zaterdag 6 februari 2021

PROVINCIE GRONINGEN.(2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE. 




PROVINCIE GRONINGEN. (DEEL 2)

OLDAMBT.

De gemeente Oldambt is op 1 januari 2010 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeentes Scheemda, Winschoten en Reiderland.

De vlag van de gemeente werd op 21 april 2010 toegekend.
De vlag heeft twee getande verticale banen die zich verhouden als 1:2.
Aan de hijszijde een gele baan met vijf rode sterren aan de andere zijde op een blauw veld drie witte golvende banen in de verhouding 3:1:2:1:2:1:3.
De golvende banen staan voor het water, en specifiek de Dollard.
De vier gele punten staan symbool voor de vier kerktorens uit het middeleeuwse zegel van Oldambt waarin boven de kerk ook vijfsterren stonden. De gele baan met de sterren komen ook voor in de vlag van Scheemda.

In het wapen van Oldambt is de afbeelding van de vlag verticaal weergegeven.
Het wapen werd op 13 juni 2010 aan de gemeente toegekend.
Het wapen wordt gedekt door een markiezenkroon, toegekend bij het verkrijgen van stadrechten aan Winschoten door koning Willem I.
De kleuren rood en goud zijn een verwijzing naar de abdij van Corvey, dat net als Winschoten onder patronaat Sint Vitus staat. De vijf steren staan symbool voor de vijf kruiswonden van Christus. De golven zijn tevens een herinnering aan de overstromingen in het gebied. het aantal witte golven staat voor de drie gemeenten die zijn samengegaan. 

SCHEEMDA.

Scheemda is waarschijnlijk ontstaan in de 12e eeuw en droeg de naam 'Eexta-scheemte', wat later werd afgekort tot Scheemte en nog later verbasterd tot Scheemda.
De vlag van Scheemda werd toegekend op 29 augustus 1991.
De vlag van Scheemda heeft twee getande banen in de verhouding 1:2 en de kleuren goud en rood.
In de gele baan bevinden zich vijf blauwe zespuntige sterren Het rood komt uit het wapen van Scheemda.

Het wapen van Scheemda, het tweede wapen, werd toegekend op 17 juli 1991.
Het is de verticale afbeelding van de vlag met in het rode veld kruislings geplaatst een troffel van goud naar beneden en een zwaard naar boven.
Het symbool staat voor de strijd tegen het water van de Dollard en de wederopbouw na de inpoldering. De vier gele punten  symboliseren de kerk met vier torens die in Midwolda heeft gestaan. De vijfsterren komen uit het wapen van Midwolda oorspronkelijk van een kerkzegel, waarbij ze symbool staan voor de kruiswonden van Christus. Het schild is gedekt door een gravenkroon.

WINSCHOTEN.

Winschoten wordt een stad genoemd, daar het in 1825 stadsrechten verkreeg. Het is de hoofdplaats van Oldambt.
Vanwege de aanwezigheid van drie molens verkreeg de stad de bijnaam 'molenstad'. In het verleden sprak men ook over de inwoners als Sodommers, maar ook wel gekscherend tellerslikkers. De bijnaam Sodom is afkomstig van de Joodse gemeenschap die er woonde in de WO-2 en vonden dat de bevolking van Winschoten er maar losse zeden met betrekking tot sex en gokken er op nahield.
De vlag van Winschoten werd toegekend op 23 mei 1973 en heeft drie banen blauw - wit- blauw in de verhouding 1:3:1 met op de witte baan in het rood een ovale weergave van stadsschans met negen bastions. Dit verwijst naar de oude aarden stadsomwalling.

Het wapen van Winschoten werd toegekend op 5 september 1933. Het is het tweede wapen van de gemeente dat dateert van 3 september 1853.
Het schild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld de heilige Vitus, zijnde een jongeling van natuurlijke kleur, gekleed in een tunica van zilver; in de rechterhand houdende een martelaarspalmtak in zilver en in de linkerhand een gouden boek. het geheel staande op een zilveren voetstuk.
In de middeleeuwen ressorteerde Winschoten en omgeving onder Abdij van Corvey.

REIDERLAND.

Reiderland is een gemeente in de gelijknamige landstreek Reiderland.
De gemeente was ontstaan in 1990 uit een gemeentelijke herindeling van Beerta, Finsterwolde en Nieuwenschans. De vlag werd toegekend op 25 juni 1991.
De vlag van de gemeente heeft twee banen geel en blauw in de verhouding 1:2. De scheiding tussen de beide banen heeft een kantelen lijn.
De vlag is een weergave van het gemeente wapen, met weglating van de stukken.

Het wapen van Reiderland wordt verticaal in twee delen gedeeld door een kantelen lijn. In het gele deel staat in het blauw een rooster afgebeeld en in het blauwe deel een gouden staande leeuw.
het schild wordt gedekt door een gravenkroon.
De scheidingslijn duidt op de aanwezigheid van vestingwerken, in dit geval Nieuwenschans. Het rooster komt uit het wapen van Beerta waar het wordt vastgehouden door de heilige Laurentius van Rome.  De gouden leeuw is afkomstig uit het wapen van Finsterwolde.

PEKELA.

De gemeente Pekela is ontstaan door de samenvoeging van Oude Pekela en Nieuwe Pekela.
De ambtelijke organisatie heet De Kompanjie.
Pekela is een typische veenkolonie gemeente. Bij het Hoetmansmeer zijn opgravingen gedaan die er op wijzen dat de streek rond de Pekel A al zo'n 7000 jaar geleden moet zijn bewoond.

De vlag van Pekela werd op 22 februari 1991 aangenomen.
De vlag is verdeeld in drie verticale banen; rood- wit- blauw in de verhouding 3:5:1.
In het midden van de witte baan staat een zeilscheepje afgebeeld op golven in het zwart. De vlag wordt gevormd door elementen uit het wapen.


Het wapen van Pekela werd op 19 juli toegekend. het wapen wordt in twee velden verdeeld in de verhouding 1:2. In het onderste deel staat in het zilver een kofschip met twee masten en zeilen boven een lading turf afgebeeld in het bruin. Aan iedere zijde in het zwart een turfblok. Het scheepje vaart op een blauw water  met witte schuimkoppen op de golven. In het rode schildhoofd staat zilveren klok afgebeeld met aan iedere zijde een zilveren klavenblad. Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon met op de kleine punten twee parels.
Het schip is overgenomen uit het wapen van Oude Pekela waarop het scheepje maar één mast heeft. De klok is overgenomen uit het wapen van Nieuwe Pekela evenals de klaverbladen dit dat wapen een kerk sieren op het dak en het landbouwkarater symboliseren.

OUDE PEKELA.

Het dorp Pekela is omstreeks 18600 ontstaan door de winning van turf door de Pekelder Companie langs de Pekel A. In 1810, toen Nederland werd ingelijfd bij Frankrijk, werd het dorp gesplist in twee zelfstandige gemeenten Oude- en Nieuwe Pekela.
De vlag van Oude Pekela heeft twee horizontale banen in de kleuren geel en groen met in het midden het gemeente wapenschild.

Het wapen van de gemeente werd toegekend op 21 maart 1853.
Op een schild van goud staat een antiek schip afgebeeld drijvende op zee met aan iedere zijde van de mast in de bovenste helft drie zwarte turven.
Het schip staat symbool voor de plaatselijke nijverheid halverwege de 19e eeuw;
scheepsbouw, scheepvaart en het veenbedrijf. De zes turven staan symbool voor de verveningsgeschiedenis van het gebied.

NIEUWE PEKELA.

De plaats is ontstaan na Oude Pekela en ontleend haar naam aan het riviertje Pekel A. De eerste vermelding dateert uit 1599,
De vlag van de gemeente werd toegekend op 21 juni 1964.
De vlag is driehoekig van model, wit met aan twee zijden een spits toelopende rode rand. Aan de hijszijde heeft een verhouding van 1:2:1.
De bovenste rode baan heeft aan de hijszijde een witte klok.
De klok is ontleent aan het gemeente wapen en zo ook de kleur rood.


 Het wapen van de gemeente werd toegekend op 2 januari 1903.
Het schild wordt van rechtsboven naar linksonder in twee helften gedeeld.
In het rode veld staat een zilveren klok afgebeeld en in het zilveren veld een rode kerk met vier boogvensters, een pannendak met op de punten een rood klaverblad. Aan de rechterzijde een portaal ingang.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met op de korte punten een parel.
De kerk verwijst naar de bouw van de kerk na de kerkelijke splitsing van de beide Pekela's in 1707. De klaverbladen staan symbool voor het landbouwkarakter van de streek.

STADSKANAAL.

De gemeente Stadskanaal is op 1 januari 1969 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeente Onstwedde met een deel van de voormalige gemeente Wildervank.

De vlag van Stadskanaal heeft drie gelijke horizontale banen die verticaal zijn doorsneden in een verhouding van 1:3. Aan de hijszijde de kleuren wit - groen - wit en op de andere helft zwart - wit - zwart, waarbij de zwarte baan wordt gedeeld door een gele baan en de witte door een blauwe baan, elk ter hoogte van 1/21 van de vlaghoogte.
Alle kleuren zijn een verwijzing naar de geschiedenis van de gemeente. De kleuren aan de hijszijde zijn een verwijzing naar de vlag van de stad Groningen. De naam Stadskanaal beteken "kanaal van de stad" De smalle gele banen staan symbool voor de welvaart die werd verkregen door het ontginnen van het veen. het zwart het veen. De smalle blauwe staat symbool voor het water.

Het schild van het wapen van de gemeente heeft een zwart veld met daarop drie zilveren horizontale banen, daarboven op  in het midden een blauw schild met een gouden korenschoof. In het linker boven kwartier op een gouden veld een zwarte twee koppige adelaar. 
Het vrijkwartier staat voor de Groningse adelaar. De korenschoof op het hartschild stamt uit de tijd dat Onstwedde onder Westerwolde hoorde. De zilverenbalken staan symbool voor de kanalen in het veengebied. Het zwart voor het veen. het wapen werd toegekend op 21 oktober 1977.

ONTSWEDDE.

De gemeente Onstwedde ontstond gedurende Franse overheersing toen het het werd afgescheiden van gemeente Bourtange. De gemeente had geen eigen vlag of wapenembleem.

WILDERVANK.

De naam Wildervank werd omstreeks 1649 aangenomen.
De gemeente is een veenkolonie waar in de negentiende eeuw de scheepvaart een belangrijke rol speelde. Aan het einde van de 19e eeuw vestigden zich hier de strokarton - en de aardappelmeelfabrieken.
De vlag werd omstreeks 1870 voor het eerst vermeld als vlag van het zeemanscollege "De Harmonie".
De banen van de vlag zijn rood en wit, waarvan de hoogte zich verhouden als 1:4:1, met een tweemaal doorsneden kanton van rood, wit en blauw, waarbij het rood samenvalt met de eerste baan, en met een gele letter W in het uitwaaiende gedeelte.

Het wapen van de gemeente werd op 28 juni 1890 toegekend.
Op het schild in het zilver een stapel turven op een groene grond. Als schildhouder een persoon met gezicht naar voren gericht en gekleed in een wambuis, broek, hoed en schoenen in het zwart. Gelaat . handen en benen in originele kleur. De linkerhand steunend op het wapen en in de rechterhand een vervenersspade van zilver.
het geheel is omgeven door een zilverenlint met de opschrift: Gemeente bestuur van Wildervank.
De persoon op het wapen staat voor de stichter van het dorp Adriaan Geerst Wildervank in 1657.



             Zie vervolg: PROVINCIE GRONINGEN. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - EN                                                                                  WAPENEMBLEMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten