maandag 8 juni 2009

DE RUBBERBOOM.


HEVEA BRASILENSIS.
Deze boom komt oorspronkelijk uit Brazilië en werd door de schepen van de VOC naar Indonesië gebracht het toen des tijdse Nedrelands-Indië. Vooral op Noord-Sumatra zijn sinds 1877 veel van deze rubberboomplantages. In feite praten we eigenlijk niet over rubber (wat het eindprodukt is) maar over Latex.
Latex is een dik, melkwit emulsie sap van de boom of van de vergelijkbare plant zoals de Castilla elastica.
Latex is ongevulkaniseerde natuurrubber, een vaste maar nog flexibele substantie, die uit het sap van de rubberboom kan worden gemaakt.
Dit soort rubber was vroeger de basis van alle produkten, zoals ballen, banden, vlakgom, handschoenen en het condoom.
Het aftappen van dit melksap wordt pas gedaan als de boom op een hoogte van 1 meter een dikte heeft van minimaal 45 centimeter.

In de bast van de stam wordt met een speciaal mes inkepingen gesneden onder een hoek van 25 tot 30 graden tot op het cambium ( weefsel tussen stengel en bast dat bij planten zorgt voor de dikte groei.)

Aan het einde van de inkeping brengt men een gootje aan met daaronder een opvangbakje wat bijvoorbeeld een halve cocosnoot kan zijn.
Het aftappen wordt om de twee dagen gedaan.
De bakjes worden geledigd in grotere vaten. Van het ingedroogde melksap wordt crêpe gemaakt of vellen welke na het drogen worden gerookt om schimmmelen tegen te gaan.
Hiervan wordt uiteindelijk in de fabriek de rubber gemaakt.
Na het tappen duurt het ruim zeven jaar voordat de bast volledig is hersteld en opnieuw getapt kan worden.


De naam rubber komt van het Engelse woord 'to rub'.
De rubber fabricage geschied door op mengwalsen de vellen te vermengen met zwavel en roet, plus chemicaliën en kleurstoffen. Na de vermenging vind het z.g.n. vulkanisatie proces plaats, waarbij het produkt wordt verhit en een chemische reactie optreed tussen rubber en zwavel. Dit levert een produkt op met grotere sterkte en weerstand tegen slijtage. Hoe hoger het zwavel percentage, des te harder wordt de rubber.
Indonesië was tot voor de WO2 leverancier van 44pct van de wereldproduktie. De Amerikaanse firma Goodyear had het merendeel van de rubberboomplantages in beheer en produceerde vooral autobanden.
Sinda WO1 wordt rubber op synthetische weg vervaardigd (neoprene) uit aardolie produkten acethyleen of kraakgassen geeft het een hogere slijtvastheid en het is minder bewerkbaar.


Latex uit de Castilla elastica, nabewerkt met het sap van de Ipomoea alba werd 3000 jaar geleden al gebruikt door de Maya's in het oude Mexico o.a. voor het maken van rubber ballen.
Het witte latexsap kennen we hier van de Ficusplant en de Christusdoornplant.


1 opmerking:

  1. bij het zien van deze foto's denk ik altijd weer hoe mooi de wereld toch moet zijn .
    ik geniet.

    Rina.

    BeantwoordenVerwijderen