maandag 24 december 2012

VLAGGEN VAN DEZE WERELD. ( DEEL 9 )

OUDE KLEUREN VOOR NIEUWE VLAG.

Bij de Februari Revolutie in 1917 kwam er een einde aan het Tsaren keizerrijk. Na de Oktober Revolutie kreeg Rusland een communistische ( blosjewistische ) regering, waarna er een burgeroorlog uitbrak tussen de 'Roden' en de 'Witten' Russen.
De oorlog die enige jaren duurde en door de communisten , de Roden, werd gewonnen maakte de weg vrij voor de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken de USSR.


De vlag werd een rood gekleurd veld met links bovenin een gele vijfpuntige ster binnenin rood en daaronder een afbeelding van een gekruiste hamer en een sikkel in het geel.

Na het uiteenvallen van de USSR tussen 19 januari 1990 en 31 december 1991 betekende dat ook het einde van de communistische rode vlag.


De 'nieuwe' vlag met drie horizontale banen Wit-Blauw-Rood werd de nieuwe driekleur van Rusland. In feite is het de terugkeer van de oude vlag die gebaseerd was op de Pan-Slavische kleuren Rood-Wit-Blauw. De kleuren van die vlag zouden door Tsaar Peter de Grote ( 1618-1725 ) na zijn werkbezoek aan Zaandam om zich te verdiepen in de Nederlandse scheepsbouw zijn ingevoerd gebaseerd op de Nederlandse driekleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten