zaterdag 28 augustus 2010

STATENJACHT UTRECHT. SAIL 2010. (13)


Het Statenjacht Utrecht ie een replica met een scheepslengte van 23,5 mtr, breedte 5,5 mtr. en een diepgang van 1,35 meter. De totale hoogte is 21,5 meter. De zeiloppervlakte is 156 kwadraad meter.

Statenjachten waren rijkversierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was en de kans om beroofd te worden erg groot, vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een confortabel en luxueus vervoersmiddel. Het huidige statenjacht is een historische reconstructie van een statenjacht uit 1746.

Het schip werd op een werf aan de veilingstraat in Utrecht in 5,5 jaar tijd door enthousiaste scheepsbouwers en beeldsnijders in het kader van een scholings- en werkgelegenheidsproject authentiek herbouwd volgens een orginele tekening uit de 18e eeuw. In juni 2003 was het gereed en is nu één van de meest intressante en rijkversierde schepen uit het verleden dat weer op onze wateren is te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen