zondag 24 september 2017

SRI LANKA RONDREIS. SIGIRIYA OMGEVING. DAG 6.

SRI LANKA 

HET EILAND VAN SPECERIJEN, 

THEE EN OLIFANTEN. (6)


SIGIRIYA. DAG 6 11-09-2017.In de ochtend na het ontbijt en lekker uitgeslapen te hebben, maakten we een wandeling in de omgeving van het hotel, maakten contact met de lokale bevolking waar we thee dronken bij een van de bewoners en bezochten een lokaal schooltje.
In de middag splitste de groep zich in tweeën. De helft ging een bezoek brengen aan de oude koningsstad Polonnaruwa en de rest verbleef heerlijk relaxend bij het zwembad van het hotel.


(Bij deze woning kregen we in de tuin thee geserveerd.)

In de tuin bij deze woning maakten we kennis met verschillende fruitsoorten en bloemen voorkomend op Sri Lanka, zoals de cashewnoot, woodappel en cassavewortel.
Ondanks dat het huis er voor onze levens maatstaven er armoedig uit zag, was het er binnen kraakhelder schoon.
Hierover later meer. Langs de weg bloeiden de bloemen van de hibiscus in verscheidene kleuren.
HET SCHOOLTJE.Het schooltje dat we bezochten was in 1980 door middel van de Belgische - Sri Lanka vriendschapsvereniging opgericht.
Het waren allemaal open lokalen en al de leerlingen droegen een schooluniform.
We konden vrij rondlopen en wat ons opviel was, dat ondanks de leerkracht niet aanwezig was al de kinderen rustig waren en verder gingen met hun studie. Het onderwijs is in Sri Lanka gratis en er worden twee talen op school geleerd; het Srilankaans en Engels.
Het het lokale schrift met zijn vele krullen stamt af uit het Sanskriet. 


We gebruikten het schoolbord om via een schets aan te duiden waar wij woonden in Nederland, en enkele kinderen vertaalden de namen van een paar vrouwen in het Sanskriet.Bij het luiden van de bel voor de lunch, de kinderen brengen zelf hun lunch mee naar school, liepen de leerlingen keurig in de rij naar buiten om bij een kraag op het terrein netjes hun handen te wassen.
De schooltuin wordt ook door de leerlingen schoon en bijgehouden en in een perk rond een boom waren twee meisjes kleine plantjes aan het poten. Voor dat we afscheid namen werden we onthaalt door een groepje leerlingen die een liedje voordroegen. Wij verrasten ze met het canon van 'Vader Jacob'. We wandelden terug naar ons hotel voor de lunch.

Deze middag gebruikte de helft om bij het zwembad tot rust te komen na een heerlijke massage die al de stijve spieren weer losmaakten.


DE KOKOSNOOT PALM.


De kokosnoot palm is één van wel 4000 palm soorten. Maar niet alle palmen dragen vrucht.
Deze boom kan een lengte ven meer dan 30 meter bereiken, heeft in de top van de stam een kroon groene bladeren, waarin de kokosnoten groeien. Tegenwoordig wordt er ook een lager soort kokospalm geteeld.
De boom levert een hoog gehalte aan grondstoffen. Op de eerste plaats de kokosnoot als vrucht, de bloem levert de nectar voor de palmwijn. De noot van de boom is pas na 10 maanden volledig volgroeid.

Om de noot met zijn vruchtvlees en vruchtsap zit een dikke bastvezel van enige centimeters dikte.
Van deze bast worden kokosmatten en vloerbedekking gemaakt en is verder geschikt om op te koken of als brandstof om bakstenen en dakpannen mee te bakken. Tevens is de vezel van de bast geschikt om jonge plantscheuten in op te trekken.
Na het verwijderen van de dikke bast houden we de noot over zoals we die uit de groentewinkel kennen.
In de zeer karde kern van de noot zit het vruchtvlees en het vruchtsap. Een product van beide kennen we als kokosmelk.
De kokosmelk wordt in vele gerechten gebruikt en het vruchtsap is heerlijk dorstlessend om te drinken.
Het vruchtvlees wordt gedoogd, fijn geraspt en gebruikt om koekjes van te bakken en om in lokale gerechten verwerkt te worden.
De harde vruchtschaal van de noot is geschikt om gebruiksvoorwerpen van de maken; zoals besteklepels en vorken, kommen om uit te drinken, schaaltjes, knopen en versieringen. Langs de weg in de groeten en fruit stalletjes zijn het vooral de jonge oranje noten die verkocht worden vanwege hun heerlijke smaak.

Van de bladeren van de palm, een harde middenkern met lange zijbladeren worden matten  gemaakt voor vloerbedekking, hele scheidingswanden voor in de woning, manden, hoeden en dakbedekking.
Restafval dient weer als brandstof om op de koken.

De stam zelf die bij een volwassen boom wel dertig meter lang en vrijwel recht omhoog is gegroeid is van een houtsoort met duizenden kleine nerven en is zeer geschikt om steigerpalen van de maken in een haven. Goed gedroogd is het hout bikkelhard.
Ook worden er in de meubelindustrie tafelbladen van gemaakt die goed gepolitoerd en/of afgelakt prachtig zijn om te zien. Verder wordt het hout gebruik voor het maken van schalen en schotels.
Wederom is het restafval weer geschikt als brandstof om op de koken.


Verder kennen we nog twee producten van de nectar van de bloem van de kokospalm.
Van dit sap wordt palmwijn, tuak genaamd op Sulawesië, gemaakt en gedistilleerd de bekende Arrack. Verder kan het vocht worden ingekookt tot palmsuiker, wat donkerbruin van kleur is.
Nu de vraag hoe krijg je de kokosnoten uit de dertig meter hoger gelegen palmkroon.
Het is over het algemeen gewoon mensen werk, maar er worden ook wel getrainde apen voor gebruikt.
De kokosnoot plukker klimt in een hurkpositie met beide voetzolen tegen de stam geklemd, die met een touw net boven de enkels met elkaar zijn verbonden, en de handen om de stam geslagen wippend omhoog om eenmaal boven in de kroon de noten met een hakmes uit de vruchttros te hakken, waarna ze naar beneden vallen. Blijf er wel niet vlak onder staan om te kijken, want een noot ven enkele kilo's kan dodelijk zijn als je die op je hoofd krijgt. 
Vaak hakt men ook kleine inkepingen in de stam die dan als voetsteuntjes dienst doen.CASHEWNOOT.

De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom. De Latijnse naam is Anacardium occidentale. De boom komt oorspronkelijk uit Brazilië. Ze staan ook bekend onder de namen; cachounoot, bombaynoot of olifantsluis.
Op de afbeelding boven toont de vrucht, een schijnvrucht, met daaronder de eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, wat de noot is.
De vruchthuid bevat gif, dat ernstige huidirritaties kan veroorzaken. Een onderdeel van de verwerking van de vruchten tot eetbare noten is het verwijderen van de huid met het gif. De van de huid ontdane noten worden op diverse manieren verwerkt.


 De noot wordt allereerst in de dop gebrand, zodat die dop gemakkelijk kan worden verwijderd. Dit gebeurd vaak nog handmatig. De noot bevat een vlies, dat ook met de hand wordt verwijderd. Al deze handelingen maken de noten duur.
De noten kunnen worden gebakken en eventueel gezouten, met hete lucht geroosterd, in suiker gecoat, of voorzien van een beslaglaagje vergelijkbaar met borrelnootjes en als ingrediënt in gerechten.
Cashew noten bevatten veel magnesium en fosfor, verder bevatten ze een grote hoeveelheid eiwit en ijzer.


WOOD-APPLE.

Hout appel of Limonia fruit. Als je deze vrucht op een markt ziet liggen denk je eerst aan grote golfballen, en ze zijn even hard.
Het is een bizarre maar lekkere vrucht en wordt ook wel de honingappel genoemd, 
Ze hebben als de bast geopend is een bruine kleur en ruiken als een combinatie van blauwe kaas en rozijnen.
De geur verspreidt zich snel in de ruimte. Hoe sterker de geur hoe rijper de vrucht.

In Sri Lanka wordt de vrucht veel gebruikt in een vruchten shake. Veel mensen voegen wat honing bij het sap om het minder zuur te maken.
Bij het openen van de bast ziet het er niet erg smakelijk uit maar is het vlees met een lepel er uit te eten. Een soort soepele pudding. Er wordt ook jam van gemaakt.
                               Zie vervolg: SRI LANKA RONDREIS. SIGIRIYA - KANDY.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten