dinsdag 9 februari 2021

PROVINCIE GRONINGEN. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - EN WAPENEMBLEMEN.

 

               VLAGEN EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE GRONINGEN. (DEEL 3)

VEENDAM.

De gemeente Veendam kreeg in 1969 haar huidige grenzen toen een deel van de gemeente Wildervank bij Veendam werd gevoegd.
De gemeente bestaat in totaal uit elf kleine gemeenten.

De vlag van de gemeente heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw - wit- blauw, met in het midden van de witte baan het wapen van de gemeente.
Over de plaatsing van het wapen verschillen nogal de meningen, daar sommige beweren dat het aan de hijszijde van de vlag dient te staan.


Het wapen van Veendam heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een arm die uit een wolk steekt met om de arm een slang en in de hand een olijftak.
Boven in het wapen een Franse lelie.
De olijftak staat symbool voor deugd en vrede. De adder welke de olijftak belaagt verwijst naar de slang uit het paradijs. Het is trouwens de enige slangensoort die in Groningen voorkomt. De Franse lelie is het heraldisch symbool voor reinheid van geest en van verhevene.

WESTERKWARTIER.

De gemeente Westerkwartier werd op 1 januari 2019 gevormd uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum.
De gemeente bestaat uit 41 dorpen (officiële woonkernen).
De gemeente heeft op Groningen na de meeste inwoners van de provincie.

De vlag van de gemeente Westerkwartier wordt verticaal in drie vakken verdeeld in de verhouding  1:2:1 met de punt naar de hijszijde gericht, in de kleuren lichtgroen - wit - lichtblauw.
In het middelste witte vak staat het logo van de gemeente afgebeeld.
De vlag werd op 25 mei 2018 toegekend.

Het wapen van de gemeente werd op 21 juli 2019 aangenomen.
Het schild is in vieren gedeeld met in het linker boven kwartier op een blauw veld een schuin geplaatste abtsstaf met een lam in het zilver. Over het geheel een schuine rood-wit geblokte balk. Uit het wapen van Zuidhoorn.
In het rechter boven kwartier op een zilver veld een ridder te paard met gesloten vizier en pluim op de helm alles in het zilver, gezeten op een zwart paard. Dit komt uit het wapen van Leek.
In het linker onder kwartier een rode burcht op een zilveren veld uit het wapen van Grootegast.
In het rechter onder kwartier op een blauw veld een gouden korenschoof uit het wapen van Marum.
Het wapen wordt gedekt door een kroon en de wapendragers zijn twee gouden leeuwen.

GROOTEGAST.

De gemeente Grootegast bestaat in totaal uit 14 plaatsen en buurtschappen.
De gemeente ontstond in 1990 door samenvoeging van de voormalige gemeente Oldekerk bij Grootegast.
De vlag van de gemeente werd op 3 september 1978 aangenomen.
De vlag is gevierendeeld, wit en geel, waaroverheen een rood kruis, waarvan de dikte van de armen evenwijdig aan de hijzijde gelijk is aan 1/4 een loodrecht op de hijszijde 1/8 van de hoogte van de vlag, terwijl de laatstgenoemde armen elk voorzien van twee kantelen. Er is geen verklaring voor deze vlag.


Het wapen van de gemeente werd op 2 februari 1889 toegekend.
OP een zilverenschild staat een rode burcht afgebeeld voorzien van torens met kantelen staan de op een groenterras.
het schild wordt gedekt door een gravenkroon en onder het wapen op een zilveren lint; "Gemeentebestuur van Grootegast". 
De vorm van het schild voldoet niet aan de heraldische voorschriften.





LEEK.

De gemeente leek omvatte naast het dorp Leek de volgende plaatsen: Diepwal, Enumatil, Lettebert, Midwolde, Oostwold, Tolbert en Zevenhuizen. Tot de gemeentelijke herindeling in 1990 hoorde ook een deel van Boerakker bij Leek.
De vlag van Leek heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen- wit en zwart.. De vlag werd op 7 mei 1957 aangenomen.

Het wapen van leek heeft een veld in zilver met daarop afgebeeld een ridder die achterom kijkt geheel in het lichtblauw zitten op een bruin zadel op wit dek, op een zwart paard. Geheel in natuurlijke kleuren.
Hat paard galopperend op een groene ondergrond. Het schild wordt gedekt door een gravenkroon.
Het geheel is een voorstelling uit een lokale legende vergelijkbaar met het verhaal van Sint Joris en de draak. De ridder heeft de draak bij het kasteel Nienoord gedood en kwam om het leven bij een brand die uitbrak tijdens de gevechten in het kasteel.



MARUM.

De gemeente Marum omvatte naast de hoofdplaats Marum de plaatsen Boerakker, Jonkersvaart, Lucaswolde, Niebert, Noordwijk, Nuis en De Wilp.
De vlag ven de gemeente heeft een groen veld met een liggend wit kruis met een armdikte van 1/4 van de hoogte, De lange balk van het kruis is gegolfd. Linksboven in het groene veld een wit klaverblad in het veld rechtsboven drie witte klaverbladeren, zo ook rechtsonder. Linksonder een rood plompenblad. De gegolfde balk verwijst naar het riviertje Dwarsdiep. De klaverbladen staan voor de agrarische achtergrond van de gemeente en het plompenblad verwijst naar de Friese invloeden.

Het wapen van Marum werd op 29 december 1928 toegekend.
Het wapen is in drie kwartieren ingedeeld. In het eerste kwartier dat verticaal in tweeën is gedeeld een rode baan en een gele baan gedeeld door een horizontale blauwe baan. Dit komt uit het wapen van het geslacht Ewsum.
In het tweede kwartier een groen veld dat wordt gedeeld door een golvende zilveren baan. Boven in een klaverblad en onderin een korenschoof.
De golvende baan staat symbool voor het riviertje Oude Diep. Het groen, klaverblad en schoof voor het agrarische karakter van de gemeente.
In het onderste deel van het schild met een zilveren achtergrond staan drie groene bergen afgebeeld die verwijzen naar het wapen van Trimunt, waar in de middeleeuwen een klooster stond. het wapen word gedekt door een gravenkroon.

ZUIDHOORN.

De vlag van de gemeente Zuidhoorn werd op 25 mei 1992 toegekend.
Het is een  turkoois-blauwe vlag met op het midden en in elk kwartier een gestileerde witte en groene vogels.
De vier groene ganzen staan symbool voor de voormalige gemeente, de witte voor de huidige gemeente.

Het wapen van Zuidhoorn werd in 1897 toegekend. In 1991 werd het wapen geheel gewijzigd wegens een gemeentelijke fusie.
Het derde wapen heeft een blauw veld met schuin daarboven ven linksboven naar rechtsonder een rood-wit geblokte band lopend over een zilveren ambtsstaf met een lint van zilver en gouden kwasten.
Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon.
Schilddragers zijn links een gouden leeuw en rechts een gouden griffioen.


WESTERWOLDE.


Westerwolde werd gevormd op 1 januari 2018 en ontstond uit de voormalige gemeenten Bellingwoude en Vlagtwedde.
De gemeente ligt groten deels in de streek Westerwolde waaraan zij haar naam heeft ontleend.

De vlag van de gemeente is in vier vakken ingedeeld in de verhouding 1:2 met de kleuren blauw en geel.
In het linker kanton aan de hijszijde staat het wapen van de gemeente afgebeeld.  

Het wapen van Westerwolde is verhoogd doorsneden met in het blauw de contouren van het dak en de torens van het Norbertijner klooster Palmar, bestaande uit een schilddak met op beide uiteinden van de nok een kruisje en daartussen twee torens, de linker korter dan de rechter. Daarboven een veld in het goud.
Onder op het blauwe veld een gouden korenschoof.
Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon
De korenschoof komt uit het wapen van de gemeente Vlagtwedde en het klooster uit het wapen van de gemeente Bellingwolde.

BELLINGWEDDE.

 
De gemeente ontstond in 1968 door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Wedde en Bellingwolde.
De vlag werd op 26 april 1973 toegekend en bestaat uit twee velden in de verhouding 1:2. Aan de hijszijden een veld met tien balken in het blauw en wit lopend van linksboven naar rechtsonder.
Aan de uitwaaizijde een blauw veld met goden Franse lelies.
De vlag is gebaseerd op het wapen van Bellingwoude. Het veld aan de hijszijde verwijst naar de eerste heer van Wedde, Georg van Toutenburg. De lelies verwijzen naar het wapen van de Premonstratenzers, die een klooster hadden te Palmaer in Reiderland, wat in 1520 verdween in de Dollard.

Het wapen van de gemeente werd op 23 april 1969 toegekend.
Het wapenschild is viermaal doorsneden, met in de blauwe velden een Franse lelie van goud en de overige velden in het goud. 
In het midden van het wapen een klein schild met een blauw veld met daarop 10 zilveren banen. Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon.
De Frans leies verwijzen naar het wapen van de Premonstratenzers en het kleine wapen naar het wapen van Schenck van Toutenburg. 


BELLINGWOLDE.

Bellingwolde is een dorp met inbegrip van de omliggende gehuchten Den Ham, Rhederburg en Rhederveld.
Bellingwolde had rond 1800 tien buurtschappen en is ontstaan  in de Middeleeuwen als een hoogveenontginnig vanaf de rivier de Westerwoldsche Aa.
Door het oprukken van het water van de Dollard verdween een gedeelte van het gebied in het water. De gemeente heeft geen eigen vlag.
Het wapen heeft een blauw veld met daarop in het zilver afgebeeld een in Romaanse stijl opgetrokken kloostergebouw, voorstellende het voormalige klooster Palmar te Reiderland. het wapen werd op 23 juni 1894 aangevraagd en verleend op 3 oktober 1894.

WEDDE.

Het dorp Wedde is gelegen aan de Westerwoldse Aa. Hier liggen verscheidene natuurgebieden.
Bij Wedde ligt de Gesselberg; een voormalig galgenveld, waar in de 16e eeuw zo'n 20 vrouwen werden berecht en ook vaak levend verbrand, ten tijde van de kerkelijke heksenvervolging.
De gemeente heeft geen vlag. Het wapen werd op 20 juni 1884 toegekend.
het schild is verticaal in tweeën gedeeld met in het linker veld op zilveren achtergrond een rood kasteel met zwarte toegangshekken. Het rechterveld is horizontaal in tweeën gedeeld; boven op een groen veld een gouden hooimijt en onder op een zilver veld twee golvende blauwe banen.
Het rode kasteel verwijst naar het kasteel Wedderborg uit de Tachtigjarige Oorlog, de hooimijt voor de veeteelt en de twee golvende banen voor de Dollard.



                Zie vervolg. PROVINCIE FRIESLAND. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - EN                                                                                     PENEMBLEMEN.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten