zondag 17 januari 2010

THEBE-WEST VALLEI DER KONINGEN. 9 mei 2003.THEBE - WEST. VALLEI DER KONINGEN.

                 LUXOR 9 MEI 2003.


Na het bezoek aan de doden tempel van farao Hatsjepoet maakten we onderweg naar het Dal der Koningen een korte stop bij een kleine werkplaats alwaar de lokale bevolking albasten vazen en potjes maakte. Het Dal der koningen was vroeger een geheel afgesloten dal omringd door hoge bergen. In dit dal werden de koningen bijgezet in hun eigen graftombe die ze reeds aan het begin van hun regeer periode gingen bouwen.De werklieden leefden in het dorp Deir el-Medina en mochten niet terugkeren naar de oostelijke Nijloever om het geheim van de tombe te bewaren.
Veel van deze tombes zijn in de eeuwen geplunderd door grafschenders, maar gelukkig zijn er diverse pas in de afgelopen eeuw ontdekt,zoals de tombe van Tutankhamun, waardoor we toch een indruk kunnen krijgen van het leven na de dood zoals men dat toen zag.
Ingesloten tussen de hoge bergwanden werden deze graven van de koningen uitgegraven en gekapt. Ze lagen niet alleen naast elkaar in de bergwanden maar ook vaak onder elkaar met diverse gangen stelsels. Ook zijn niet al de graftombes te bezichtigen en worden ze afwisselend open gesteld. Zweet en en adem van de bezoekers hebben een nadelige invloed op de muurschilderingen die daardoor aangetast worden door schimmels. De enigste farao die hier nu nog in zijn graf ligt is Tutankhamun. Hij ligt in een geopende sarcofaag afgedekt door een kogelvrije glasplaat. Helaas was fotograferen niet toegestaan. Een ding was zeker; de temperatuur in het dal was intussen opgelopen tot 52 graden Celcius in de zon.
DE MEMNON-KOLOSSEN.

Deze twee enorme beelden sierden eens de tempel van farao Amenhotep III en stelden de farao zittend voor. Bij het linkerbeeld is links naast het been een beeld te zien van Mutemuya de moeder van de farao. De tempel werd grotendeels verwoest door een aardbeving. Ook de enorme beelden liepen zware schade op.
Lucht die in de ochtendzon warm werd en door de scheuren ontsnapte veroorzaakte tonen en brachten de beelden aan het 'zingen'. Met hun lengte van bijna 18 meter lijken ze nu de dodenwachters van Thebe-west te zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten