vrijdag 26 juni 2009

KONINKLIJK PALEIS IN BANGKOK. THAILAND.THAILAND. BANGKOK.

KONINKLIJK PALEIS.GRAND PALACE in BANGKOK.

Het Grand Palace is een enorm groot complex van gebouwen met een oppervlakte van 218400 vierkante meter en ligt op de westelijke oever van de rivier de Chao Phraya.
Het gehele complex is omgeven door een muur welke in 1782 werd gebouwd en een totale lengte heeft van 1900 meter.
Binnen de muren bevinden zich de regeringsgebouwen. de koninklijke residenties en de kapel van de Emerald Boeddha. Het beeld van
Boeddha is gemaakt van donker groene jade.


De meeste gebouwen en objecten mogen gefotografeerd worden behalve de Emerald Boeddha.
Veel van deze prachtige gebouwen kan men bezoeken, maar wel in gepaste kleding. Korte broeken, mouwloze hemden en teenslippers zijn niet toegestaan.
Het tempel gedeelte staat vol met chedi's, prangs, garuda's, tempelwachters en mythologische olifanten. Alles schitterd je tegemoed in het goud of prachtig mozaiek werk.


Acht prangs (torens) waarvan de vorm stamt uit de Khmer periode hebben de zelfde functie als een chedi. Ze hebben ieder hun eigen kleur.
Elke kleur is opgedragen aan een bepaalde Boeddhistisch onderwerp:
Wit: De Boeddha Sakayamuni.
Paars-blauw: De leer van Boeddha.
Roze: De gemeenschap van boeddhistische monniken.
Groen: Boeddhistische vrouwelijke monniken.
Paars: Iemand die de status van nirvana bereikt, maar die niet in staat is om zijn kennis te preken.
Donkerblauw: De universele monarchen.
Rood: Boeddha in zijn vorig leven.
Geel: De Boeddha Maitreya, de toekomstige Boeddha.Dat ook de Nederlanders van de VOC hier hun sporen hebben achtergelaten is duidelijk te herkennen aan de afbeeldingen op twee deuren.1 opmerking:

  1. Hoi Kees.
    Niet te geleven hoe mooi deze opnames zijn. Ik vraag me af hoe de mensen daar in die tijd met de middelen die toendertijd ter beschikking stonden zoiets moois konden maken. En daarbij hoeveel geduld was daar voor nodig.
    Bedankt Kees dat ik deze mooie opnames heb mogen bewonderen. Jammer dat ik het niet met eigen ogen heb kunnen bewonderen.

    BeantwoordenVerwijderen