zondag 17 januari 2010

ESNA TEMPEL. 10 mei 2003.

                        ESNA  TEMPEL.

                           10 MEI 2003.
ESNA DE TEMPEL VAN KHNUM. (CHNOEM)Na het ontbijt naar deze Greco-Romaanse tempel gewandeld.

Het is misschien de kleinste tempel van Boven-Egypte, maar zeker de meest mysterieuze en interessante. De Hypostellenzaal is het enige wat is overgebleven van dit fraaie bouwwerk en is 33 x 18 meter.
Tot op 2/3 van de hoogte van deze tempel is deze opgegraven uit een vuilnis- en zandbelt.

De oorspronkelijke tempel is geconstrueerd door de Griekse koning Ptolemy VI tijdens de Griekse overheersing. Hij deed dit om gemakkelijker de macht over de Egyptenaren te verkrijgen en beweerde daarbij dat hij een zoon van de god Re, de zonnegod, zou zijn. Ook de latere Romeinse keizers hebben hun sporen in aan deze tempel achter gelaten.Op het plafond zijn de dierenriemtekens afgebeeld zoals de Egyptenaren ze zagen.
De wanden en de 24 composietzuilen (13,5 meter hoog) zijn allemaal met prachtig reliëf bewerkt met afbeeldingen van Egyptische goden en Romeinse keizers.


Chnoem wordt afgebeeld als een mens met een rammenhoofd met daarop twee gazellenhorens en de zonneschijf er tussen. Hij werd beschouwd als de schepper van het mensdom en de hemelen.
Op de zijkant van de tempel (zie de afbeeldingen) zien we de Romeinse keizer als een farao afgebeeld terwijl hij zijn vijanden aan hun haren sleurt om ze om te brengen. Naast hem zijn tamme leeuw. Deze scène komt ook voor in de tempel van Abu Simbel waar Ramses II bijna het zelfde wordt afgebeeld. Dus de Romeinen pleegden plagiaat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten