zaterdag 16 januari 2010

EGYPTE. 8 & 9 mei 2003.

EGYPTE 8 EN 9 MEI 2003.

LUXOR en de WESTELIJKE NIJLOEVER.


In de middag van 8 mei aangekomen te Luxor, wat 670 kilometer zuidelijk ligt van Caïro, aangekomen. Na het verkrijgen van ons visa werden we met de bus naar ons Hotelschip m.s TUTENCHAMUN-REGINA gebracht. Na het inchecken aan boord en ons geïnstalleerd te hebben in de ruime en schone hut met douche en toilet nog even voor het diner de wal opgegaan om de benen te strekken.De oudste naam voor Luxor ten tijde van de farao's luide Waset, maar men sprak vaak eenvoudig van 'Nioet', de stad. De Grieken hernoemden de stad Thebe en de Arabieren later weer in het huidige Luxor.
Op de oostelijke Nijl oever lag de stad der levenden met haar paleizen, woonwijken en tempels.
Op de westelijke Nijl oever de stad der doden met haar doden tempels voor de cultus van de gestorven heersers en hun graven.
Het geheel had met de zon te maken die werd vereerd als de god Re. Het 'leven' de opgang van de zon was in het oosten en de 'dood' de ondergang van de zon in het westen.


(Tempel van Luxor.'


We werden aangeraden om op tijd naar bed te gaan daar we de volgende ochtend om 04.45 uur gewekt zouden worden voor het ontbijt om daarna om 05.45 uur per bus naar Thebe-west te vertrekken, de Necropolis of dodenstad van de farao's en de koninginnen. Het vroege vertrek was om de grootste hitte van de dag te vermijden.

(Tempel van Luxor.)

In Thebe-west bezochten we eerst de tempel van de vrouwelijke farao Hatsjepoet, diverse graven in het dal van de koningen en een in het Dal van de Koninginnen en als laatste de Mennon-kolossen die eens de tempel van Amenhotep III sierden.
Helaas was het streng verboden om in de graven de muurschilderingen te fotograferen. Zij die het toch probeerden mochten hun camera inleveren aan de politiebewaking. 
Later heb ik daar iets op gevonden, een praatje een kleine tip en even achter blijven.

(Aan de overzijde van de Nijl de berg 'de Kroon van Thebe'en het Dal van de Koningen en Koninginnen.)
1 opmerking: