zaterdag 7 januari 2012

AMSTERDAM CENTRAAL STATION. (DEEL 3)

AMSTERDAM CENTRAAL 

              STATION. (3)Opvallend is, dat het smeedwerk op de rechter dak nok is voorzien van een gekroonde 'W'. In dit gedeelte van het station ligt het 'Koningspaviljoen'. In dit paviljoen liggen de koninklijke wachtkamers, alwaar koninklijke gasten en andere hoogwaardigheidsbekleders welke met de trein aankomen worden ontvangen door de Nederlandse delegatie.
Het 'Koningspaviljoen' heeft een fraaie vergulde smeedijzeren ingang op het eerste perron. In de rechter toren is een poort aangebracht, waar vroeger de koetsen in konden rijden en nu de statie wagens om de gasten te vervoeren.
Helaas is aan de binnenzijde van het stationsgebouw nog maar weinig zichtbaar van de toenmalige fraaie aankleding van plafond en wanden.
Alleen een gedeelte van het plafond en de versierde omlijstingen van de voormalige wachtkamers is nog zichtbaar. Veel gaat verscholen achter de puien van de nieuwe winkel gallerei en de schermen met de aankomst- en vertrektijden van de treinen.Het station vertoont een sterke gelijkenis met het door Cuypers ontworpen Rijksmuseum, wat in 1885 werd opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten