zaterdag 23 januari 2010

ONVOLTOOIDE OBELISK & BOTANISCHETUIN. 11 mei 2003. (1)DE ONVOLTOOIDE OBELISK.

Na het bezoek aan de beide stuwdammen bij Aswan bezichten we de 'Onvoltooide Obelisk' van farao Toetmosis III.
Een obelisk is een stenen gedenknaald van graniet die in het oude Egypte voor de tempel ingang werd opgericht en hier in Aswan werd gekapt uit rozegraniet.

Toetmosis III moest en zou een onovertreffende obelisk in lengte hebben. Een nog groter dan die Hatsjepoet had laten plaatsen in de tempel van Karnak.
Het had een gevaarte moeten worden van 1168 ton en 42 meter hoog. Het geheel had op een basis oppervlakte van 17,64 m2 moeten rusten. Helaas ontstond er een scheur in het gesteente en dat doorkruiste zijn trotse plannen.

De sporen van bewerking geven een indruk van de technieken die gebruikt werden om dergelijke klussen te klaren: met hammers van doleriet, een zeer hard basaltgesteente, werden de sleuven gemaakt die de obelisk in ruwe vorm losmaakte van het omringende gesteente.
Vanaf de Ptolemaeƫn tijd veranderde men van techniek en gebruikte men metalen wiggen om het graniet langs de kristalstructuur te splijten.

( In een later artikel kom ik terug op de obelisken.)
KITCHENER EILAND.

Na met de bus te zijn teruggekeerd bij ons hotelschip zijn we met een faloek (lokale zeilboot) de Nijl overgestoken om een bezoek te brengen aan de botanischetuin op het Kitchener eiland.

Lord Horatio Kitchener, Earl of Khartoum (1850 - 1916), resideerde na zijn overwinning op de Soedanese aanhangers van Mahdi als Brits generaal-consul in Egypte.
Hij was een liefhebber van planten en liet op een klein eilandje tussen Elefantine-eiland en de westoever van de Nijl deze botanischetuin aanleggen.
Na woestijn, zand, gesteente en brandende zon vormde de wandeling onder de palmen en omgeven door kleurige Bougainvillea's en Oleanders een prettige afwisseling en daarbij even op een terrasje genieten van een koud lokaal Sakara-biertje.
(De hierboven afgebeelde vrucht wordt door de lokale bevolking de 'widow comforter' genoemd)
Het was deze avond bijtijds naar bed daar we de volgende ochtend om 03.15 uur op moesten staan voor onze busreis door de woestijn naar Abu Simbel van Ramses II.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen