zondag 16 december 2012

VLAGGEN VAN DEZE WERELD. ( DEEL 1 )

VLAGGEN; HUN KLEUR EN BETEKENIS.


We onderscheiden; Landsvlaggen, Provincie- en/of Statenvlaggen en Stedenvlaggen. We laten hierbij de diverse reclame en bedrijfsvlaggen buiten beschouwing.
Veel landen kennen buiten hun natievlag ook nog een handels- of een marine vlag.

Veel vlaggen zijn ontstaan uit vaandels en wapens van steden etc. en/of banieren van oorlogsregimenten.


Iedere vlag heeft zijn eigen ontstaan en geschiedenis en vooral in de afgelopen eeuw hebben veel vlaggen een complete verandering ondergaan doordat politieke regiems uit elkaar zijn gevallen, zoals de voormalige USSR, en landen die onafhankelijk zijn geworden van hun koloniale overheerser of de val van hun dictator.

Zo kan een vlag als die van de Verenigde Staten van Amerika meerdere staten vertegenwoordigen, die wel elk hun eigen vlag hebben, maar als een ster in de staatsvlag zijn vertegenwoordigd.


Zo is ook in de vlag ven de Vereinigde Naties de gehele wereld als symbool afgebeeld.


 
Verdere kennen we nog vlaggen die een eenheid vertegenwoordigen, zoals de Natovlag (links) en de vlag van de Europese Unie (rechts).
Verder de vlag van de wereldwijde organisatie het Rode kruis, waar ik later op terug kom en de vlag van de Olympische Spelen. 


Zeevarende naties kennen buiten hun landsvlag ook de vlag voor de marine- en de koopvaardijvlag. ook wel de handelsvlag genaamd. Zo is ook vaak de marine vlag de oorlogsvlag. Belgiƫ kent de marinevlag en Luxemburg kent een handelsvlag.
( Links de landsvlag van United Kingdom, rechts de handelsvlag en in het midden de marinevlag.Zo symboliseerd de staatsvlag van Japan. een rode cirkel op een wit vlak een oude naam voor het land, namelijk; Het land van de rijzende zon. De oorlogsvlag rechts afgebeeld was in de Tweede Wereld Oorlog de meest gevreesde vlag in het Verre Oosten.

Nederland kent geen speciale marinevlag of handelsvlag en wordt zowel voor beide en als staatsvlag gebruikt. Het is een van de ouds bekende vlaggen van de wereld en veel landen hebben de kleuren ervan overnomen in hun staatsvlag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten