donderdag 18 februari 2021

PROVINCIE FLEVOLAND. GEMEENTELIJKE VLAGEN - WAPEN EMBLEMEN.

 

                    VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE FLEVOLAND.

De provincie Flevoland is de jongste en qua landoppervlakte de kleinste van de twaalf provincies van Nederland. De hoofdstad is Lelystad.
De provincie bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder, beide zijn ontstaan door drooglegging van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland.
Flevoland wordt begrenst in het uiterste noorden door Friesland, in het noordoosten door Overijssel en in het noordwesten door het Markermeer en het IJsselmeer. In het zuidoosten grenst de provincie aan Gelderland en in het zuidwesten aan Utrecht en Noord-Holland.

De vlag van Flevoland heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw - geel - groen, in de verhouding 16:5:16. De gele baan is gegolfd.
De gele baan symboliseert de golvende rijpe korenvelden, het bloeiende koolzaad en de akkerbouw. De groene baan staat voor de vlakke weidegebieden en de blauwe baan staat voor het water, waaruit de provincie is gewonnen
Linksboven in de blauwe baan staat een witte Franse lelie, deze komt uit het familiewapen van Cornelis Lely, de grondlegger van de Zuiderzeewerken.

Het wapen van Flevoland is horizontaal golvend in tweeën gedeeld, boven blauw en onder zilver. Over het geheel staat een zeeleeuw, boven in het goud , onder in het blauw, afgebeeld met in de rechterklauw een witte Franse lelie.
De schildragers zijn twee gouden leeuwen met rode tong en nagels. Het wapen wordt gedekt met een gouden met vijf bladeren en daartussen een parel. De lelie komt uit het wapen van C. Lely, de leeuw verwijst naar de geschiedenis van Flevo land, dat werd op de zee veroverd.

LELYSTAD.


Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland.
De stad is vernoemd naar Cornelis Lely, de geestelijke vader van de Zuiderzeewerken.
De stad is een van de jongste en snelgroeiende gemeente van Nederland.




De vlag van Lelystad heeft geel veld met in het midden, iets naar de hijszijde een blauw zeskant met een witte Franse lelie, dit omsloten door vier hoekige blauwe banen ieder een zijde van het veld gerakend.
De zeskant staat symbool voor de betonblokken die de dijken van Flevoland vormen. De lelie komt uit het wapen van Ir. Lely. Het geel staat symbool voor de dijken en het blauw voor het water.
Het wapen van Lelystad werd op 11 september 1979 toegekend.
Het schild van een gezeshoekt veld van goud met centraal een hartschild met een zilveren Franse lelie.
De zeshoeken staan symbool voor de betonblokken van de dijken. Het hartschild het wapen van Ir. Lely. Schilddragers twee gouden zeeleeuwen met rode rugvinnen, tong en nagels en zilveren staart, zij geven weer dat het land eerst water was. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met drie bladeren en twee parels.

ALMERE.




De gemeente Almere is gelegen in de zuidelijke polder van Flevoland. Almere grenst aan de gemeenten Lelystad en Zeewolde en aan de waterzijde aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer.
Het is de tweede grote stad van de Provincie Flevoland en heeft inmiddels meer inwoners dan de hoofdstad Lelystad.




De vlag van de gemeente Almere is in vier vakken verdeeld met de verhouding vanaf de hijszijde, met de klok mee, in 1:2:2:1, in de kleuren wit - rood - geel - blauw. In het linker boven kanton staat in het zwart een koggeschip met een blauw zeil met daarop een witte lelie afgebeeld.
De vlag heeft de streekkarakteristiek van het IJsselmeer gebied.
Het veld van het wapenschild is gegeerd in de kleuren paarsrood en zwart met in het midden een hartschild van goud met een koggeschip in het zwart met een Blauw zeil met daarop een witte lelie. op  varend op golvende blauw-witte banen. Schilddragers zijn twee zilveren zeepaarden met rode vinnen.
De twee zeepaarden verwijzen naar Sint Bonifatius die zou volgens de legende het Almere zijn overgestoken om de Friesen de gaan bekeren.

DRONTEN.


De gemeente Dronten ligt in het oosten van Flevoland.
Op 1 januari 1972 werd de gemeente bij de wet ingesteld.
De gemeente ontleent haar naam aan de Polder Dronthen, een door aangeslibd land ontstane polder bij Kampen, op de grens van de provincies Overijssel en Gelderland.



De vlag van de gemeente Dronten heeft een groen veld met in het midden een zevental gestileerde in een cirkelvorm gegroepeerde meerpalen.
De vlag werd op 4 september 1973 toegekend.
Het wapen van de gemeente is horizontaal door een golvende lijn in Tweeën gedeeld, de bovenste helft blauw en de onderste helft in het goud.
In het blauwe veld de zilveren lelie uit het wapen van Ir. Lely. In de onderste helft drie ineengevlochten
rode ringen, waarvan de middelste groter is dan de overige twee, met daarvoor in het zwart een meerpaal met zilveren kop staande op de schildvoet. Schilddragers zijn twee zwarte steigerende paarden. Het schild is gedekt met een gouden gravenkroon.
De golvende afscheiding tussen twee velden geeft de gemeente weer en het water van de Zuiderzee.
De drie ringen staan symbool voor de drie dorpen; Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. De meerpaal voor het cultureel centrum De Meerpaal in Dronten en de paarden voor de landbouw.
  
NOORDOOSTPOLDER.


De Noordoostpolder is in 1942 droog gevallen.
De gemeente  Urk maakt geen deel uit van deze gemeente , maar is een eigen gemeente.
De grootste stad is Emmeloord, wat ook de hoofdstad is.




De vlag van Noordoostpolder is in vier kwartieren ingedeeld in de verhouding van linksboven naar linksonder 1:2:2:, in de kleuren wit - blauw - wit - blauw en  door een dubbel Scandinavisch kruis in de kleuren blauw en wit. De vlag werd op 28 augustus 1963 toegekend.
In het linker boven kwartier staat een rode burcht afgebeeld en in het linker onder kwartier de witte lelie van Ir. Lely. De kleuren van de vlag zijn ontleend aan het wapen.
Het wapenschild is in vier kwartieren ingedeeld. Met de klok mee; blauw met een zilveren Franse Lelie. goud met een zwarte burcht, blauw met op een zilveren cirkel een dubbellijnig knopkruis, en op een gouden veld vijf schuine rode banen. Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon.
Het eerste kwartier staat symbool voor de Minister van Waterstaat Cornelis Lely.
Het tweede, derde en vierde kwartier verwijst naar de graven van Kuinre die in deze streek een belangrijke rol speelden in de Middeleeuwen. Het graafschap omvatte de gehele tegenwoordige Noordoostpolder plus een gebied tussen Weststellingwerf en Vollenhove.

URK.

Urk is een voormalig eiland in het IJsselmeer tot de afwerking van de afsluitdijk in 1932 in de Zuiderzee.
In 1939 kwam de dijk tussen Urk en Lemmer gereed. Door de drooglegging in 1942 van de Noordoostpolder was Urk ingelijfd in het gebied.
De originele bevolking zien zich zelf nog steeds als eilanders. Urk heeft een eigen volkslied.
Het heeft de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.
De betekenis van de naam Urk is onbekend.



De vlag van Urk bestaat uit vijf horizontale banen.
Het middelste blauwe veld is afgezet met een rode en witte baan elk 1/6 van de vlaghoogte.
In het midden van de blauwe baan staat een witte schelvis afgebeeld. De vlag verwijst naar het wapen van Urk.
De vlag werd toegekend op 9 april 1965.
Het wapen van Urk heeft een blauw veld met in het midden sinds 1955 een zilveren schelvis. het blauw verwijst naar de zee en de schelvis dat het een vissersgemeenschap is.

ZEEWOLDE.


Zeewolde is een van de zes gemeenten van de provincie Flevoland.
De gemeente bevindt zich in het zuidelijke deel van de provincie Flevoland. Het dorp Zeewolde lig tegenover de gemeente Harderwijk gescheiden door het Eemmeer van de provincie Gelderland.







De vlag van de gemeente Zeewolde heeft een blauw veld met vanuit de linkerbovenhoek een diagonaal gele baan omringt door een groene baan.
De kleuren komen uit het wapen van Zeewolde.
Het blauw staat symbool voor de zee, het geel voor het graan op de akkers en de stranden, het groen voor de weilanden en de bossen. De diagonaal uitwaaierende banen staan voor de dynamische gemeenschap van Zeewolde. De vlag werd op 16 augustus 1984 toegekend.
Het wapen van Zeewolde is in vier kwartieren ingedeeld met de klok mee; een blauw veld met een zilveren Franse lelie, een gouden veld met een groen klaverblad, een blauw veld met een zilveren roerdomp (vogel), en een gouden veld met een groen gewei. Het schild wordt gedekt door een gravenkroon. Het wapen werd toegekend op 21 december 1983.
De lelie staat symbool voor Ir, Lely, het klaverblad voor agrarische karakter, de roerdomp voor het natuurgebied Harderbroek,  en het groene gewei voor een van de twee natuurgebied, het Horsterwold.


Zie vervolg. PROVINCIE DRENTHE. GEMEENTELIJKE VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten