woensdag 25 augustus 2010

SAIL 2010 de SAIL-in. (1)

Wat begon in 1975 als een nautisch feest vanwege het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam, is nu uitgebroeid tot een groot maritiem feest wat iedere vijf jaar plaats vindt.

Het spectakel begint traditie getrouw met de Sail-in, de tocht van IJmuiden naar Amsterdam over het Noordzeekanaal. Zo wurmde zich deze dag een enorme vloot van honderden schepen door het Noordzeekanaal op weg naar het IJ in Amsterdam.

(Zelf reisde ik deze dag van Amsterdam naar Zaandam en met de pendelbus naar het Noordzeekanaal om van dit water spektakel te kunnen genieten.)

Eerst zie je al de volgschepen in de richting van IJmuiden varen waar de windjammers liggen te wachten en ze naar Amsterdam begeleid zullen worden door honderden kleinere vaartuigen. Alles wat dan ook maar kan varen komt aan de duizenden kijkers op de beide oevers van het kanaal voorbij.

Helaas verliep het konvooi met aan de kop het driemastvolschip de 'Stad Amsterdam' met aan het roer Z.K.H. Prins Willem Alexander niet al te vlot achter elkaar waardoor er enorme openingen ontstonden. Gewacht totdat het driemastvolschip de 'Dar Mlodziezy' uit Polen gepasseerd was, waarna ik terug reisde naar Amsterdam voor de grootste drukte losbarste en tevens om de aankomst van de barkentijn de 'Dewaruci' uit Indonesië aan de kade in Noord mee te maken. Aan dit schip zal ik in het blog speciale aandacht besteden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen