maandag 25 januari 2010

ABU SIMBEL TEMPELS. 12 mei 2003. (1)


(nummers in de tekst verwijzen naar de afbeeldingen in het slide-fotoalbum)
TEMPELS VAN ABU SIMBEL.

Na een eenvoudig snelontbijt van koffie en cake zijn we om 04.00 uur uit Aswan vertrkken naar Abu Simbel aan het Nassermeer. De tempels liggen in het hart van Nubië, 260 kilometer ten zuiden van Aswan. Het was een rit door een door god verlaten woestijn gebied waar we drie uur over deden. (1)
De autobussen rijden dit traject in konvooi met politie bewaking voor onze veiligheid zoals ze beweren. Weg lopen zou je echt niet doen in deze woestenij.

In 1813 werden de tempels 'herontdekt' door de Zwitser J.L.Buckhhart. Bij toeval zag hij vier stenen figuren half boven het zand uitsteken. In 1815 lukte het de Engelsman W.Bankes en de Italiaan G.Finati na veel graafwerk de tempel van Hathor en Nefertari binnen te komen, maar door de enorme hoeveelheid zand was het onmogelijk om de grotere tempel van Ramses uit te graven.
De Italiaan B.Belzani maakte een paar jaar later de ingang naar de tempel vrij. Hij was er ruim een maand mee bezig geweest om al het zand te verwijderen en kon na eeuwen als eerste de tempel van Ramses II weer betreden. Door de aanleg van de grote dam bij Aswan en het ontstaan van het Nassermeer zouden deze tempels en nog veel meer oude heilidommen voor eeuwig onder de waterspiegel van het meer verdwijnen (2).
Om het verlies van zoveel oude geschiedenis te voorkomen liet UNESCO tussen 1964 en 1968 de twee tempels naar een nieuwe plaats verhuizen die 65 meter hoger lag en 200 meter verder van de rivier de Nijl (3) Om het geheel er iut te laten zien als de rotswand waar de oude tempels in waren uitgekapt, werden er twee enorme koepels van beton gebouwd (4) en aan de buitenkant bekleed met natuurlijke steen en zand (5).
De oude tempels werden in 17.000 stukken gezaagd en weer opgebouwd in- en tegen de twee betonnen koepels. Het ziet er aan de voorzijde net zo uit als vroeger (6).Dit is één van de grootste reddingsacties van UNESCO uit de geschiedenis van deze organisatie.Van de zeven rotstempels van Ramses II zijn er vier helemaal of gedeeltelijk gered voordat het Nassermeer vol stroomde.


HET VERLEDEN.

TEMPEL VAN RAMSES II.

Al vroeg in zijn regeerperiode gaf Ramses II de opdracht aan de onderkoning van Nubië. Ioeny, voor het bouwen van dit enorme tempelcomplex. De tempels werden gebouwd tussen 1290 en 1224 v. Chr.Het was in het twintigste regeringsjaar van Ramses II dat de nieuwe onderkoning Hekanacht de bouw van de tempel voltooide met de vier, 22 meter hge zittende beelden, die gezamelijk 38 meter breed zijn (6).

Deze beelden stellen allemaal Ramses II voor maar dan in verschillende functies. De twee zuidelijke beelden heten'Ramses, zon van de heersers' en 'Heerser van beide landen'. De twee noordelijke beelden, 'Ramses, geliefd door Amon' en 'Ramses, geliefd door Atoem'.

Boven de ingang van de tempel is Ramses afgebeeld als hij offert aan de zonnegod Re. Boven de beelden is een rij met 22 bavianen afgebeeld. De baviaan werd geassocieerd met de god Thot. Tussen de benen van deze vier beelden staat een aantalkleinere beelden geplaatst die de moeder van Ramses, diens echtgenote-koningin Nefetari en verscheidene van de 100 kinderen van de farao voorstellen. (Hij had dan ook meer dan één vrouw). (7-8-9-10)

In de nis links naast het eerste beeld bevindt zich een huwelijkstele tussen Ramses en de dochter van de Hittische koning Hattussili III na het ondertekenen van het vredes verdrag tussen de twee volken, Maathor-Neferoere (Nefertari). Daaronder afgebeeld gevangen genomen Nubiërs die aan handen en voeten zijn vast gebonden (11- 12). Onder aan de voet van de beelden staat een rij valken beelden voorstellende de god Horus (13).
In de rotstempel bevindt zich een grote zuilenhal, de Osirishal, achtzuilen in de gedaante van Ramses II en elk 10 meter hoog. De vier linkse beelden (14) dragen de witte kroon van Boven-Egypte (hedjet). De vier rechtse beelden (15) dragen de psjent of shemty kroon en symboliseren de re-unificatie van Boven- en Beneden-Egypte. Op het plafond (16) afbeeldingen van gieren die symbool staan voor de godin Nekbnet, de bescherm godin van Boven-Egypte.
De afstand van dit indrukwekkende voorhof, met prachtige muurschilderingen, tot aan het allerheilgste is 55 meter (17). In het allerheiligste zijn tegen de achtermuur vier beelden van goden geplaatst, Amon-Re, Re-Herachte en Path vereinigd met de vergoddelijke farao (18).
De tempel is zo georiënteerd, dat tweemaal per jaar, op 22 februari en 22 oktober, de eerste stralen van de ochtendzon recht in het 64 meter diepliggende heiligdom binnendringen en drie van de vier beelden verlichten. Alleen Path, de god van de duisternis, wordt niet beschenen.


DE TEMPEL VAN HATHOR.
Rechts van de tempel van Ramses II staat een kleinere tempel van Hathor (20). Ramses II liet deze tempel bouwen voor zijn vrouw Nefetari.
De facade bestaat uit zes staande beelden, vier van Ramses II en twee van Nefetari. Zij wordt hier even groot afgebeeld als haar echtgenoot, wat zeer uitzonderlijk is.
De kolossen worden geflankeerd door beelden van prinsen en prinsessen.
Na de ingang betreed je een zuilenhal. De zes zuilen in deze hal dragen het hoofd van Hathor in gedaante van een koe. Op de wanden tonen reliëfs de kroning van Nefertari door Hathor en Isis (21-22)
Zonder twijfel is Abu Simbel het absolute hoogtepunt van architectuur die Ramses II ten toon liet spreiden. De decoraties, fijne reliëfs en de kleuren zijn nog steeds goed zichtbaar. Er gaat diepe bewondering vanuit voor dit magistrale complex (23-24).
Dat de tempel geheel is terug gebouwd zoals deze werd 'herontdekt' blijkt uit het feit, dat het hoofd van het beeld links naast de ingang precies zo ligt als het werd gevonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen