maandag 30 augustus 2010

SHTANDART. SAIL AMSTERDAM 2010.


           SHANDART - RUSLAND. 

           SAIL AMSTERDAM 2010.


De Shtandart is een houten driemaster met een lengte van 34,5 m, een breedte van 6,9 m, en een diepgang van 3,3 m. De hoogte is 33 meter en het zeil oppervlak is 680 m². Het bouwjaar is 1999.
Thuishaven is Sint Petersburg in Rusland.
In 1703 werd gebruik gemaakt van het ontwerp van Tsaar Peter de Grote om zijn eerste schip voor de nieuwe Russische Marine te bouwen. Op 24 maart van dat jaar werd in St.Petersburg de kiel gelegd van het fregat "Shtandart"en de totale bouw van het schip duurde niet langer dan 5 maanden. De Tsaar werd zelf de eerste kapitein op het schip dat 16 jaar dienst deed als vlaggenschip van de Russische Marine.
In 1994, 300 jaar later, werd op 4 november in St.Petersburg de kiel gelegd voor de bouw van een exacte kopie van het schip waar Tsaar Peter de Grote zoveel omgaf. Volgend de traditie van de 18e eeuw werd ook de "nieuwe" Shtandart rijkelijk gedecoreerd met prachtig beeldsnijwerk.
Na 5 jaar hard werken met een bouwploeg van ongeveer 40 personen onder leiding van de huidige kapitein Vladimir Martus, werd de replica in 1999 in het bijzijn van 40.000 toeschouwers te water gelaten. De eerste reis van het Frigate "Shtandart", precies tien jaar geleden, was naar Zaandam waar Peter de Grote het vak van scheepstimmerman leerde.
Frigate "Shtandart" maakt als traningsschip onderdeel uit van het non-profit Projekt Shtandart uit St.Petersburg. Deze organisatie stelt jonge mensen in de gelegenheid leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen door middel van maritieme activiteiten aan boord van het schip, kennis te maken met nieuwe culturen en op te treden als jonge ambassadeurs van Rusland. Precies zoals Peter de Grote het 3 eeuwen geleden voor ogen had.Geen opmerkingen:

Een reactie posten