zaterdag 30 september 2017

SRI LANKA RONDREIS. STADSRONDRIT COLOMBO - HENDALA. DAG 14.

SRI LANKA 

HET EILAND VAN SPECERIJEN,

THEE EN OLIFANTEN. (14) 

STADSRONDRIT COLOMBO - HENDALA. 19-09-2017


Deze ochtend verlieten we het Citrus Hotel, waar ze eerst nog een groepsfoto van ons maakten, en reden in de richtig van de hoofdstad van Sri Lanka Colombo. We lieten de prachtige zuidkust achter ons liggen. Het was een rit van 197 kilometer naar Colombo.


COLOMBO.

(Het ere monument voor Don Stephen Senanayake 'The Father of the Nation', hij begeleide Sri Lanka naar de onafhankelijkheid.)

Colombo is aan het uitgroeien tot een ware metropool met een mix van koloniale en moderne hoogbouw.
Door zijn grote haven en strategische ligging langs de Oost-West handelsroute overzee was de stad al 2000 jaar v,Chr bekend, alhoewel het pas de hoofdstad is vanaf 1815.
Tot 1982 was Colombo tevens de zetel van regering en parlement, totdat deze functie werd overgenomen door de voorstad Sri Jayewardennpura Kotte.
De oudere gebouwen herinneren aan de tijd van de Portugezen (16e eeuw), de Nederlanders (17e en 18e eeuw) en de Britten (19e en 20e eeuw). Een bekend oud Nederlands gebouw is het Old Dutch Hospital. We maakten de eerste stop bij de Independence Memorial Hall, de hal van de onafhankelijkheid.


                                                         (De Independence Memorial Hall.)

Vlak naast deze herdenkingshal staat het monument voor de 'Vader des Vaderlands', Don Stephen Senanayakes is Sri Lanka begeleide naar de onafhankelijkheid en belangrijke posten in de regering vervulde. Van links naar rechts en boven naar beneden: De gouden boeddha in het Viharamahadevi park, de Hilton Towers, het sport stadion in de vorm van een lotusbloem, het oude parlementsgebouw, de Altai Towers met 68 verdiepingen en een hoogte van 240 meter en het 'White House' van de president van Sri Lanka.
Een gebouw wat nog in aanbouw en de zicht in de stad volledig domineert is de Lotus Tower met een hoogte van 350  meter (inclusief de zendmast) en daarmee het hoogte gebouw in Zuid-Azië.
De lotusknopvormige toren zal gebruikt worden voor communicatie-, observatie- en andere recreatieve voorzieningen, zoal een draaiend restaurant. Het geheel van $104,3 miljoen wordt gefinancierd door de Chinese Bank. 
We brachten een bezoek aan het oude Hollandse ziekenhuis, wat beschouwd wordt als het oudste gebouw in het Colombo Fort gebied. Het is nu een erfgoedgebouw met winkels en restaurantjes.
Er wordt aangenomen dat het gebouw sinds 1681 bestaat. De Nederlanders vestigden het ziekenhuis in Colombo om de gezondheid van de officieren en andere medewerkers van de VOC te bedienen.
Een van de beroemdste chirurgen die in dit ziekenhuis werkten was Paul Hermann, die vanaf 1672-1679 diende. Hij werd ook beschreven als de vader van de plantkunde van Sri Lanka.
Het gebouw weerspiegeld de zeventiende-eeuwse Hollandse koloniale architectuur.
Het gebouw heeft vijf vleugels die twee binnenplaatsen vormen. het werd ontworpen om de warmte en de vochtigheid buiten te houden en als zoveel gebouwen het die periode zijn de muren 50 centimeter dik. De structuur heeft massale teakbalken. Een lange open waranda loopt langs de lengte van elke vleugel van het gebouw.
In het gebouw was vanaf het begin 1980 tot en met 1990, het Colombo Fort Politie Station gevestigd.
Voor het gebouw staat een boom, waar ik de naam niet van weet, met bloemknoppen en als deze knop werd open gemaakt een  prachtige witte met roze bladranden, roze                                                                          bloemdraden en gele stampers. 


Midden tussen de nu hoge gebouwen van Fort Colombo staat de nu buiten gebruik zijnde oude vuurtoren van de oude Haven.
We vervolgens onze reis naar het Trans Asia Hotel waar we voor de lunch de echte Engelse High Tea kregen aangeboden. Het was allemaal heerlijk wat we te eten kregen, maar de thee liet  lang op zich wachten, want het tempo van de bediening was zeker niet 'High'. De ene helft van de tafel was al bijna klaar met eten toen de andere helft de thee nog moest krijgen.

SLAVE ISLAND.

Tijdens de stadsrondrit zagen we regelmatig op de verkeersborden 'Slave Island' staan. Dit eiland bestaat niet meer en lag in de tijd van de VOC van het Beira Meer dat midden in de stad ligt. Dit deel werd later droog gelegd om aan de vraag van bouwgrond te voldoen.
Op 'Slave Island' werden de gebrandmerkte slaven arbeiders van de VOC ondergebracht, maar om te voorkomen dat ze zwemmend zouden ontsnappen werden er in het meer krokodillen uitgezet.
 
We verlaten na de 'High Tea' de stad Colombo en rijden  via een deel van de autosnelweg die in de richting van het vliegveld loopt en een tolweg is naar de plaats Hendala, waar we in het bijgelegen  Wattala onze laatste nacht zouden doorbrengen in het Pagasus Reef Hotel.

Het hotel lag aan de Indische Oceaan, waarvan het strand volledig vol lag met aangespoeld afval, maar we in de verte de stad Colombo konden zien liggen. Verder lag het in een vrij verlaten gebied en bleef er niets anders over dan een beetje rond te kuieren.

Het was een ieder duidelijk dat dit het einde van onze 'Sri Lanka Rondreis' was. het werd voor de laatste keer de kleding voor de volgende dag uit de koffer halen, en ditmaal kleding voor een kouder klimaat.
Na het diner bleven enkele nog even in de bar hangen om uiteindelijk vroeg naar bed te gaan, daar het de volgende morgen vroeg opstaan was voor de reis naar het vliegveld van Colombo.
               Het einde van een dag van een geweldig mooie reis over het eiland Sri Lanka.


                              Zie vervolg: DE THUISREIS EN EEN TERUGBLIK. DEEL 15


Geen opmerkingen:

Een reactie posten