zondag 14 februari 2021

PROVINCIE FRIESLAND. (2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                 VLAG EN WAPEN 

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND, 

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE FRIESLAND. (DEEL 2)

LEEUWARDEN.

De gemeente Leeuwarden met de hoofdstad Leeuwarden behoort tot de 25 grootste gemeenten van Nederland.
De huidige gemeente is ontstaan uit 33 kleinere gemeenten en dorpen.

De vlag van de gemeente Leeuwarden werd op 29 maart 2019 toegekend. De stadsvlag  met vier horizontale banen in de kleuren blauw- geel - blauw - geel id gewoon blijven bestaan.
De gemeente vlag heeft aan de hijszijde twee verticale banen in de kleuren rood en wit. Het uitwaai deel heeft een blauw veld met daarop in het midden een gouden klimmende leeuw afgebeeld.
De vlag werd reeds in 1783 gebruikt door de schepen op zee.
In de zeventiende en achttiende eeuw werd het uitwaaiveld met zowel een blauwe als een groene achtergrond gebruikt.

 Het wapen van Leeuwarden werd op 25 maart 1818 toegekend.
Op een blauw veld staat een klimmende gouden leeuw afgebeeld. Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon.
Schilddragers staande op een groene grond zijn links een rode leeuw en rechts een rood hert. De leeuw kwam voor op een stadszegel uit 1422 en verwijst naar de familie Van Burmania en het hert naar de familie Van Cammingha.

NOARDEAST-FRYSLÂN.


Der gemeente Noordoost Friesland is ontstaan uit de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadeel, Kollumerland en Nieuwkruisland.


De gemeente heeft geen officiële vlag maar een wit doek met een logo van de gemeente.


Een nog niet officieel erkende vlag is een vlag met daarop de afbeelding van de kleuren uit het wapen van de gemeente.
De vlag heeft drie banen in de kleuren blauw - geel - groen.
De bovenste twee banen zijn golvend van elkaar gescheiden en in de onderste groene baan staat centraal een gele zespuntige ster.



Het wapen van Noordoost-Friesland is een combinatie van wapens van de drie gemeenten. het groen in het wapen verwijst naar het agrarische karakter van de gemeente. De balken van goud en blauw in het hoofd van het schild worden ook gebruikt in wapens van zeewerende waterschappen en staan symbool voor de ligging aan de kust. De zespuntige gouden ster kwam ook voor op deze wapens. 
Het wapen wordt gedekt door een Friese grietennijkroon (gravenkroon).





DONGERADEEL.

De vlag van de voormalige gemeente Dongeradeel heeft aan de hijszijde een verticale blauwe baan met daarin drie boven elkaar staande gele sterren.
De uitwaai zijde heeft een rood veld en wordt door een gegolfde witte baan in tweeën gedeeld. De golvende baan is de rivier de Paesens. De kleuren rood en wit verwijzen naar de gemeente Oostergo waar de huidige gemeente nu ligt. De sterren verwijzen naar het gemeente wapen die op haar beurt weer afkomstig zijn uit het wapen van Dokkum.
het wapen van de gemeente werd op 5 januari 1984 toegekend. het schild heeft een blauw veld met een golvende zilveren keper in het midden. Links en rechts bovenin een gele zespuntige ster en onder in onder een zilveren maansikkel ook een gele zespuntige ster.
Het schild wordt gedekt door een gravenkroon. 
De twee golvende banen staan symbool voor de riviertjes Paesens en Zuider Ee.
De zespuntige sterren ( in de Friese wapens altijd met zes punten)  zijn het symbool voor "Sterre der Zee". de Stella Maris en Maria. Vermoedelijk heeft dit met de vroegere kruistochten te maken.

FERWERDADEEL.

De vlag van Ferwerdadeel bestaat uit zeven gelijke horizontale banen van blauw en geel, langs de hijszijde een van blauw en geel geschaakte paal met veertien blokjes, waarbij de blauwe gele zespuntige sterren dragen.
De sterren zijn afkomstig uit het gemeente wapen.
het gemeente wapen heeft een blauw schild met daarop zeven zespuntige sterren in het goud. Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon. De vroegste afbeelding van het wapen stamt uit 1393. De middelste ster staat voor de gemeente zelf en de overige zes uit voormalige kleine gemeenten (grietman)

KOLLUMERLAND EN NIEUWKRUISLAND.


De vlag van deze voormalige gemeente heeft zeven banen in de kleuren; rood - geel - groen - wit groen - geel - rood, met aan de hijzijde in de witte baan een rode zespuntige ster.
De vlag is afgeleid van het gemeente wapen. De rode ster duidt op de oude hoofdplaats van de gemeente, Kollum. 
Het wapen werd reeds op 25 maart 1816 toegekend. Het wapen van de gemeente is verdeeld in drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit - god - groen, met in het midden een rode zespuntige ster. Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon. De oorsprong van het wapen is onbekend.

OOSTSTELLINGWERF.

De gemeente Ooststellingwerf is samengesteld uit 15 kleinere gemeenten. Samen met de gemeente Weststellingwerf maakt zij deel uit van de Stellingwerven.
Op de uit de voorlaatste ijstijd ontstane dekzandruggen langs de rivier de Tjonger zijn sites van laat-paleolitische jagers-verzamelaars gevonden.

De vlag werd op 2 oktober 1963 toegekend.
De vlag van Oostellingwerf heeft twee verticale banen in de verhouding 1:2 met de kleuren rood aan de hijszijde en wit aan de uitwaaizijde.
Over de gehele vlag staat een griffioen afgebeeld met in het rode veld in het wit en in het witte veld in het rood.
De kleuren zijn afkomstig uit het gemeentewapen.

Het wapen van de gemeente is afgeleid van een zegel van het gebied van Stellingwerf uit 1350. In 1962 werd het wapen aangepast.
Op een veld van zilver staat in het rood een griffioen afgebeeld naar rechts gaande op een groene grond. Tussen de voor- en achterpoten een rode cirkel met daarop een gouden vijfpuntige ster.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon.


OPSTERLAND.

De gemeente Opsterland telt zestien officiële dorpen.
De hoofdplaats is Beetsterwaag.
De dorpen kennen twee namen, een in het Nederlands en een in het Fries.
Een groot deel van de dorpen werden reeds in 1315 vermeld.





De vlag van de gemeente is in vier kwartieren verdeeld.
Met de klok mee in de kleuren; rood - wit- groen - wit.
De kleuren zijn afkomstig uit het gemeente wapen.
De vier blokken verwijzen naar de oude gouw Zevenwouden waar Opsterland deel vanuit maakte.



Opsterland kent ook nog een vlag met een logo van de gemeente met daarop ook het wapen van de gemeente.





Het huidige wapen is sinds 1818 niet gewijzigd, maar werd pas in 1622 in huidige vorm voor op een kaart. het wapen werd in 1818 op 25 maart toegekend.
Op een zilveren veld staan vijf populieren afgebeeld staande op een groene grond, over de grond loopt een haas achtervolgt door een hond in natuurlijke kleuren.
Soms rent de haas naar links en soms naar rechts. De hond verscheen in 1739 voor het eerst in het wapen.
Het wapen wordt gedekt door een markiezenkroon.
De bomen staan symbool voor de fraaie bossen rond Beetsterzwaag, Olterterp, Wijnjewoude en Bakkeveen.



BEESTERZWAAG.


De gemeente Beetsterzwaag, in het Fries Beetsterweach, is de hoofdstad van de gemeente Opsterland.
De vlag van de gemeente is in vier kwartieren in gedeeld. Gezien vanaf de hijszijde boven en onder in de verhouding van 1:2, in de kleuren met de klok mee; blauw - geel - rood - geel. In het blauwe kwartier staat een klaverblad in het geel onder een gele kroon met rode voering. Het geheel komt uit het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente is kepersgewijs doorsneden. In het bovenste blauwe veld staat een rood gevoerde gouden kroon met links en rechts een gouden klaverblad.
In het onderste veld op een gouden achtergrond een groene boom op groene grond met aan iedere zijde van de boomstam een rode eikel.
Het blauw staat symbool voor het Koningsdiep ten noorden van de gemeente, De kroon verwijst ook naar het Koningsdiep, de gouden klaver staan symbool voor de landbouw in het gebied, het goeden veld voor de zandrug waarop het dorp ie ontstaan, de boom staat symbool voor de rechtspraak daar in de gemeente een rechthuis stond, de rode eikels zijn ontleend aan de wapens van meerdere adellijke families die hier grondbezit hadden.

SCHIERMONNIKOOG.

Schiermonnikoog is een eiland ten noorden van Friesland grenzen in het noorden aan de Noordzee en in het zuiden aan de Waddenzee. Het is vanuit het westen gerekend het vijfde Nederlandse waddeneiland dat is bewoond. 
De gemeente leeft voornamelijk van het toerisme die hun auto op het vasteland moeten achterlaten vanwege de rust.

De vlag van de gemeente heeft zeven horizontale gelijke banen in de kleuren; rood - wit - blauw - groen - rood - wit - blauw.
De vlag werd op 19 april 1949 vastgesteld en werd voor het eerst beschreven in 1708.
Het rood-wit-blauw verwijst naar de Nederlandse vlag en het groen naar het groen van het wapen van de gemeente waarop de monnik staat.


Wanneer het eiland haar eerste wapen verkreeg is niet bekend.
Het huidige werd op 19 oktober 1954 toegekend.
Op een zilveren veld staat een monnik met een baard, dragend een grijze pij  en het gezicht naar rechts gekeerd, de linker hand opgeheven met omhoog gerichte wijsvinger, staande op een groene ondergrond. 
Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon met vijf bladeren
De monnik staat symbool voor het eiland waar ze een klooster hadden gesticht.




SMALLINGERLAND.

De gemeente Smallingeland ligt in het oosten van de provincie Friesland en heeft als hoofdstad Drachten..
De huidige gemeenten bestaat uit veertien gemeenten, dorpen en twintig buurtschappen.
De plaatsnaamborden zijn tweetalig; in het Nederlands en het Fries.
De naam is ontleend aan het riviertje de Smalle Ee.

De vlag van de gemeente heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren wit en groen. 
Op het midden van de vlag staat in het bruin een springend hert afgebeeld.
Het hert en de kleuren zijn afkomstig uit het gemeentewapen.



Het wapen van de gemeente geeft op een veld van zilver vijf groene bomen met daarvoor een springend hert weer op een groene ondergrond met zandvlekken.
Het wapen werd op 25 maart 1818 toegekend.
De kleuren komen uit de wapens van de graafschappen Zevenwouden en Oostergo. Mogelijk duiden de bomen op de Friese wouden, het aantal zou verwijzen naar het aantal kerspelen in de gemeente.
Het soort bomen staat niet bekend evenals de oorsprong van het wapen.



DRACHTEN.

 
De gemeente Drachten ligt aan de Drachtervaart. Onder de gemeente vallen zes buurtschappen.
De vlag van de gemeente is in twee vakken verdeeld, aan de hijszijde rood en aan de uitwaaizijde wit met drie zwarte balken.
Op het rode veld staat een gouden kroon waaraan een goden driehoekige staaf en drie gouden blokken. De herkomst hiervan is niet bekend en is vermoedelijk een afbeelding van de keizerskroon.
Op het uitwaaigedeelte drie zwarte banen die waarschijnlijk verwijzen naar het wapen van de gemeente.
Het huidige wapen van de gemeente werd in 1986 toegekend. Het wapen voert op een zilveren veld drie zwarte turven en wordt gedekt door een "vleckekroon", voorbehouden aan dorpen met stadse kenmerken.


               Zie vervolg: PROVINCIE FRIESLAND (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN 
                                                             EN WAPENEMBLEMEN.






 











 




































































































































































































                   





















































































































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten