zaterdag 6 juni 2009

BALI TEMPELMUUR BOUWEN ZONDER CEMENT.
TEMPELMUUR BOUWEN 

      ZONDER CEMENT.Op het eiland Bali 'Het eiland van de goden' kom je de nodige tempels tegen opgetrokken met de rood-bruine lokale baksteen.
Opvallend is, dat er tussen de bakstenen totaal geen cementvoeg is te zien. Toch staan sommige van deze tempelmuren al ruim honderd jaar op hun plaats.
Maar wat is het geheim?
Ze worden geplakt en niet gemetseld! GEPLAKT?!


De met de hand gevormde steen uit de lokale klei wordt na eerst in de zon gedroogd te zijn gebakken in een open steenoven met als brandstof de bast van de kokosnoot.
De plantaardige olie welke in de haren van de bast zit gaat tijdens het bakken in de poreuze baksteen zitten. Gaat men nu een muur opzetten op de traditionele manier met deze bakstenen dan worden de stenen eerst in het water gelegd zodat ze goed nat zijn. Zijn de stenen goed nat dan wrijft men de stenen over elkaar totdat ze goed glad op elkaar passen en laat ze in de gewenste vorm zitten en drogen in de zon. Het mengsel van de olie die in de steen is gaan zitten tijdens het bakken en het water vormen een plakmiddel.


Zelfs bij een tropische regenbui zullen ze echt niet meer los raken van elkaar.
Dit is een nog zeer oud stukje vakwerk en een zeer tijdrovende manier van bouwen maar wordt tot op heden nog steeds toegepast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten