VLAG EN WIMPEL
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINVIE DRENTHE. (DEEL 2)
HOOGEVEEN.
De gemeente telt elf officiële kernen, waarvan Hoogeveen de grootste is.
De hoofdplaats is het gelijknamige Hoogeveen.
De vlag bestaat uit twee gelijke horizontale banen in de kleuren donker blauw en wit.
De vlag werd reeds in 1925 gevoerd, nadat deze door een plaatselijke vereniging aan de stad was aangeboden in verband met het 300 jarig bestaan van de stad.
De betekenis van de kleuren is niet bekend.
Het eerste wapen van de gemeente werd op 10 november 1819 toegekend. Het huidige wapen werd op 25 november 1950 toegekend. Op een zilverenschild staat centraal een stapel turven afgebeeld van zes lagen gedekt met riet in de natuurlijke kleuren. Aan weerszijden staat een bijenkorf van gevlochten stro waarboven bijen vliegen. Het schild wordt gedekt met een gouden gravenkroon.
De stapel turf verwijst naar de turf winning in het gebied en de korven met bijen naar de heide gebieden waar de bijenhoning wordt gewonnen.
MIDDEN-DRENTHE.
De gemeente is ontstaan in 1998 door de fusie van de voormalige gemeenten Beilen, Smilde en Westerbork.
De gemeente telt 22 officiële kernen en het gemeentehuis staat in Beilen.
De vlag werd op 29 juni 2002 toegekend.
Op een groen veld staan aan de hijszijde vier Frans lelies in kruisvorm.
Het wapen van de gemeente heeft een groen schild met daarop in kruisvorm vier gouden Franse lelies.
Schildrager zijn twee zwarte paarden staan op een grijze grond. het schild wordt gedekt door gouden kroon van drie bladeren met daartussen twee parels.
Het wapen is samen gesteld met elementen van de voorgaande gemeenten en werd op 6 mei 2002 toegekend.
Het groene veld komt uit het wapen van Beilen, de schildhoek met een zwarte vogel boven blauwe en witte golvende banen komt uit het wapen van Smilde en de schilddragers uit het wapen van Westerbork. De naar het middelpunt gerichte lelies staan symbool voor de centrale ligging van de gemeente, en het groen voor de natuur. Het agrarische karakter en de recreatie worden weergegeven dor de twee paarden.
MEPPEL.
De gemeente Meppel telt officieel drie wijken die zijn onder verdeeld in woonkernen. De grootste is de stad Meppel en het dorp Nijeveen, wat op zich zelf weer uit acht dorpen bestaat.
Meppel werd in 1141 reeds in een oorkonde vermeld, maar was in die tijd niet meer dan een groep boerderijen.
In 1422 werd Meppel zelfstandig na afscheiding van Kolderveen. Meppel kwam in de 16e eeuw tot bloei door de turfafgravingen.
De ligging van Meppel was van belang door de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart aan de ene kant en het Meppelerdiep aan de andere kant. Meppel was een doorvoerhaven, maar de kleinste gemeente van Drente.
Meppel kreeg op 5 november 1815 stadsrechten.
De vlag van Meppel bestaat centraal uit twee horizontale banen in de kleuren wit en groen. Links boven in de witte baan staat een groen klaverblad met aan iedere zijde van de steel een zwarte turf.
Het geheel is omringt door een rode band met op gelijke afstanden vanuit de linker bovenhoek tien witte bollen. Het geheel is afgeleid uit het wapen van Meppel.
Het wapen van Meppel heeft een zilveren schild, met bovenin drie verticaal geplaatste turven in het zwart en daaronder drie klavenbladen in het groen. Het zilveren binnenveld is omringt door een rode band met tien witte bollen. Het wapen wordt gedekt door een gouden gouden kroon met vijf bladeren.
In het wapen wordt een deel van het wapen van Nijeveen weergegeven.
het wapen staat symbool voor de turfwinning en de landbouw. het wapen werd op 23 februari 1998 toegekend.
NOORDENVELD.
De naam van de gemeente is ontleend aan het historische dingspel Noordenveld.
De gemeente ligt in de kop van de provincie en grenst aan Groningen en Friesland. De gemeente bestaat uit 23 kernen.
De hoofdplaats van de gemeente is Roden.
De afbeelding is een weergaven van het wapen van de gemeente.
Aan de hijszijde aan geblokte zwart-witte baan in de verhouding van 2:21. Aan de uitwaaizijde twee horizontale banen in de kleuren groen en geel, met centraal geplaatst een klavenblad in omgekeerde kleur. De zwart-witte baan verwijst naar de historische ligging van het gebied, dat vroegen geheel was omgeven door veen. Het klaverblad staat symbool voor het laaggelegen gebied in het noorden, terwijl het geel symbool staat voor de zandgronden in het zuiden.
Het wapen van de gemeente werd op 25 juni 1999 toegekend. De verklaring is hetzelfde als die van de vlag, met deze uitzondering dat de drie bladen van de klaver symbool staan voor de drie voormalige gemeenten. het wapen wordt gedekt door een gravenkroon.
TYNAARLO.
De gemeente Tynaarlo is gelegen in het noorden van de provincie grenzend aan de provincie Groningen.
De gemeente is ontstaan door de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren.
De gemeente bestaat uit in totaal achttien officiële kernen.
Het gemeentehuis ligt in Vries.
De vlag bestaat uit drie gelijke banen in de kleuren groen - rood en geel, de middelste rode baan heeft een de hijszijde een rode verticale baan en vormt een T. In het midden van de T staat een witte bloem afgebeeld, een kornoeljebloem. De kleuren van de vlag zijn ontleend aan die van het gemeente wapen.
Het gemeente wapen heeft een brede rode zoom met daarin acht kornoeljebloemen in originele kleur. Het midden schild wordt horizontaal in tweeën gedeeld met in het bovenste groene deel een zilveren hollend paard en in het onderste gouden veld een zwarte raaf. De raaf komt uit het gemeentewapen van Eelde en de rode zoom met de karnoeljebloemen uit het wapen van Vries. Het paard komt als schildrager uit het wapen van Zuidlaren. Het wapen werd op 3 september 1999 toegekend.
WESTERVELD.
De gemeente is ontstaan na een herindeling uit de gemeenten Havelte, Diever, Dwingeloo en Vledder. De gemeente telt in totaal 25 kernen.
De geschiedenis van deze gemeenten gaat terug tot in de Middeleeuwen, toen zij als kerkelijke parochies ontstonden.
De vlag van de gemeente heeft vijf horizontale banen in de kleuren groen - geel - zwart - geel - blauw. De vlag werd op 28 mei 2019 toegekend.
De zwarte baan deelt de gele baan in tweeën.
De kleuren zijn ontleend uit het gemeente wapen.
Het wapenschild is in vier kwartalen ingedeeld, in de kleuren groen, goud, blauw en goud, met van rechtsboven naar linksonder een zwarte baan.
Het schild is gedekt met een gravenkroon. Het groen staat symbool voor de agrarische sector. het geel is afkomstig van het Drents-Friese Wold, de kleur blauw komt van het Dwingeldenveld en het zwart symboliseert turf, omdat de Drentsche Hoofdvaart gegraven werd voor het vervoer van turf en de gemeente doorsnijdt van noordoost naar zuidwest. Het wapen werd op 11 april 2001 aan de gemeente toegekend.
Het wapen werd in 1998 toegekend.
Deze vlag heeft een wit veld met daarop afgebeeld de tekst Gemeente Westerveld met daarboven een soort beeldmerk.
De betekenis en herkomst van de vlag zijn niet bekend.
Zie vervolg: PROVINCIE OVERIJSSEL. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN
EN WAPENEMBLEMEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten