vrijdag 5 februari 2021

PROVINCIE GRONINGEN. (1) GEMEENTELIJKE VLAGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                 VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.





De vlaggen en wapens van de Nederlandse provincies en hoofdsteden zijn eerder behandeld onder de titel: NEDERLANSE PROVINCIE HOOFDSTEDEN: VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

PROVINCIE GRONINGEN.

De provincie Groningen is samengesteld in acht gemeenten die weer door fusies zijn ontstaan.

EEMSDELTA.

De gemeente Eemsdelta ligt aan de monding van de rivier de Eems.
De gemeente is na een fusie samengesteld in 2010 uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.
De huidige gemeente heeft een oppervlakte van 364,07 km² waarvan 96,18 km² aan water.


APPINGEDAM.

Appingedam is gelegen aan het Damsterdiep.
Een inwoner van de gemeente wordt een Damster of Appingedammer genoemd.
In de middeleeuwen sprak men wel van Damsters wat komt uit het Latijn Dammenses, wat betekend 'dambewoners'.
De vlag van Appingedam werd op 23 juli 1964toegekend en bleef tot 1 januari 2021 de vlag van de gemeente. De vlag heeft de kleuren geel, groen, rood en blauw in de verhoudingen 4:1:1:4.
De kleuren van de vlag hebben geen speciale  betekenis.
Het wapen van Appingedam diende van 1964 tot 2020. Het schild heeft een lichtblauw veld met op een groene ondergrond een pelikaan die haar jongeren voedert in het goud en wordt gedekt door een markiezenkroon.

DELFZIJL.

De haven van de gemeente Delfzijl is de belangrijkste haven van Noord-Nederland gelegen aan de rivier de Eems.
De inwoners droegen vroeger de schimpnamen 'Kraben', 'Krabers' of 'Strandjutter". Vaak werd ook de scheldnaam "Klokkedaiven' gebruikt waar de herkomst van onbekend is.
De vlag van Delfzijl werd toegekend op 29 november 1990 en bleef in gebruik tot 1 januari 2021.
Er is geen historische basis van deze vlag bekend. De kleuren geel, rood en blauw van de drie horizontale banen zijn afkomstig van de Eemsvlag van het Wapen van Emden. door keizer Maximiliaan I op 10 augustus 1495 aan de stad toekende. In de zwarte broekingdriehoek staat een goud klaverblad afgebeeld wat afkomstig uit de oude vlag van gemeente Bierum 

Het eerste wapen van Delfzijl werd aan de gemeente op 23 juli 1887 toegekend, door de Hoge Raad van Adel. Op een blauw schild afgebeeld in het goud een anker, hamer en mercuriusstaf en gedekt met een kroon. Als schildragers links Mercurius en rechts het beeld van nijverheid, voorzien van hamer, rad en aambeeld

Het wapen van Delfzijl  (rechtsboven) was van 21 mei 1991 tot 2021 in gebruik en was het derde wapen van de stad.
Het schild is in vieren gedeeld, echter niet symmetrisch maar het zwaarte punt ligt naar links en naar beneden. Het veld linksboven heeft een zwart veld met een gouden kroon harpij, aan beide zijden staat een gouden ster afgebeeld. Het rechter boven vak  heeft een zilver veld met daarop in rood een zadeldaktoren afgebeeld. De toren staat niet op de grond maar boven een blauwe lijn van het water. In het veld linksonder met een witte een blauwe golvende lijn staat een rode muur met drie halfronde poorten. In het veld rechtsonder lopen de golven witte en blauwe lijnen door welke symbool staan voor het water. Het schild is gedekt met een markiezenkroon. Het wapen wordt gedragen aan beide zijden door een zilverenleeuw met rode tong staande op een groene grond.

LOPPERSUM.

De gemeente Loppersum is ontstaan in 1990 door de samenvoeging van de gemeenten Stedum, Middelstum en 't Zandt. De gemeente staat vooral bekend als epicentrum van de aardschokken als gevolg van de bodemdaling door de winning van aardgas.


Het wapen van de gemeente Loppersum heeft een rood veld met daarop afgebeeld gekruist een witte sleutel en een wit zwaard met gouden kling.
De sleutel staat symbool voor de heilige Petrus en het zwaard voor de Heilige Paulus.
De kerk in de gemeente was gewijd aan deze heiligen.

De vlag van de gemeente is afgeleid van het wapen in dezelfde kleuren en afbeelding.



EEMSDELTA.

De vlag (logo) van de gemeente Eemsdelta heeft een wit veld met golvende balken.
De blauwe balken staan voor het water, de groene voor het landschap.
De golvende vorm betekend dat inwoners in goede en slechte tijden de kop d'r veur houden.
De rode kleur van de letters staat voor de woningen in de gemeente en geeft de gemeentelijke organisatie weer


Het wapen van de gemeente Eemsdelta bestaat uit een gekroond schild gegolfd doorsneden. met bovenin op een blauwveld een gouden pelikaan met jongen op haar nest in het groen. Onderin het wapen op een goud veld gekruist een anker en een sleutel.
Schildragers zijn links een gouden harpij met rode poten en rechts een zwarte adelaar met rode poten en snavel. het geheel staat op een groene grasgrond met daaronder drie golvende banen in blauw-wit- blauw.
De pelikaan is herkenbaar uit het wapen van Appingedam, het anker uit het oude wapen van Delfzijl  , en de sleutel uit het wapen van Loppersum.

GRONINGEN.

De gemeente Groningen is gecentreerd rond de stad Groningen, de hoofdstad van de Provincie Groningen. De gemeente kent 21 kernen, waarvan één stad. De belangrijkste zijn Groningen, Haren, Ten Boer en Glimmen.

De vlag van de Gemeente heeft een wit veld dat gelijk in drieën is gedeeld door een groene baan.
De kleuren van de vlag kwamen reeds voor in de 17e eeuw op Groninger vlaggen en vaandels. 
De huidige vlag werd voor het eerst aangetroffen in 1879. 
De kleuren zijn net als in het wapen ontleend aan het wapen van de Groningse prefecten.

Het wapen van de stad Groningen werd officieel vastgesteld in 1819, het werd reeds al sinds de 15e eeuw gebruikt.
Het wapenschild heeft een goud veld met daarop afgebeeld in het zwart een twee koppige adelaar met op de borst een wapenschild in de kleuren wit-groen-wit.
Het schil wordt gedekt door een gouden kroon.
Beide schilddragers zijn zwarte adelaars staande op een zwarte grond.

HAREN.

De gemeente Haren omvatte de dorpen Onnen, Glimmen en Noordlaren en ging op 1 augustus 2020 op in de gemeente Groningen.
Haren is een typische forensengemeente.
De vlag van de gemeente was goedgekeurd op 6 november 1972 en deed dienst tot 1 januari 2019.
De vlag heeft een wit veld met boven en onder een blauwe baan in de verhouding 4:15:4. In het midden van de witte baan stad het wapen van de gemeente afgebeld.


Het wapen van gemeente Haren werd op 12 januari 1914 aan de gemeente toegekend. 
Het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een zilveren bel.
In het linker boven kanton staat het wapen van Groningen afgebeeld.
Het wapen wordt gedekt door een gouden markiezenkroon.
Het grondgebied van de gemeente bestond oorspronkelijk uit acht middeleeuwse marken Haren, Noordlaren, Onnen, Glimmen, Hemmen, Dilgt, Essen en Helpman. Deze marken werden bijeen geroepen ter vergadering door het luiden van klokken. Deze regeling werd vastgelegd in 1673.
Als herinnering werd de bel opgenomen in het wapen.

TEN BOER.

De gemeente Ten Boer bestaat voor iets minder van de helft van haar oppervlakte uit water en is gelegen ruim 10 kilometer ten noord-oosten van de stad Groningen. 
De vlag van de gemeente werd op 19 december 1990 toegekend.
het is een vlag van banen volgens de vluchtdiagonaal vele malen gegolfd aaneengesloten blauw - wit - rood - geel - blauw - geel - rood - wit - blauw in de verhouding 14:14:5:5:14:5:5:14:14.
Het ontwerp was van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek.
De blauwe golf in het midden zou het Damsterdiep moeten voorstellen die naar het noordoosten stroomt. Verdere betekenis is niet bekend.

Het wapen van Ten Boer werd op 13 januari 1912 toegekend. Op 6 november 1972 kreeg de gemeente het recht om een gravenkroon op het wapen te voeren, maar deed dit zelf al sinds de jaren 1930.
Het wapen is gevierendeeld, met linksboven en rechtsonder op een rood veld twee gekruiste abtsstaven van goud. Rechtsboven en linksonder heet het veld een blauwe achtergrond met daarop drie witte golvende banen.
De vier abtsstaven staan voor vier kloosters die in de gemeente hebben gestaan en tevens zitting hadden in het bestuur van het waterschap Generale Zijlvest der Drie Delftzijlen. De golvende dwarsbalken staan voor dit waterschap.

GLIMMEN.

Glimmen is een dorp in het Gorecht, ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad Groningen.
De gemeente had geen eigen vlag en wapen.

HET HOGELAND.

De gemeente Het Hogeland is gelegen in het noorden van de provincie Groningen. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 907,85 km² waarvan de helft uit water bestaat.
De huidige gemeente bestaat uit de gemeentes Bedum,
Eemsmond, De Marne, Leens, Winsum en Uithuizen.



De vlag van de gemeente Het Hogeland is op 1 januari 2019 toegekend bij het oprichten van de gemeente.
De vlag met een blauw-groene kleur toont het logo van de gemeente.
In de grote H staat op een witte achtergrond het landschap weergegeven.

Het wapen van Het Hogeland werd op 21 januari 2019 toegekend.
Het wapen met een blauw veld staat symbool voor lucht en water, het groen voor de wierden en de naam van de gemeente. De twee gekruiste korenaren op een groene grond voor de landbouw.
Het paard met de ruiter, de dame en de ster, is vanouds het symbool voor het historische gebied Hunsingo, een van de vijf Groningse Ommelanden dat voor een groot deel de gemeente besloeg.
De markiezenkroon en wapenspreuk 'EX UNDIS' ('uit de golven') werden overgenomen van het Eemsmond.
Het paard met man en vrouw komen uit het wapen van Winsum, de graan en de spreuk uit het wapen van Uithuizen.


BEDUM.

De gemeente Bedum bevatte voor zij werd ingedeeld bij de gemeente Groningen 12 kleinere gemeenten. Het Boterdiep doorsnijd deze gemeente. De gemeente is op 1 januari 2019 opgegaan in de gemeente Het Hogeland. 
De vlag van de gemeente Bedum werd op  20 juli 1962 toegekend.
Drie banen van blauw, geel en wit, waarvan de eerste twee even lang zijn en de derde onbepaald, met over het midden een kruis met een gele baan, ter hoogte van 1/3 van de totale vlaghoogte, terwijl langs de gele banen een zwarte rand is aangebracht ter breedte van 1/12 van de vlaghoogte. De kleuren zijn ontleend aan die van het gemeente wapen evenals de elementen in de vlag. het geel staat symbool voor het Boterdiep die het grondgebied doorsnijdt en zich aan het einde in drie andere wateren splitst. De zwarte lijnen staan voor de dijken, waarvan de aanleg is begonnen onder de heilige Walfridus, waarnaar het kruis verwijst. Het blauw staat symbool voor de watteren en het wit voor de wetboeken.


Het wapen van gemeente Bedum werd op 4 april 1892 toegekend.
Het wapenschild heeft een blauwveld met daarop afgebeeld gekruist een kruis met een spade.
In het midden van kruising staat een wetstafel afgebeeld (stenentafelen van Mozes).
Het wapen wordt gedekt door een vijfpuntige gouden kroon.
De spade staat symbool voor het verstevigen van de Wolddijk, het kruis voor het prediken van het christendom en de wetstafel voor het vervaardigen van de wetgeving.


EEMSMOND.

De gemeente Eemsmond was samengesteld uit verschillende dorpskernen waarin nog eeuwen oude kerken, boerderijen, borgen en huizen zijn te vinden.
De vlag van de gemeente heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen - geel - blauw, met in het linker gedeelte een afbeelding van een zeemeermin. De vlag is afgeleid van de vlag van Uithuizen, toen nog Hefshuizen genaamd, en op 10 mei 1979 werd toegekend.
Het groen staat symbool voor de akkers, het geel voor de korenvelden en het blauw voor de zee.
De zeemeermin verwijst naar de verbondenheid met de zee.


Het wapen werd op 18 november 1991 aan de gemeente toegekend.
het wapen heeft vier elementen die op de geschiedenis van het gebied wijzen.
De zeemeermin staat symbool voor de verbondenheid met de zee.
Het Johannieterkruis rechtsboven verwijst naar de gemeentes Usquert en Warffum waar de Johannieter Ridders een grote rol hebben gespeeld.
De Franse Lelie  linksboven komt uit het dorp Kantes en is het attribuut van de patrones de heilige Juliana van het aldaar gelegen Benedictijner klooster.
De wapenspreuk gaat terug tot het uit 1886 stammende gemeentewapen van Uithuizen.


DE MARNE.

De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan bij een herindeling van de gemeenten Leens, Eenrum, Ulrum en Kloosterburen. De gemeente hete aanvankelijk Ulrum, maar veranderde de naam in 1992 in De Marne.
Het Rietdiep vormt de grens met de toenmalige gemeente Zuidhoorn in het zuiden, terwijl het Lauwersmeer de grens vormde met Friese gemeenten.
De vlag van De Marne werd toegekend op 26 februari 1991.
De vlag heeft een blauw veld dat doorsneden wordt door een witte golvende baan. Op de linker helft staat een gouden sleutel afgebeeld.




Het wapen van De Marne heeft dezelfde afbeelding en kleuren als de vlag en is gedekt met een markiezenkroon.
het wapen werd op12 oktober 1990 aan de gemeente toegekend.
De golvende dwarsbalk staat voor de rivier de Hunze.
De sleutel komt van een zegel uit 1375 waarop Sint Pieter staat afgebeeld, die een sleutel vasthoudt met een kruisvormige opening in de baard.




LEENS.

De gemeente Leens, een dorp, is gelegen op de kweldergronden en werd waarschijnlijk gesticht omstreeks 800.
In het dorp staat een kerk gewijd aan Sint Pieter wat weer tot uiting komt in de vlag en het wapen van de gemeente.
In het gebied worden belangrijke historische vondsten gedaan.
De vlag van Kloosterburen werd op 15 maart 1977 door de gemeenteraad van Leens aangenomen als gemeentevlag.
De vlag heeft een witte baan met kantelen en is verder blauw in de verhouding van 1:2. In het blauwe deel staat de sleutel van Sint Pieter afgebeeld.



Het wapen van Leens werd op 12 januari 1886 toegekend.
Op een blauw veld staat naar voren gekeerd de heilige Sint Pieter gezeten op een troon, houdende in de linkerhand een sleutel en in de rechter een boek, alles in het zilver.




WINSUM.

De gemeente Winsum werd in 1990 samengesteld uit de dorpen Adorp, Baflo en Ezinge.
De vlag van Winsum werd op 23 juni 1992 toegekend.
De vlag heeft een groen veld met een witte golvende baan in de verhouding van 3:1:1. In de bovenste groene bevinden zich naast elkaar vier gele sterren. 


In het wapen van Winsum komen de zelfde afbeeldingen en kleuren voor als in de vlag. Het wapen werd op 13 oktober 1992 toegekend.
Het wapenschild is groen met bovenin horizontaal vier gouden sterren boven een zilveren golvende baan.
In het onderste groene deel staat in het zilver een paard afgebeeld met in het goud een ruiter met een dame. De ruiter houdt een lans vast in zijn rechterhand in het zilver.
Het schild is gedekt met een gouden markiezen kroon.
Het wapen is ontleend aan een zegel uit de Middeleeuwen van Hunsingo.
De zilveren golvende dwarsbalk staat symbool voor het Reitdiep afkomstig uit het wapen van Adorp.
De vier gele sterren  symboliseren de vier voormalige gemeenten waarvan er drie één of meer sterren in hun wapen voerden.

UITHUIZEN.

Tot 1879 was Uithuizen een zelfstandige gemeente. In 1990 werd de gemeente uitgebreid met de gemeenten Usquert, Warffum en Kantes. 
In 1992 werd de naam van de gemeente veranderd in Eemsmond.
De naam betekent: huizen uit de wierde.
De gemeente ligt aan de monding van het Boterdiep.
De vlag van Uithuizen werd op 2 februari 1950 toegekend.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen -
geel - blauw. De kleuren zijn ontleend aan het gemeente wapen.
Ze staan symbool voor de groene akkers rond de gemeente, het gele koren op de velden en de blauwe zee, waaraan Noord-Groningen is ontworsteld.


Het wapen van Uithuizen werd op 12 november 1886 toegekend.
Het wapen is doorsneden en de bovenhelft weer verticaal.
In het blauwe deel linksboven staan drie Franse lelies afgebeeld waartussen een zespuntige ster in het geel, het afkomstig van het wapen van de familie Alberta.
In het gele deel rechtsboven staat in het groen een klaverblad afgebeeld als symbool voor de landbouw.
Het onderste deel eveneens een symbool voor de landbouw heeft een zilveren achtergrond en groene ondergrond met daarop in het geel twee gekruiste korenschoven.
Het wapen wordt gedekt met een gouden gravenkroon. Onder het wapen een groen lint met het moto EX UNDIX (uit de golven).

MIDDEN-GRONINGEN.



De gemeente Midden-Groningen is sinds 1 januari 2018 ontstaan uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde welke weer samen 26 andere gemeenten omvatten.


De vlag van de gemeente Midden-Groningen is het logo van deze nieuwe gemeente.
De vlag heeft een paarveld met in het midden het logo een letter M en een opgeheven boogvorm er bovenop.
De letter M en de boogvorm is afgeleid van de locatiemarkering op Google Maps. De boogvorm staat voor de verbindingen die in de gemeente worden opgelegd of als symbool voor de onderlinge samenwerking. Het geheel moet vier kernbegrippen uitbeelden; robuust, verbinding, nuchter en proactiviteit.


Het wapen van de gemeente Midden-Groningen werd op 22 mei 2017 toekend.
Het wapen is zwaluwstaartvormig doorsneden en het bovenste deel verticaal.
Linksboven in het wapen een veld met twee zilveren banen en twee rode waarop een  zittende zeedraak afgebeeld in het zwart.
rechtsboven een groen veld met een gouden tandwiel. In het onderste deel op een zilveren achtergrond een elzenstruik met vruchten in het zwart met groene bladeren en twee zwarte vogels. Wapen is gedekt met een gouden kroon.
Het wapen bevat elementen uit de de wapens van voorgaande gemeenten: Slochteren de Markiezenkroon en de zeedraak, Hogezand-Sappemeer het tandwiel en Menterwolde de uitgerukte elzenstruik.
De gemeente gebruikt het wapen alleen voor officiële gelegenheden en documenten, voor al het overige wordt het logo gebruikt.

HOOGEZAND-SAPPEMEER.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer kreeg in de 17e eeuw bekendheid door de ontginning van de veengronden. Op 1 april 1949 zijn de gemeenten samengegaan.
De vlag van de gemeente heeft drie banen blauw-rood-blauw in de verhouding 1:2:1. De vlag werd op 19 oktober 1956 toegekend.
In het midden van de rode baan staan rond een tandwiel, links een drijfhamer en rechts een timmermanshamer afgebeeld.
De kleuren van de vlag zijn ontleend aan de vlag van het zeemanscollege "De Vooruitgang" in de voormalige gemeente Sappemeer Het tandwiel staat symbool voor de industrie en komt uit de oude vlag van Hoogezand.


Het wapen van Hoogezand-Sappemeer is een combinatie van de twee oude wapens van deze steden.
het wapen wordt door een zwaluwstaart baan in twee delen gedeeld.
Het bovenste deel heeft een rood veld en toont net als in de vlag het tandwiel tussen de twee hamers. Het komt uit het oude wapen van Hoogezand.
In het onderste deel met een groen veld staat een zilverenploeg afgebeeld boven twee witte en blauwe golvende banen. Dit deel is afkomstig uit het oude wapen van Sappemeer.

SLOCHTEREN.

De gemeente Slochteren stond vooral bekend door de winning van het aardgas. De gemeente besloeg 14 dorpen en 13 gehuchten.
In de gemeente ligt het Schildmeer.
De vlag van de gemeente werd op 15 maart 1965 toegekend.
De heeft vijf horizontale gelijke banen in de kleuren blauw-wit-rood-wit-blauw, met aan de hijszijde een afbeelding van een vuurspuwende zeedraak in het zwart met rode mond en teennagels.
De draak is afkomstig uit het oude wapen van de gemeente maar spuwt geen vuur. Bij de vlag is hier wel voor gekozen om de aardgasvondst in de gemeente tot uiting te brengen.

Het wapen van Slochteren is in de loop der tijden aangepast. De gemeente kreeg haar eerste wapen toegekend op 10 november 1819 wat het zelfde was als dat wat op 21 juli 1899 werd toegekend, met het verschil dat in het wapen de draak zwart van kleur was, in plaats van het latere zilver.
Op 7 september 1953 verkreeg de gemeente het huidige wapen, ditmaal waren er ook familie wapens aan toegevoegd.
Het huidige wapen is in vieren gedeeld. In het eerste en vierde kwartier met drie rode en twee zilveren banen staat een zwarte zeedraak afgebeeld. In het tweede kwartier met een blauwe-gouden-blauwe baan, met in de bovenste baan twee en in de onderste baan één gouden roos is het wapen van de familie Rengers.
In het derde kwartier op een blauw veld een adelaarsklauw in het goud met rode teennagels. Dit is het wapen van de familie Piccardt. Het wapen wordt gedekt door een gouden vijfbladige kroon.

MENTERWOLDE.

De gemeente Menterwolde bestond in het verleden uit een samenvoeging van 15 plaatsen en kernen.
De naam is ontleend aan het Middeleeuwse veenlandschap aan de oevers van het riviertje Munter Ee.
De vlag van de gemeente heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen-geel-groen. Aan de hijszijde staat in de groene baan een blauwe Franse lelie afgebeeld (fleur-de-lys).
De kleuren zijn afkomstig van het schilhoofd van het wapen van Menterwolde en kwam oorspronkelijk uit het oude wapen van Muntendam. De Frans lelie komt uit het familiewapen van het geslacht Gockinga.

Het wapen van de gemeente werd op 12 oktober 1990 toegekend.
Het wapen is gedeeld in  de verhouding 1:2 met in de bovenste deel met groen-geel-groen verticale banen met in het midden de Franse lelie, het wapen van de familie Gockinga.
In het onderste deel op een zilveren achtergrond de ontwortelde elzenstruik, deze verving de 'levensboom' uit het wapen van Meeden.
Het schild gedekt door een vijfbladige gouden kroon staat symbool voor het waterstaatsverleden en de scheiding tussen Oldambt en Reiderland.




                                       Zie vervolg: PROVINCIE GRONINGEN. GEMEENTELIJKE 
                                                   VLAGEN - WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten