maandag 23 januari 2012

JAKARTA - PUNCAK PAS.

JAKARTA - PUNCAK PASS.

       INDONESIË. 1989.VRIJDAG 13 JANUARI 1989.

Het was zowaar droog deze ochtend en zodoende belde ik een kennisje of ze zin had om met de auto met me naar de Puncak Pass te rijden.

PUNCAK PASS.


Puncak ( oude schrijfwijze Poentjak) is de naam van een pas die men passeert, als men van Bogor naar Bandung reist. Letterlijk vertaald betekend het 'top'.
Het hoogste punt van deze pas bevindt zich op 1500 meter boven de zeespiegel.


Daar de pas hoog is gelegen en daardoor relatief koel gebied is, was dit al voor de WO II een populair gebied om de hitte van Jakarta te ontvluchten en al snel verschenen er fraaie buiten huizen van de welgestelden. Ook nu is het een geliefd gebied vaar de bewoners uit Jakarta om in het weekeinde naar toe te gaan, wat dan ook kilometers lange files tot gevolg heeft op de smalle slingerende weg.
Het gebied staat bekend om zijn grote koffie en theeplantages die in de 19e eeuw zijn opgezet door de toenmalige Nederlandse kolonialen. Het was een concurrente middel tegen het Engelse monopolie van de thee handel uit Ceylon. (Sri Lanka)
De honderden hectaren koffie en vooral theeplantages liggen er nu nog steeds, maar zijn vrij matig onderhouden.
We hadden eerst nog het plan om wat verder richting Bandung te rijden, maar door de onverwachte zware regenval lieten we dit plan maar varen en keerden voorzichtig rijdend terug naar Jakarta, waar we pas in de vooravond aankwamen.
Het weer zat niet mee sinds ik in Jakarta was aan gekomen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten