woensdag 29 juni 2011

DE KOORNBRUG EN STADHUIS VAN LEIDEN.DE KOORNBRUG EN STADHUIS. 

                         LEIDEN.DE KOORNBRUG.Leiden kent vele bruggen maar de meest opvallende is de Koornbrug over het water van de Nieuwe Rijn. De brug stamt uit 1642 en op deze brug werd, zoals de naam het al zegt, eeuwenlang het koren verhandeld. Deze handel gebeurde in weer en wind waardoor het graan vaak nat werd en het snel begon te schimmelen. Om de handels waar droog te houden werd in 1834 een overkapping op de brug gebouwd naar het ontwerp van Salomon van der Pauw. Het is niet de enige overdekte brug, maar wel de oudste.
Het koren werd bovendien opgeslagen onder het dak en gaten in het plafond zorgden voor ventilatie.

HET STADHUIS.
Sinds de middeleeuwen staat het stadhuis van Leiden aan de Breestraat. In de 16e eeuw kreeg het een geheel nieuwe voorgevel in de renaissance stijl. Deze nieuwe gevel moest de voorspoed van de stad laten zien. Leiden was in 1574 nog belegerd geweest door de Spanjaarden. Ondanks de vele doden door de honger en de pest wist de stad stand te houden tot ze op 3 oktober 1574 werd ontzet. Diverse afbeeldingen aan de gevel herinneren aan dit beleg en ontzet van Leiden.


In 1929 brandde het stadhuis bijna volledig af. De voorgevel werd weer in oude staat opgebouwd en daarachter verrees een geheel nieuw gebouw met een plein en ingang aan de Vismarkt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten