maandag 27 juni 2011

DE LEIDSE SLEUTELS EN DE PIETERSKERK.LEIDSE SLEUTELS EN DE PIETERSKERK.

                                LEIDEN.LEIDSE SLEUTELS.Waar je ook loopt in het oude centrum van Leiden kom je de afbeelding van twee gekruiste sleutels tegen. Het symbool dateert al sinds 1293 toen op de stadsdocumenten, van de 'Stad Leyde', een stadszegel stond afgebeeld met daarop apostel Petrus met in zijn hand de sleutel van de hemelpoort.


Volgens de Rooms katholieke kerk zou Petrus van Jezus de sleutel van de hemel hebben ontvangen en dat hij na de hemelvaart van Jezus diens plaatsvervanger op aarde was. Hij was de grondlegger van het pausdom. Petrus was tevens schutspatroon van de stad Leiden. Vandaar dat de sleutels als die van de stad Leiden ook voorkomen in het wapenschild van het Vaticaan.

DE PIETERSKERK.

                                  ( De Hooglandsekerk gezien vanaf de Burcht van Leiden.)

In 1121 lieten de graven van Holland een kapel bouwen gewijd aan de apostelen Petrus en Paulus. Door de eeuwen heen werd er steeds meer aangebouwd en verbouwd en zo ontstond de huidige Pieterskerk. In 1512 stortte de meer dan 100 meter hoge klokkentoren, aan de westzijde van de kerk, in. De toren werd daarna nooit meer opgebouwd. De gebroken klokken uit de toren werden omgesmolten om één grote klok van de gieten. Deze klok werd in een klokkenstoel van een apart staand gebouwtje opgehangen.De Pieterskerk heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het leven ven de 'Pelgrimfathers', die vanuit Leiden naar Delfshaven gingen om daar scheeps te gaan, om via Engeland hun nieuwe thuisland Amerika te bereiken. 
De Pieterkerk wordt niet meer gebruikt voor godsdiensten, maar voor evenementen zoals concerten en tentoonstellingen.

Het stadswapen van Leiden bestaat uit een wit of zilveren schild met daarop twee gekruiste sleutels. Het toont een strijdbare leeuw op een vesting muur met de linker klauw rustend op het wapenschild en in de rechter klauw een zilveren zwaard met gouden gevest. Onder het wapen de Latijnse spreuk "Haec libertas ergo", vertaald als "Dit omwille van de vrijheid", wat een verwijzing is van het Leidse verzet tegen de Spaanse bezetters in de 16e eeuw. Het wapen is bij Koninklijk besluit vastgelegd op 25 januari 1950.Geen opmerkingen:

Een reactie posten