onderdeel van de 'Maine Windjammer Fleet'.

In 1986 verkocht Foss de schoener aan zijn zwager Dan Pease die de Lewis R. Franch vanuit Rockland en vervolgens Camden in de vaart bracht tot 2003.
Dat jaar werdze gekocht van Pease door Garth Welles, haar huidige eigenaar en vaart nu vanuit Camden. Sinds 1976 is het schip voortdurend actief in de toeristenvaarten langs de kust van Miane.



De Lewis R. French werd in 1991 opgenomen in het National Register of Historic Places en werd in 1992 aangewezen als National Historic Landmark.

Ze is de oudste tweemastschoener in de Verenigde Staten van Amerika; net iets ouder dan de Stephen Taber die ook in 1871 werd gebouwd.
Ze is de enigste van de twee die een volledige kiel heeft.


Ze is het oudste zeilschip dat in Maine is gebouwd en de enige bekende overlevende schoener die in Maine is gebouwd en al die tijd Maine als thuishaven had.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten