donderdag 4 juni 2009

DE KOKOSNOOT PALMBOOM.
            KOKOSNOOT PALMBOOM.
De kokosnoot palm is één van de wel 4000 palm soorten op deze wereld. Deze boom kan meer dan 30 meter hoog worden en heeft in de top van de stam een kroon met groene bladeren. In deze kroon groeien de kokosnoten.
De boom levert een hoog gehalte aan grondstoffen. Op de eerste plaats de kokosnoot als vrucht. De noot is pas na 10 maanden volledig volgroeid.


Om de noot met zijn vruchtvlees en vruchtwater zit een dikke bastvezel van enige centimeters dik. Van deze bastvezel worden kokosmatten en vloerbedekking gemaakt en is verder geschikt om op te koken of om stenen mee te bakken. Op het bakken van deze stenen kom ik nog terug. Na het verwijderen van de bast houden we de noot over zoals we hem kennen uit de winkel. In de zeer harde kern van de noot zit het vruchtvlees en het vruchtwater wat we kennen als kokosmelk. De kokosmelk wordt gebruikt om gerechten in te koken en is van een jonge noot heerlijk verfrissend om te drinken.Het vruchtvlees wordt gedroogd, fijn geraspt en gebruikt om koekjes van te bakken en om verwerkt te worden in de lokale gerechten. De harde vruchtschaal van de noot is geschikt om gebruiksvoorwerpen van te maken; zoals besteklepels en vorken, schaaltjes, knopen en versieringen.


Van de palmbladeren, een harde midden kern met lange zij bladeren worden matten gemaakt, manden en hoeden, hele scheidingswanden in huizen en dakbedekkingen.
Restafval dient weer als brandstof om op de koken.
                                                                            

De stam zelf is van een houtsoort met duizenden kleine nerven en is goed gedroogd bikkelhard. De stammen zijn zeer geschikt om steigerpalen van de maken voor aanlegsteigers voor schepen.
Ook worden en tafelbladen en gebruiksvoorwerpen van gemaakt zoals schalen en schotels. Goed gepolitoerd en/of afgelakt prachtig om te zien.
wederom is het restafval geschikt als brandstof om op te koken.Verder kennen we nog twee producten van het sap van de bloem van de palm waar palmwijn en palmsuiker van wordt gemaakt. Ook hier kom ik nog op terug.

Nu de vraag hoe krijg je de kokosnoten uit de 30 meter hoger gelegen palmkroon? Het is gewoon mensenwerk maar er worden ook wel apen voor getraind.
In een soort hurkpositie met beide voetzolen tegen de stam geklemd en de handen om de stam heen geslagen wipt de plukker langs de stam omhoog om de rijpe vruchten met een hakmes uit de vruchttros los te hakken waarna ze naar beneden vallen op de grond. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn dit zelf eens te zien ga dan niet te dicht bij de stam staan, want een noot van enige kilo's kan dodelijk zijn als je die op je hoofd krijgt.
Vaal hakt men kleine inkepingen in de stam die dan als voetsteuntjes dienst blijven doen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten