dinsdag 17 augustus 2010

SAIL AMSTERDAN 2010. NOG TWEE DAGEN.SAIL AMSTERDAM 2010. 

NOG TWEE DAGEN.
Nog twee dagen en dan op 19 augustus is de Sail-in te bekijken langs de oever van het Noordzeekanaal en en het IJ.Tijdens de Sail-in worden de deelnemende tall-ships en andere belangrijke schepen op de kop van de Sixhaven verwelkomd volgens een eeuwen oude traditie. Het geheel doet denken aan vroegere tijden. Op de meer dan honderd jaar oude kop van de Sixhaven staan twee kanonnen opgesteld met de kanonniers in oorspronkelijke kledij uit de tijd van de admiralen De Ruyter en De Wit.
Het saluut kent zijn oorsprong uit die tijd en werd ingevoerd door de Britse Marine die dachten en geloofden dat zij de wereldzeeën beheersten. Bij dit saluut staan de bemanningen van de binnenkomende schepen op het dek aangetreden. Het schip zal hierop het saluut beantwoorden. Hierbij hoort ook het vlaggen saluut. De vlag van het verwelkomende land gaat tot 3/4 van de hoogte naar beneden. Het verwelkomende schip volgt hierop de zelfde wijze.
Aansluitend wordt het nationale volkslied van het te gast zijnde schip gespeeld en worden de beide vlaggen weer in top gehesen. Het schip is welkom en kan gaan meren aan de kade.
Dit oude gebruik is heden ten dagen nog steeds in gebruik als een koopvaardijschip een marineschip ontmoet in de territoriale wateren van het land waartoe het marineschip behoord. Hierbij dient het koopvaardijschip als eerste te groeten.

                               SEE YOU AT SAIL 2010.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten