maandag 24 mei 2021

0CULUS IN DE SCHEEPVAART.

 

            EEN OOG OM TE LEIDEN

                OF TE BESCHERMEN.



OCULUS.

Oculus is het Latijnse woord voor oog. Het is een afbeelding aangebracht op de boegen van een vaartuig in schilder-, snij, beeldhouw- of smeedwerk in verschillende gestileerde vormen uitgevoerd als een cirkel, halve maan, ster en degelijke afbeeldingen.
Een oculi kwam reeds voor in de oudheid en de westerse prehistorie.
Het aanbrengen van oculi is zeer verspreid van China, India, ronde de Rode Zee, in de meeste landen rond de Middellandse Zee, Portugal, Frankrijk, België en Engeland. Zelfs de originele bewoners van Canada, de Indianen maakten er gebruik van.

Het motief wordt op verschillende wijze verklaard: 




In het oude Egypte plaatste men het goddelijke oog van Horus voor op de boeg van een schip. het oog geeft gezichtsvermogen opdat het vaartuig beter de weg zou vinden.





Ook de oude Grieken maakten gebruik van het oog voor op de boeg van hun oorlogsgaleien, opdat het oog de vijand reeds van verre aan kan zien komen.






Een amulet tegen het boze oog wordt veel gebruikt in Turkije en in India.
Hierbij is de amulet niet het boze oog, maar moet het boze juist afwenden.
Vissers en zeelieden dragen een dergelijk amulet om hun nek.

Bij de Chinezen wordt het oog voor op de boeg van het visserschip afgebeeld. het schip wordt als vis beschouwd en is dus ziende.



Ook de vissers van Malta en Gozo plaatsen een oog op iedere zijde van de boeg van hun vaartuig.
Het schip wordt op deze wijze persoonlijkheid toegeschreven.

Over de gehele wereld bestaan er verschillende soorten van de oculi, vaak afhankelijk van de religie van de bevolking en de legenden die er omheen zijn geweven.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten