zondag 30 december 2012

VLAGGEN VAN DEZE WERELD. ( SLOT.)

INTERNATIONALE SEINVLAGGEN.

De seinvlaggen zijn zowel vorm als kleur internationaal vast gelegd voor zowel de Marine als de Koopvaardij en de Binnenvaart.
Ze zijn zo ontworpen dat ze zo min mogelijk verward kunnen worden met een natie vlag van een land. 

We onderscheiden Lettervlaggen,


Cijfervlaggen, Cijferwimpels, Oefenvlaggen en wimpels en Speciale vlagen en wimpels.


De meeste bekende vlag in alle takken van de vaart is de B-vlag (Bravo) welke weergeeft dat het vaartuig een gevaarlijke lading aan boord heeft die zowel brandbaar als explosief kan zijn.

De gele vlag (Quebec) wordt gevoerd als een schip een haven aandoet en er medische assistentie nodig is.
Ook als een schip in quarantaine is geplaatst door ziekte aan boord. 


De naam van een schip wordt nooit volledig weergegeven met behulp van seinvlaggen. Men gebruikt dan de cijfers en letters van het roepsein van het schip. Bijvoorbeeld; het s.s. Philippia een schip dat varend was onder Liberiaanse vlag had als roepsein  5LZP. De vijf geeft aan dat het schip onder Liberiaanse vlag vaart. Het vlaggen sein wordt van boven naar beneden gelezen.
Schepen varend onder de Nederlandse vlag hebben als eerste letter in het roepsein een 'P' gevolgd door drie andere letters. Zo beginnen bij de KLM het roepsein van de vliegtuigen met de letters PH en een cijfer combinatie daarachter.

PAVOISEREN.

Seinvlaggen worden ook gebruikt om bij feestelijke gelegenheden in een haven het schip te versieren. Men noent dit het pavoiseren van het schip.
Bij het pavoiseren wordt in de top van de hoofdmast de natie vlag gehesen en op de achtersteven een extra grote natie vlag.


Tussen voor- en achtersteven ( afhankelijk van het aantal masten ) worden de seinvlaggen aan een speciale lijn opgehangen. Het pavoiseerplan is aan strikte regels gebonden: het mag geen vlaggencode van een landvoeren of een bepaalde spreuk die politiek gevoelig ligt.
Het is dus een rij van vlaggen waaruit geen zinnig woord te halen is in welke taal ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten