vrijdag 24 januari 2020

BAAI VAN PANAMA. (TALL SHIP).


EEN VAN DE VELE WINDJAMMERS

                GEBOUWD BIJ 

        HARLAND AND WOLFF.

BAY OF PANAMA.

De Bay of Panama was een vier master met een stalen romp in 1883 gebouwd op de Ierse scheepswerf van Harland and Wolff, met als bouwnummer 164.
Haar afmetingen waren: een lengte van 89,61 meter, breedte 12,87 meter en een diepgang van 7,38 meter. Het schip had een bruto tonnage van 2365 ton. Het schip was uitgerust met vloeren en de onderste dekliggers van ijzer. Het vooronder was 11 meter lang. 

Op 14 november 1883 werd het schip te water gelaten onder de officiële Britse Registratie Nr. 89507 met als roepnaam JDBF.
Op 12 januari werd het schip overgedragen aan haar eigenaar J.Bullock te Londen.
Gedurende de jaren dat het schip hoofdzakelijk in de jute vaart zat tussen Groot Brittannië en Calcutta, India, 1887 tot 1891, voer ze onder het commando van kapitein Wright. (Uit die periode zijn geen afbeeldingen van het schip bekend.)

HET EINDE VAN DE BAY OF PANAMA.


Op 9 maart 1891 werd de Engelse kust geteisterd door een zware sneeuwstorm  en een hoge zeegang.
De Bay of Panama was op de terugreis van Calcutta naar Dundee met een lading jute.
Het zicht was dusdanig slecht, dat de kapitein besloot dichter naar de kust te varen in de hoop een juiste positie bepaling te kunnen verkrijgen. Bij het naderen van de kust bij Nare Point, Cornwall, ging het fout en liep het schip vast op de riffen en werd door de hoge zeegang op de rotsen geworpen.


In die nacht werd het dekhuis door zware golven van het schip afgeslagen en hierbij kwamen kapitein Wright, zijn vrouw, de steward, kok en vier leerlingen om het leven.
De volgende ochtend werd door middel van het overschieten van een reddingslijn nog 17 bemanningsleden gered van de veertig.
Veel bemanningsleden waren in de tuigage geklommen om zich veilig te stellen tegen de golven, maar vroren er die nacht dood.







Nadat de storm was gaan liggen en het weer beter werd werd alsnog de lading jute geborgen. De bronzen scheepsbel werd aan de kapel in Helford geschonken.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten