donderdag 2 juli 2009

PARAPLUTJE - PARASOLLETJE.THAILAND. 

PARAPLUTJE - PARASOLLETJE.


Één voor de regen - één voor de zon.

De meesten van ons kennen dit oude liedje nog wel. Beide woorden stammen uit de Franse taal.
Paraplu = regenscherm.
Parasol = zonnescherm.

De paraplu is hier over het algemeen een vrij donker uitziend artikel alhoewel er steeds meer kleur in voor gaat komen. Een parasol kennen we hier eigenlijk niet en je zou er een paraplu voor kunnen gebruiken. Ik hoor de opmerkingen al als ik nu bij 34 C. er mee buiten ga lopen wandelen;
"Verwacht zeker regen" of "Heeft zeker een zonnesteek opgelopen".
In Thailand maken ze prachtige paraplu-sols in verschillende maten In 1997 bezocht ik een klein bedrijfje waar ze worden gemaakt.
Ze worden gemaakt uit houtpapier, touw en bamboe, waarna ze gekleurd, beschilderd en gelakt worden.
Het hout (vezels) wordt met houtenhamers fijn geslagen, waarna het water wordt vermengd tot zodat er een dikke pulp ontstaat. Grovere stukken worden dan nog extra fijn gemaakt.
Het is een zeer tijdrovend en zwaar werk.


De pulp wordt als ze goed fijn is uitgestreken op een fijn gaasraam waarna het te drogen wordt gelegd in de zon. Zo ontstaat er een vel papier. (Het woord papier verwijst naar de rietachtige plant Papyrus waarvan de oude Egyptenaren een papier soort maakten)


Het scherm van de parasol wordt gemaakt van gespleten bamboe en hout en bespannen met touw.
Over dit geraamte worden de vellen hout-papier geplakt tot een goed afsluitend geheel. Ook dit wordt weer in de zon te drogen gelegd. Als het geheel goed droog is wordt het soms gekleurd en daarna voor de eerste keer gelakt.
Nu is het de eer aan de vrouwen om deze schermen te voorzien van prachtige beschilderingen met planten, bloemen en vogels of wat je maar te wensen hebt.
Na het aanbrengen van de beschilderingen en deze droog zijn wordt het geheel nogmaals goed in de lak gezet en in de zon gedroogd. Zoals eerder vermeld een zeer tijdrovend werk, maar een stukje puur handwerk van fraaie- en hoge kwaliteit. Ze zijn geschikt als bescherming tegen de regen en de zon.Graag had ik het scherm op de eerste opname gekocht maar dat was helaas nog niet droog genoeg om het in te pakken. Uiteindelijk toch een mooie keuze gemaakt (1,8 meter doorsnede).
Het geheel werd vakkundig ingepakt voor de vliegreis. Nu anno 2009 staat het scherm nog steeds bij mooi weer in de tuin en dat geeft veel bekijks. Dus gewoon goede kwaliteit en een mooie herinnering aan de reis door Thailand.


2 opmerkingen: