zaterdag 23 september 2017

SRI LANKA RONDREIS - SIGIRIYA OLIFANTEN. DAG 4.

SRI LANKA 

HET EILAND VAN SPECERIJEN,

THEE EN OLIFANTEN. (4)


SIGIRIYA. DAG 4. 09-09-2017
Ook deze ochtend was het bijtijds opstaan weer de koffers pakken, een ontbijt en na het inladen van de bagage vertrekken , voor een rit van 82 kilometer naar de plaats Sigiriya. 

De route liep door een rijk bebost gebied waar we regelmatig het verkeersbord tegenkwamen, wat waarschuwde voor overstekende olifanten.

Rond lunchtijd namen we onze intrek in het sfeervolle bungalow hotel Sigiraya Village.


Een hotel complex gelegen in een enorme jungle aangelegde tuin met enorme oude bomen, planten en waterpartijen. Overal de vermelding van de naam van de boom met een naambordje. Houtenschildjes met de afbeelding van de vogels die er leefden. Zonder meer een gebied van rust.
In dit hotel zouden we drie dagen verblijven. Vanuit de tuin bij het zwembad hadden zicht op de imposante rots van Sigiriya.


Na ons geïnstalleerd te hebben en opgefrist en genoten van de lunch, maakten we ons gereed om met de autobus naar de standplaats te rijden van de jeeps waarmee we een bezoek gingen brengen aan het Minneriya Giritale National Park.
Hier zouden we de olifanten in het wild kunnen zien die tegen de avond op weg gingen naar open waterplekken om te drinken.
Helaas was het een zwaar bewolkte hemel en viel er op z'n tijd wat regen. Het was dan ook regelmatig de kap boven de zitplaatsen verwisselen. De rit was ook niet al de comfortabel door de vele gaten in het onverharde wegdek.
Onze eerste olifanten kwamen we tegen onderweg naar het park waar ze in de wegberm stonden te grazen en duidelijk lieten blijken dat ze niet gestoord wensten te worden gedurende hun maaltijd.


Tijdens de reis verstelde de gids over het verschil tussen de Afrikaanse- en de Indiase olifant. De laatste is kleine, donkerder van huid en heeft pigment vlekken achter zijn oren. Teven zijn de slagtanden kleiner dan die van zij Afrikaanse soortgenoot.
De gehele groep was verdeeld over drie jeeps, maar het was onze chauffeur die er kans voor om zich vast te rijden in een diep modderig spoor.
Poging na poging mislukte om er uit te van de komen, wat leidde tot grote hilariteit uit de andere jeeps. We mochten uit veiligheids- overwegingen niet de jeep verlaten, wat een aanzienlijke vermindering aan gewicht zou hebben betekend. Andere chauffeurs gingen zich en mee bemoeien en trachten onze jeep er uit te trekken met behulp van een ketting, die wel langer werd en uiteindelijk brak.
Uiteindelijk kwam er een jeep die een stalen sleepkabel bij zich had en werden we uit het modderige spoor getrokken. Een enorme olifant die vlakbij stond te grazen liet ons rustig aan modderen, want zijn kracht was het in feite zo geklaard.

Het uiteraard niet mogelijk alle afbeeldingen die er zijn gemaakt van deze geweldige dieren op de website te plaatsen. het was zonder meer een genot op de jonge olifantjes bezig te zien. Hoe ze hun soortgenoten uitdaagden en ze genoten van het verse gras.  Het was indrukwekkend om deze enorme beesten van dichtbij in hun eigen leefomgeving te zien. Helaas bleef het niet droog en keerden we onder de kap om droog te blijven terug naar de standplaats van de jeeps, waar de autobus op ons wachtte. Het was donker toen we weer bij ons hotel aankwamen voor een bad en een uitgebreid buffet voor het avond eten.
Maar een goed gekoelde fles lokaal gebrouwen beer smaakte na zo'n dag best.SRI LANKAANS GELD.

Intussen hadden we ook kennis gemaakt met de Sri Lankaanse munteenheid, de Sri Lanka Rupi (LKR). Men kent er net als bij onze € munten van 10, 20, 50 en 100, waarna men overgaat in biljetten van 10. 20, 50, 100, 500, 1000 en 10.000 Rupees. Alle biljetten zijn verschillend van kleur, zijn aan de voorzijde voorzien van afbeeldingen uit het land, met links onder een vlinder en rechts een vogel.
Op de achterzijde staan afbeeldingen van Sri Lankaanse dansen. Door de biljetten loopt een dunne zilverdraad.

                                 Zie vervolg: SRI LANKA RONDREIS - SIGIRIYA  DAG 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten