zondag 28 februari 2021

PROVINCIE OVERIJSSEL. (2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                  VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE OVERIJSSEL. (DEEL 2)

HELLENDOORN.

De gemeente Hellendoorn ligt op de grens van Salland en Twente in de provincie Overijssel.
De gemeente ligt ten oosten van de Hellendoornse Berg, die deel uitmaakt van de stuwwal Sallandse Heuvelrug.
In de gemeente liggen nog vijf andere woonplaatsen.

De vlag van de gemeente heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren rood - geel - blauw.
In het linker boven kanton in de rode baan staat het wapen van de gemeente afgebeeld.
De vlag werd op 19 december 1961 toegekend.
De vlag is vermoedelijk gebaseerd op de defileervlag van de gemeente, die werd gevoerd tijdens het defilé ter ere van het 40-=jarige regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938.
Het wapen van de gemeente werd op 2 maart 1999 toegekend. Op een blauw schild staat op een groene grond een gouden vlierboom met een klimmend hert. het eerste wapen werd toegekend op 1 november 1898. De kroon, een gravenkroon werd in 1999 aan het wapen toegevoegd. Het wapen zou verwijzen naar het gebied waarin de gemeente is gelegen.

HENGELO.


Hengelo is gelegen in de landstreek Twente van de provincie Overijssel.
De gemeente bestaat uit de stad Hengelo en twee buurtschappen.
Hengelo is een voormalige industriestad, vooral in de metaalindustrie, en kreeg zodoende de bijnaam 'metaalstad'.




De vlag van Hengelo werd op 18 november 1969 toegekend.
De vlag heeft een blauw veld met van linksboven van de hijszijde naar rechtsonder een witte golvende baan. Deze afbeelding is terug te vinden in het gemeentewapen.
Het wapen van Hengelo werd op 1 april 1870 toegekend. Het wapenschild heeft een lichtblauw veld dat door een zilveren golvende baan ligt van linksboven naar rechtsonder. Linksonder staat een gouden korenschoof met zeis en dorsvlegel.
Rechtsboven een gouden bijenkorf met bijen. Deze afbeeldingen staan voor het agrarisch karakter van het verleden. De bijen en de korf symboliseren specifiek de nijverheid.
De zilveren baan staat voor een beek die dwars door de gemeente stroomt.

HOF VAN TWENTE.



De gemeente Hof van Twente is in 2001 ontstaan door de fusie van de gemeenten Diepenheim, Goor, Markelo Hengevelde, Bentelo en Ambt en Stad Delden. 
Door de gemeente loopt het Twentekanaal.




De vlag van de gemeente werd op 24 augustus 2010 toegekend.
Een wit kruis deelt de vlag in vier kwartieren met de kleuren ( met de klok mee) geel - groen - geel - groen. In het eerste kwartier een groene mispelbloem, in het tweede een geel lindeblad en in het laatste een gele berenklauw.
De symbolen zijn ontleend uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd in 2001 ontstaan na de fusie en werd op 25 augustus 2003 toegekend. Op een blauw veld staan twee lindebomen in het goud met centraal in het schild een rood schild dat in vier kwartieren is gedeeld door een zilveren kruis. In het eerste en derde kwartier een witte mispelbloem en in het tweede en vierde kwartier een berenklauw. het hartschild is vrijwel het gehele wapen van Goor. De berenklauwen komen uit het wapen van Diepenheim. De beide lindebomen zijn afkomstig uit de wapens van Ambt Delden en Stad Delden. De bomen kunnen ook gezien worden als afkomstig uit het wapen van Markelo.
Het schild wordt gedekt door een gouden vijfbladerige kroon.

KAMPEN.


De gemeente Kampen is vernoemd naar de stad Kampen.
De gemeente ligt gedeeltelijk in het Nationaal Landschap IJsseldelta
Na de ontruiming van Schokland op 10 juli 1859 werd het eiland bij Kampen gevoegd. Op 1 januari 2001 de gemeente IJsselmuiden.
De gemeente Kampen uit zeven verschillende gemeenten.



De vlag van de gemeente Kampen werd op 25 januari 1973 toegekend.
De oudste vermelding van de vlag dateert uit 1380.
De eerste kleuren uit 1686 waren wit met rood. Deze kleuren waren de Oostenrijkse kleuren, in 1495 werd door keizer Maximiliaan de stad verheven tot Keizerlijke Vrije Rijksstad.
De huidige kleuren komen uit het gemeentewapen.
Al sinds het verkrijgen van stadsrechten in de 13e eeuw heeft Kampen reeds een wapen met een blauw veld met daarop een zilveren burcht. Sinds 1495 mag de stad de keizerskroon op het wapen voeren.
Het huidige wapen heeft een blauw veld voorzien van drie  door een ringmuur vereenigd en een open poort, alles in het zilver. Onderaan de poort een klein schuin geplaatst schildje wat in tweeën is gedeeld, boven zilver, onder blauw. Schilddragers zijn twee zilveren leeuwen die elkaar aankijken, staande op een grijze grond.

LOSSER.



De gemeente Losser maakt deel uit van de regio Twente.
De gemeente grenst aan Duitsland.
De huidige gemeenten is ontstaan door een fusie van vijf gemeenten.



De vlag van de gemeente Losser werd op 25 juni 1970 aangenomen ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis.
De vlag bestaat uit vijf banen van achtereenvolgens wit - rood - wit - rood en wit, de rode baan aan beide zijden over een afstand van 1/12 onderbroken en in het midden tot een halve, elkaar rakende cirkels uitgebogen. het zelfde symbool komt voor in het sierplein van het gemeentehuis. Het zijn rood en wit de Saksische kleuren, om de ligging van de gemeente in het "oud Saksische land" te benadrukken.
Het wapen van Losser werd op 1 november 1898 aan de gemeente toegekend.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Op linker blauwe helft een gouden kruis, dat deze helft in vieren deelt, met in het linker boven deel  een bisschop met kromstaf, mijter en gewaad in goud en zilver. Dit deel vormt ook het wapen van Oldenzaal.
Op de rechter rode helft staan drie gouden schietspoelen afgebeeld, boven twee onder een. Een schietspoel of snelspoel werd gebruikt in een weefgetouw. Dit verwijst naar de voornaamste bron van inkomen van de vroegere inwoners.

OLDENZAAL.


Oldenzaal was vroeger een Hanzestad.
Gedurende de Romeinse tijd woonden hier de Tubanten.
Gedurende de Tachtigjarige Oorlog met Spanje heeft de stad het zwaar te verduren gehad daar zij afwisselend in handen van de Spanjaarden was en het Staatse leger van de Oranjes.



De vlag van Oldenzaal heeft een blauw veld dat in vieren wordt gedeeld door een geel kruis.
In het linker boven kanton  staat het stadswapen afgebeeld.
De vlag werd op 17 september 1992 toegekend,
Het wapen van Oldenzaal heeft een blauw veld, dat in vieren is gedeeld door een kruis van goud.
In het linker boven kanton staat het borstbeeld van een bisschop met kromstaf in het goud afgebeeld. Volgens overlevering werd het wapen aan de stad geschonken door bisschop Balderik van Utrecht, stichter van het kapittel van Oldenzaal.
Het wapen komt voor op een zegel uit 1528. het wapen werd toegekend op 24 november 1819.
Het schild wordt gedekt door een vijf bladige gouden kroon.

OLST-WIJHE.

De huidige gemeente in in 2001 ontstaan naar samenvoeging van de toenmalige gemeenten Olst en Wijhe, en werd op 26 maart 2002 de huidige gemeente.
De gemeente ligt in de Duursche Waarden een natuurgebied.
De gemeente  drijft economisch op de landbouw en de vleesverwerkende industrie.

De vlag van de gemeente werd in 2003 toegekend.
Op de vlag staat het gemeentelijke logo.
De herkomst en betekenis van de vlag is niet bekend.
Het wapen van de gemeente werd op 30 januari 2004 toegekend.
Het wapen is een combinatie van de wapens van de voormalige gemeenten Olst en Wijhe.
Op een gouden veld met een groene grond, waar door heen een golvend zilver lint loopt, staat aan de linker zijde een hooiberg in natuurlijke kleur en rechts een groene lindeboom met een witte duif. De golvende zilveren baan staat symbool voor de rivier de IJssel. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met drie balderen en twee parels.

OMMEN.


De huidige gemeente Ommen bestaat uit elf gemeenten en acht buurtschappen.
Het gebied ligt aan de Overijsselse Vecht, in de streek Salland, in het Vechtdal.
De plaats Ommen kreeg in 1248 stadrechten en is ontstaan op een rivierduin bij een doorwaadbare plaats in de Vecht.


De vlag van de huidige gemeente wordt vanuit de top van de hijszijde in twee driehoeken gedeeld door een blauwe baan. De bovenste driehoek is wit en de onderste geel.
De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
De vlag werd op 14 augustus 1956 toegekend.
Het wapen van de gemeente heeft een blauw veld met in het midden de afbeelding van de heilige Brigida van Kildare, patrones van Ierland, hiermee is het vrijwel identiek aan het oudste stadszegel van de stad Ommen. Aan de linkerzijde van Brigida staat een gouden leeuw kijkend naar de heilige en aan de rechterzijde een gouden adelaar met daarboven een gouden achtpuntige ster.
Het schild wordt gedekt door een drie bladige gouden kroon met twee parels. Het wapen werd toegekend op 24 november 1955.



Zie vervolg: PROVINCIE OVERIJSSEL. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten