vrijdag 24 juni 2011

GEEN HOFJE MAAR EEN HOF. LEIDEN.


GEEN HOFJE MAAR EEN HOF.

                   LEIDEN
" DE MEERMANSBURG ".
De Meermansburg is een hofje gelegen aan één van de mooiste grachten in het historische centrum van Leiden. Het werd in 1689, door Maarten Meerman, uit een belangrijke VOC-familie, samen met zijn vrouw Helana Verburg gesticht. Het werd het grootste hof van Leiden en was oorspronkelijk gebouwd voor weduwen en alleenstaande dames van goede afkomst en zeden. Op deze plaats bevond zich tot de reformatie het klooster Nazareth.
Boven de statige ingang, ontworpen door architect Jacob Roman, voorzien van de familiewapens vindt men de Regentenkamer, die een uitzicht heeft aan de voorzijde op de Oude Vest en aan de achterzijde op een fraaie 17e eeuwse stadstuin.

Het interieur van de Regentenkamer wordt gedomineerd door een prachtige collectie 17e en 18e eeuwse portretten voorstellende de regenten. In de stichtingsakte uit 1680 werd bepaald dat deze schilderijen voor altijd in de Regentenkamer moesten blijven hangen. Deze traditie wordt nog steeds nageleefd. Het interieur heeft een elegant stucplafond en de wanden zijn bekleed met bordeaux rood fluweel en de kamer heeft een fraaie marmeren schouw.

Het hof werd in de jaren 1977-1979 geheel gerestaureerd, maar de Regentenkamer heeft zijn functie blijven behouden. Nu vergaderen de regenten van het Meermanshof nog steeds in deze kamer die na 328 jaar niets van zijn charme heeft verloren. In de hal onder de Regentenkamer hangt een fraai wapen van de Meerman en een regenten stamboom.Geen opmerkingen:

Een reactie posten