dinsdag 16 februari 2021

PROVINCIE FRIESLAND. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                 VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE FRIESLAND. (DEEL 3)

SÚDWEST-FRYSLÂN.

De gemeente is ontstaan bij de herindeling van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wonseradeel en Wymbritseradeel.
De gemeente telt 89 officiële kernen waaronder zes van de Friese elf steden tocht.
Bolsward is de hoofdstad van de nieuwe gemeente.

De vlag van de gemeente bestaat uit het beeldmerk van de gemeente.
Het bestaat uit de gestileerde letters SWF in drie verschillende kleuren met daaronder de tekst "Gemeente Súdwest-Fruslân".
Alle steden binnen de nieuwe gemeente behielden hun eigen stadsvlag en wapen.



Het wapen van de gemeente is verticaal in tweeën gedeeld, met op de linkerhelft op een gouden veld een halve zwarte Friese adelaar, en op de rechter blauwe helft vijf muurkronen.
In het nieuwe wapen staan de vijf muurkronen symbool voor de vijf gefuseerde gemeenten. De Friese adelaar komt in drie van de vijf oude gemeentewapens voor. Het schild wordt gedekt door een markiezenkroon. De schilddragers staan op een groene grond zijn gouden leeuwen die voorkomen in het wapen van Bolsward en Sneek.

BOLSWARD.

Bolsward is de hoofdstad van de gemeente Zuidwest-Friesland.
De vlag van de gemeente heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:3:1 in de kleuren zwart - geel - zwart.
Aan de hijszijde staat een zwarte Friese adelaar afgebeeld met een hartschild met het wapen van Westergo en de rood gevoerde keizerskroon. De betekenis van de kleuren is niet bekend.
Het wapen van Bolsward is op 25 maart 1818 toegekend. Op een goudenschild staat een zwarte twee koppige Fries adelaar afgebeeld met rode snavels en poten. Schildrages zijn twee gouden leeuwen met rode tong en nagels staan op een groene grond. Het schild wordt gedekt door de Rudolffinische keizerskroon.

NIJEFURD.


De vlag werd op 17 januari 1984 een de gemeente toegekend. De vlag van de gemeente Nijefurd heeft aan de hijszijde drie gelijke blokken in de kleuren groen - blauw - zwart elk beladen met een gele muurkroon en rood gevoerd. Op het uitwaaigedeelte twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en rood. De muurkronen staan voor de gemeenten Workum, Hindelopen en Stavoren.
De drie kleuren van de blokken komen uit het wapen van Hemelumer Oldeford en staan symbool voor de weilanden (groen), meren (blauw) en turfland (zwart). Afbeelding en kleuren komen uit het wapen van de gemeente.
Het schild van het wapen is horizontaal in twee helften gedeeld en stelt het land van Stavoren voor in de kleuren goud en rood, uit het wapen van de gemeente overgenomen.
In het hartschild de zelfde afbeelding als aan de hijszijde van de vlag. het schild wordt gedekt door een goeden kroon van drie bladeren en tussen deze twee keer drie parels.

SNEEK.

De gemeente Sneek telde officieel vier kernen.
Deze hebben op de kern IJsbrechtum na Nederlandse namen, IJsbrechtum is officieel verfriest in Ysbrechtum.
De vlag van Sneek is verticaal verdeeld in twee vakken met de kleuren zwart en geel. De kleuren zijn afkomstig uit het wapen van Sneek. De historie van de vlag is niet bekend, maar werd op 13 september 1956 toegekend.
Het wapen van Sneek kwam reeds voor op een zegel uit 1422 en werd in 1818 toegekend. Schilddragers zijn links een wildeman en rechts een leeuw. De leeuw staat waarschijnlijk voor de Leeuw van Juda maar is historisch niet vast te stellen. De wildeman verwijst naar naar de strijd tegen de heidenen in Litouwen en Pruisen, de bewoners van dat gebied.
Het wapen is verticaal in tweeën gedeeld. Op de linker helft op een gouden veld staat een halve zwarte Friese adelaar en op de rechter zwarte helft drie gouden muurkronen, rood gevoerd. Dit heraldische teken houdt waarschijnlijk verband met een Karelsprivilege van Karel de Grote aan het Gewest Friesland. Het geheel staat op een groene grond. De kleuren staan voor gevaar en kracht (zwart) en wijsheid en rijkdom (goudgeel).

WONSERADEEL.

De vlag van de gemeente Wonseradeel werd op 24 oktober 1964 toegekend.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 5:2:5 in de kleuren lichtblauw - wit - lichtblauw. het ontwerp is gebaseerd op een zegel uit 1270. De witte baan staat symbool voor de Oude Marnestroom die de gemeente vroeger ongeveer doormidden deelde.
het wapen van de gemeente werd op 25 maart 1818 toegekend. Het wapen toont een springend hert op een groene grond en blauw veld, uit een legende. Het hert zou ooit in het dorp Wons zijn gevangen.
Het schild is gedekt met een kroon van goud.

WYMBRITSERADEEL.

De vlag van de gemeente Wymbritseradeel heeft een blauw veld met in het midden een gouden Franse lelie. Linksboven aan de hijszijde een gouden koggeschip wat is ontleend aan een oud zegel van de stad IJlst.
het geheel is ontleend uit het gemeente wapen.
Het wapen van de gemeente is verticaal in tweeën gedeeld. Op de linker gouden zijde een halve zwarte Friese adelaar en op het rechterdeel op een blauw veld zeven Franse lelies in het goud. 
Het hartschild toont op een gouden veld in het zwart een kogge-schip. Het wapen ie gedekt met vermoedelijk een markiezenkroon.

TERSCHELLING.

Terschelling is een gemeente in de provincie Friesland, tot 1942 in de provincie Noord-Holland. Vanuit het wersten is het het derde bewoonde eiland van de Waddeneilanden.
Terschelling grenst in het noorden aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee en heeft een strand lengte van 40 kilometer.
Op het eiland ligt sinds 1875 de zeevaartschool Willem Barentsz.
De vlag van Terschelling heeft vijf gelijke horizontale banen in de kleuren rood - blauw - geel - groen - wit.
De vlag werd op 11 februari 1963 toegekend.
In 1857 werd de vlag door de burgemeester als zeevlag opgeven.
De kleuren in de vlag zijn ontleend aan het gemeentewapen.


Het wapen van Terschelling stamt van 26 juni 1816 en werd op 27 september 1963 vervangen.
Het wapen geeft weer op een zilveren veld een groene boom met oranje vruchten. Links van de boomstam een rode leeuw en rechts een blauwe zeedraak, beide staande op een groene grond.
De voorstelling is symbolische voor het eiland. De beide klimmende dieren staan symbool voor een in- en uitgaande vloedgolf die tegen het Vlie opklimt.
De boom zou verband houden met de Westfriese boomwapens: de boom heeft een rechtsfunctie. De rode leeuw staat symbool voor de Hollandse leeuw.

TIETJERKSTERADEEL.

De gemeente is gelegen in het Friese platteland ten oosten van de stad Leeuwarden. De hoofdstad van de gemeente is Bergum.
De huidige gemeente bestaat uit zestien officiële dorpen.
De plaatsnaamborden zijn doorgaans in het Fries.


De vlag van de gemeente is gegeerd in acht vakken van rood en wit met op de witte vakken een groen eikenblad met de steel naar het midden gericht. 
In het hart van de vlag een wapenschild met een blauw veld met daarop in het goud afgebeeld een jachthoorn.
De kleuren en symbolen zijn afgeleid van het gemeente wapen.
De vlag werd op 22 november 1984 toegekend.

Het wapen werd op 25 maart 1818 toegekend.
Het wapen is in vier vakken ingedeeld. In het linker boven kwartier op een rood veld staan in het zilver een schepnet en een zeis afgebeeld, afkomstig uit het wapen van Tietsjerk.
In het rechter boven kwartier op een zilveren veld een rietplant met drie pluimen in het groen, afkomstig uit het wapen van Suameer
In het linker onder kwartier op een zilveren veld drie groene bomen, afkomstig uit het wapen van Bergum waar slechts één boom op staat, en staan voor Trijnwouden
In het rechter onder kwartier op een blauw veld een gouden jachthoorn, ook afkomstig uit het wapen van Bergum.

BERGUM.

De vlag van gemeente Bergum is afgeleid van het wapen van de gemeente.
De vlag heeft een geel veld met daarop een blauw Scandinavisch kruis.
In het linker boven kanton staat een zwarte jachthoorn met roos lint afgebeeld.
Het wapen van Bergum heeft gouden veld met daarop een blauw Scandinavisch kruis. Linksboven een zwarte jachthoorn met rood lint. Rechtsboven een groene boom. In het midden van het kruis een zilveren vis.
De hoorn komt voor in diverse adellijke familiewapens uit Bergum. De boom verwijst naar de bosrijke omgeving. het blauwe kruis naar het voormalige Augustinerklooster en de ligging van het dorp op een kruising van waterwegen. De vis staat symbool voor de lokale visserij, maar is ook het christelijke symbool voor Christus.

VLIELAND.


Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland. het is gelegen in de provincie Friesland en behoorde tot 1942 tot provincie Noord-Holland.
Het eiland grenst in het noorden aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee. Het hoogste punt op het eiland is een duintop van 45 meter.


De vlag van het eiland heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren groen en wit. De vlag werd op 29 juli 1938 toegekend, maar het dundoek werd reeds in de 16e en 17e eeuw gebruikt.
De kleuren zijn afkomstig van de wapens van Oost en West-Vlieland, waarvan sinds 1736 alleen nog Oost-Vlieland is overgebleven.
Over de kleuren een lokaal rijmpje: Groen is de helm (gras), wit is het zand, dat zijn de kleuren van Vlieland.

Het huidige wapen van het eiland, werd op 13 september 1590 toegekend, door de Staten van Holland en West Friesland, ondertekend door Johan van Oldenbarneveld.
Op een zilveren veld varend op een groenige zee met het grootzeil gehesen een bruine zeepink. Op de achtersteven de Nederlandse vlag, aan de mast een rode wimpel.
Het is de voorstelling van een zwarte loodsboot, die in 1652 veranderde in de huidige Engelse zeepink.
In de 17e-eeuw toonde een zegel van Terschelling een dorre boom.




WAADHOEKE.

De gemeente Waadhoeke grenst in het noordwesten aan de Waddenzee.
De gemeente bestaat uit de voormalige gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menaldumadeel en uit vier dorpen van de voormalige gemeente Littenseradeel.
De naam Waadhoeke verwijst naar de Waddenzee.
De gemeente bestaat uit 41 officiële kernen met de hoofdstad Franeker.

De vlag van de gemeente Waadhoeke heeft drie banen in het diagonaal van rechtsboven naar linksonder, in de kleuren blauw - geel - groen. De blauwe en gele baan zijn golvend gescheiden. De kleuren komen voor  uit de voormalige gemeenten.
Het blauw staat voor de zee, het geel voor de dijk en het groen voor het achter de dijk liggende land.

Het wapen van de gemeente is vanuit de rechterbovenhoek geschuind, waardoor drie vakken ontstaan in de kleuren lichtblauw, zilver en groen.
het wapen symboliseert de ligging van de gemeente aan de Waddenzee. Blauw staat voor het water en groen voor het land.
De witte- of zilverenbaan staat hierbij symbool voor dynamiek en vooruitgang.
Schildragers zijn links de Romeinse godin Minerva en rechts Ceres.
Minerva, godin van de wijsheid, kunst en techniek verwijst naar de universiteit van Franeker. Ceres, godin van de oogst, verwijst naar de landbouw. het schild wordt gedekt door een zogenaamde Friese grietenkroon.

FRANEKERDEEL.

De vlag van de gemeente Franekerdeel is op 2 januari 1984 toegekend.
De vlag heeft een blauw veld dat van rechtsboven naar linksonder door een gele baan wordt doorsneden. In het midden van de gele baan een rode roos. In het blauwe deel linksboven een klok met klepel in het geel, en in het blauwe deel rechtsonder in het geel een gebonden korenschoof. De vlag is afgeleid van het gemeente wapen.
Het wapen, het tweede, is in 1984 toegekend. Het schild is in vieren gedeeld, met de klok mee: in het eerste kwartier  een blauw veld met gouden klok met klepel, in het tweede kwartier op een gouden veld een rode roos, in het derde kwartier op een blauw veld een gouden korenschoof golvend doorsneden in het goud, in het vierde kwartier op een gouden veld een rode roos. De beide schilddragers staande op een groene grond zijn: links Minerva en rechts Ceres, beide in het goud.

het BILDT.

Het Bildt maakte vroeger deel uit van de Middelzee en is een van de oudste polders van Nederland. Hertog Georg van Saksen liet het gebied in 1505 inpolderen door de Hollanders.
De vlag van de gemeente is samengesteld uit drie evenhoge horizontale banen in de kleuren grasgroen, wit en kobaltblauw, waarover aan de hijszijde een gelijkbenige driehoek is gelegd in de kleuren geel, rood en geel. De kleuren groen, wit en blauw zijn ontleend aan het gemeentewapen, die zodanig zijn gekozen dat de onderste twee die van het wapen van Westergo vormen. Het groen geeft aan dat het gebied het jongste deel van dit gebied is.
De driehoek staat symbool voor de indeling in de drie parochies: en naar de geografische vorm van de door de Hollanders ingedijkte polders. 
De oorsprong van het wapen ligt in de 17e eeuw, maar werd 25 maart 1818 goed gekeurd. Op een blauw veld staan drie grijze zeehorens liggend afgebeeld. Uit elk komen twee korenaren in natuurlijke kleur. Het blauw staat symbool voor de zee, de drie zeehorens voor de drie dorpen en de korenaren voor de menselijke inspanningen op de vruchtbare grond.

MENALDUMADEEL.


De vlag van de gemeente heeft aan de hijszijde een verticale gele baan met op de blauwe uitwaaizijde in het wit een eenhoorn afgebeeld. naar achteren kijkend. De vlag werd op 23 juli 1963 toegekend.
De afbeelding komt uit het gemeente wapen.
Het eerste wapen van de gemeente uit 1818 werd in kleur en afbeelding aangepast. Het wapen van de gemeente heeft een blauw veld met in het midden de eenhoorn afgebeeld in het wit.
De eenhoorn in liggende positie zou verbeelden dat deze getemd is zoals vrouwen dit bij hun echtgenoot konden doen in de vroegere tijd. 
Links bovenin staat een gouden schelp welke symbool staat voor de familie Juwkema. Rechts bovenin een witte ruit die symbool staat voor de familie Luts van Welda. Onderin een gouden eikel welke symbool staat voor het wapen van de familie Heerma. het schild wordt gedekt door een gravenkroon.

LITTENSERADEEL.

De gemeente ontstond in 1984 door een fusie van de voormalige gemeenten Baarderadeel en Hennaarderadeel.
De vlag van de gemeente heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en wit. 
Aan de hijszijde staat in de blauwe baan een gele ster en in de witte baan een rode roos.
De kleuren en afbeeldingen verwijzen naar het wapen. Het wapen werd op 22 maart 1984 toegekend.
Het wapen van de gemeente heeft een blauw veld dat van linksboven naar rechtsonder doorsneden wordt door een zilveren baan. In de zilveren baan van boven naar beneden een groen klaverblad, een rode roos en een groene zespuntige ster. Rechtsboven een gouden zespuntige gouden ster en evenzo linksonder. Het wapen is een samenvoeging van de wapens van de voormalige gemeenten Baarderadeel en Hennaarderadeel. Het wapen wordt gedekt door een markiezen kroon.

WESTSTELLINGWERF.


De gemeente Weststellingwerf is ontstaan door de fusie van drie voormalige gemeente; Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Schoterland.
De hoofdstad is Wolvega.
De gemeente staat vooral bekend om haar akkerbouw.
De gemeente grenst aan de provincies Drenthe en Overijssel.
WOLVEGA.


De vlag van de gemeente werd op 7 oktober 1963 toegekend.
De vlag heeft verhouding in de lengte van 2:3, gekwartierd in vakken rood en wit, met dien verstande, dat de verticale deellijn op één derde van de lengte is aangebracht, gemeten vanaf de hijszijde; over alles heen een gekwartierd kruis van het een in het ander; in de bovenhoek aan de hijszijde een rode, gaande en omziende griffioen.

Het wapen van de gemeente dat werd toegekend op 25 maart 1818, heeft een veld van zilver met daarop een lopende griffioen welke naar achter kijkt, onder de griffioen een rode cirkel met een zilveren vijfpuntige ster.
het wapen is ontstaan in de 14e eeuw. In 1350 werd een zegel gebruikt met de afbeelding. De afbeelding is nog steeds onduidelijk.
het wapen wordt gedekt door een goudenkroon met drie bladen met daartussen een parel.

WOLVEGA.

De gemeente Wolvega heeft geen eigen vlag en wapen.


Zie vervolg. PROVINCIE FLEVOLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten