vrijdag 28 december 2012

VLAGGEN VAN DEZE WERELD. ( DEEL 13 )

DE OLYMPISCHE VLAG.

De oorsprong van de Olympische Spelen ligt in het Oude Griekenland bij de berg Olympus.
De moderne Olympische Spelen zijn het geesteskind van Pierre de Coubertin die ook de vlag heeft ontworpen. Op het congres van 1914 werd het 20 jarig bestaan van de IOC gevierd, wat voor De Coubertin een gelegenheid was om het nieuwe symbool te introduceren.
De vlag werd pas voor het eerst in 1920 te Antwerpen gepresenteerd daar er in 1916 geen Spelen waren door de WO I. 

De Olympische vlag met haar vijf ringen vormt een van de bekendste symbolen in de wereld. De vlag symboliseerd de verbondenheid van alle landen op aarde. Men kent slechts twee officiƫle Olympische vlaggen: een voor de Zomerspelen en een voor de Winterspelen. Deze vlaggen worden elke keer weer opnieuw gebruikt.


De meningen over de vijf gekleurde ringen zijn uiteenlopend. Er wordt vaak gezegd dat deze ringen de vijf continenten van de wereld symboliseren. De kleuren, die geassosieerd worden met bepaalde werelddelen hebben een ander betekenis.
De ringen vormen het symbool voor eenheid en sportieve samenkomst onder gelijke omstandigheden tussen alle continenten.
Dit was het ideaal waarnaar Pierre de Coubertin zocht en kracht bijzette door de vijf ringen.  Met de zes kleuren ( blauw, geel, zwart, groen, rood en wit van het veld ) kunnen allle vlaggen van de wereld- landen worden samengesteld.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten