zondag 28 februari 2021

PROVINCIE OVERIJSSEL. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                  VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE OVERIJSSEL. (DEEL 3)

RAALTE.


De gemeente Raalte is gelegen in het centrum van Salland en bestaat uit negen kernen.

Raalte ligt langs het Overijssels Kanaal, wat niet meer toegankelijk is voor reguliere scheepvaart.

De vlag van Raalte heeft een zwart veld dat in vier kwartieren wordt gedeeld door een breed geel kruis.
In het eerste kwartier en het derde kwartier staat een korenaar in het geel en in de overige kwartieren een klaverblad in het wit.
Het geheel is overgenomen uit het gemeentewapen.
De vlag werd op 28 februari 2002 toegekend.
Het wapen van Raalte werd op 6 mei 2002 toegekend. Het wapen heeft de zelfde afbeeldingen als op de vlag. Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon met drie bladeren en twee parels (gravenkroon) die in 1959 aan het wapen werd toegevoegd.
Het gele kruis staat symbool voor de kerk die was gewijd aan de Kruisverheffing. De twee gouden aren staan symbool voor de landbouw. De twee witte klaverbladen komen uit het wapen van Heino.

RIJSSEN-HOLTEN.


De gemeente is gelegen in Salland en Twente.
Het zuidelijke deel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt in de gemeente. Dit zuidelijke deel omvat de Holtenberg met het daarop gelegen Natuurmuseum Holterberg.

De gemeente kent geen officiële vlag en gebruikt in plaats daarvan een vlag met een logo. De kernen Rijssen en Holten gebruiken echter de voormalige gemeentevlaggen als dorps vlag.
Ook wordt wel de vlag getoond die de afbeelding van het wapenschild heeft.
het wapen van de gemeente wordt verticaal in tweeën gedeeld met op de linkerzijde op een blauw veld een rijsttak uit het wapen van Rijssen en op de rechterzijde op een gouden veld drie rode zwijnskoppen uit het wapen van Holten.
De tak van Rijssen komt van een zegelafdruk uit 1511. Over de herkomst van de zwijnskoppen is niets bekend. Het wapen werd toegekend op 18 augustus 2004.

STAPHORST.




De huidige gemeente Staphorst bestaat uit vier dorpen en zes buurtschappen. De hoofdplaats is het gelijknamige dorp.


De vlag van de gemeente heeft drie horizontale banen in de verhouding 3:10:2 in de kleuren geel - blauw - geel.
Aan de hijszijde in de blauwe baan  staat het wapen van de gemeente, drie torens waarvan de middelste een kruis heeft, en de andere twee een vaandel. De vlag werd op 27 februari 1962 aangenomen.
Het wapen van de gemeente heeft een blauw veld met daarop drie gouden torens. Over de betekenis van de drie toren verschillen de meningen nogal.
Zo gaat men er vanuit dat de torens verwijzen naar de drie kerkdorpen, Staphorst, IJhorst en Rouveen. Anderen beweren dat de toren verwijzen naar het voormalige Mariënklooster aan het Zwarte Water, dat gedurende de reformatie werd verwoest.

STEENWIJKERLAND.



De gemeente Steenwijkerland is gelegen in de kop van de provincie Overijssel.
De gemeente grenst in het noorden aan de Friese meren en Westerstellingwerf.
Steenwijkerland bestaat uit achttien officiële kernen.


De gemeente heeft geen officiële vlag in kleuren.
De huidige vlag heeft een wit veld met daarop afgebeeld het logo van de gemeente.
Betekenis is niet bekend. 
Het wapen van Steenwijkerland wordt door een breed zilveren kruis in vieren gedeeld met op het hart van het kruis een hartwapen met een rood veld en daarop een gouden anker. de kwartieren zijn blauw - groen - blauw en groen. De wapen wordt gedekt door een vijf bladige kroon. het zilveren kruis verwijst naar het symbool uit het wapen van de bisschop van Utrecht. het blauw staat symbool voor het water rijke gebied en het groen voor de natuur. 
Het hartschild is het wapen van Steenwijk. het wapen werd goedgekeurd  op 22 april 2009.

TUBBERGEN.

De gemeente Tubbergen is gelegen in het noorden van Twente.
De hoofdplaats is het gelijknamige dorp.
De gemeente telt tien dorpskernen en drie gehuchten.

De vlag van de gemeente heeft een blauw veld met daarop drie gele bergen zand, twee boven en een onder.
De afbeelding komt uit het wapen van de gemeente. De vlag werd op 25 november 1963 toegekend.
Het wapen van de gemeente wordt verticaal in tweeën gedeeld. Op de  lichtblauwe linkerhelft staat een gouden kruis met daarop een kruis in de kleur van het veld. In de vier kwartieren staan in ieder een gouden klimmende leeuw, afkomstig uit het wapen van Oostmarsum. Op de rechter zwarte helft staan drie goeden bergen, twee boven en een onder. De drie bergen komen uit het wapen van de Pancratiusbaseliek, welk wapen werd toegekend op 28 oktober 1898.  Het huidige wapen werd toegekend op 15 januari 1971. De gravenkroon op het wapen werd in 1971 toegekend.

TWENTERAND.

De gemeente Twenterand is een gemeente in Twente en Salland.
De gemeente is ontstaan door een fusie tussen Den Ham en Vriezenveen.
De gemeente bestaat uit 11 officiële kernen.
Twenterand ligt in een uniek hoogveengebied dat een Europaas beschermde status heeft.

De vlag van de gemeente werd op 1 juni 2002 toegekend.
De vlag heeft een gedeeltelijk wit veld met daarop vijf blauwe ruiten die symbool staan voor de vijf grootste dorpen.
Het groene deel; van de vlag geeft het landelijke van de gemeente weer.
Het wapen van de gemeente is verticaal in tweeën gedeeld met op de linker helft van zilver een eikenboom uit het wapen van Vriezenveen, in dat gebied hebben in het verleden veel eikenbossen gelegen. Op de blauwe rechterhelft een gouden klimmende leeuw uit het wapen van Den Ham. Boven de boom twee liggende blauwe ruiten en boven de leeuw twee liggende zilveren ruiten de symbool staan voor de vier grootste kernen in de nieuwe gemeente. Het wapen werd toegekend op 25 augustus 2003.

WIERDEN.

De huidige gemeente Wierden is een dorp in de streek Twente.
Wierden is een forenzendorp bij Almelo en ligt tussen het Twentekanaal en het natuurgebied het Wierdense Veld.
Het dorp had in 1400 al een belangrijke functie als een pleisterplaats aan de grote heirwegen van Deventer en Zwolle naar Duitsland.

De vlag van Wierden heeft een wit veld met daarop een Scandinavisch kruis in het blauw.
Aan de hijszijde boven een korenaar in het geel en onder een weversspoel in het geel. Kleuren en afbeeldingen komen uit het wapen van de gemeente. De vlag werd op 11 december 1979 toegekend.
Het wapen van de gemeente werd op 24 november 1819 toegekend en heeft een veld van zilver met daarop een blauw kruis dat het veld in vier kwartieren deelt. In het eerste en derde kwartier een gouden korenaar, en in het tweede en vierde kwartier een gouden weverspoel. Beide symbolen verwijzen naar de landbouw en de wevers uit het gebied. het huidige wapen wordt niet gedekt door een kroon, wat voor 2000 officieus wel werd gedaan door de gemeente met een markiezen kroon.

ZWARTEWATERLAND.



De gemeente is genoemd naar het Zwarte Water waaraan het is gelegen. In 2001 zijn de gemeente Genemuiden, Zwartsluis, Hasselt en Mastenbroek samengegaan.



De vlag van de gemeente heeft drie horizontale banen in de kleuren geel - wit met rode balken - blauw.
De vlag is een combinatie van de kleuren en emblemen op de wapens van de voormalige gemeenten.
De vlag werd in 2000 aangenomen door Genemuiden op 8 juni, op 13 juni door Hasselt en op 26 juli door Zwartsluis. Het wapen van de nieuwe gemeente heeft drie horizontale banen met afbeeldingen uit de wapens van de drie gefuseerde gemeenten. Boven op een blauw veld een gouden Franse lelie uit het wapen van Genemuiden en evenzo in het onderste blauwe veld de gouden vis.
De middelste zilveren baan  heeft een del van het rode kruis uit het wapen van Hasselt met daarop een deel van het schaakbord van het wapen van Zwartsluit.
Het rode kruis is van het Sticht Utrecht. Het schaakboord is volgens de legende afkomstig van twee officieren die zo verdiept waren in het spel, dat de schans van Zwartsluis genomen kon worden.
De zalm is een herinnering aan de visserij van Genemuiden.



Zie vervolg: PROVINCIE UTRECHT. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten