zondag 21 februari 2021

PROVINCIE DRENTE. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPEN EMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

 VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

 EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE DRENTE. (DEEL 1)

De provincie is gelegen in het noordoosten van Nederland en grenst in het noorden aan de provincie Groningen, in het oosten aan de deelstaat Nedersaksen in Duitsland. in het zuiden aan de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland.
De hoofdstad is Assen. Drenthe was de oude spellingsnaam van voor 2006.
Drente was reeds in het Neolithicum door mensen bewoond, wat blijkt uit de aanwezigheid van 52 hunebedden. Wat megalithische grafmonumenten zijn, bestaande uit enorme zwerfstenen die aangevoerd zijn in de voorlaatste ijstijd.
De provincie is opgedeeld in 12 grote gemeenten.

De vlag van Drente heeft een wit veld met daarop twee rode banen elk 1/9 van de breedte van de vlag.
In het midden op de witte baan staat tussen aan iedere zijde drie rode vijfpuntige sterren een rechthoekige kasteeltoren in het zwart, voor zien van drie kantelen en een open poort. Het geheel op een laag voetstuk.
De kleuren van de vlag, zijn de traditionele Saksische kleuren en tevens van het aartsbisdom Utrecht. De sterren staan voor zes gebieden waarin de provincie vroeger was ingedeeld. Tevens een verwijzing naar de ster van Bethlehem, daar in het wapen van de provincie Maria staat afgebeeld.
De toren staat symbool voor het Kasteel van Coevorden. De vlag werd toegekend op 19 februari 1947.

Het wapen van de provincie heeft een gouden schild met daarop afgebeeld Maria, met op haar linkerknie het Kind Jezus gekroond met goud en zittend voor een Gothischen tempel van goud. Het schild is gedekt met een Hertogelijke Kroon.
Schildragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong en nagels.
Het wapen werd toegekend op 19 augustus 1972.

GEMEENTE Aa EN HUNZE.




De gemeente Aa en Hunze is gelegen in het noordoosten van de provincie Drente. Het gemeente huis staat in Gieten.
De naam verwijst naar de rivieren de Drentsche Aa en de Hunze.
De gemeente is ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Rolde, Gasselte, Gieten en Anloo.






De vlag van de gemeente heeft een groen veld met daarop een diagonaal geplaatst geel  'Andreas' kruis. In de driehoek aan de hijszijde staat in het geel een leliekroon afgebeeld.

De kleuren en de afbeelding zijn afgeleid van het gemeente wapen. De vlag werd op 9 juli 1998 toegekend. Het wapen van de gemeente  werd op 18 maart 1999 toegekend.
het schild heeft een groen veld met daarop een tweeling kruis van goud en in het linker boven kwartier een gouden leliekroon, welke rood is gevoerd. De oude gemeenten komen terug in de vier kwartieren. In het eerste kwartier geplaatste kroon dat symbool staat voor de etsstoel, vanaf de middeleeuwen tot 1688 een belangrijk juridisch college. De beide schilddragers zijn twee staande reebokken in n natuurlijke kleur.

ASSEN.




De gemeente Assen ligt rond de hoofdstad van de provincie Drente.
De gemeente is samengesteld uit vijf dorpen en vijf buurtschappen, plus een gedeelte van Vries, Zeijerveen en Zeijerveld.
Een inwoner wordt Assenaar genoemd.





De vlag van de gemeente Assen werd op 21 mei 1959 toegekend.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en wit. De kleuren van de vlag verwijzen naar het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente heeft een blauw schild, met zittend, tussen een gouden boog met zuilen, Maria met een naakt kind op haar rechter knie, welk hoofd is omringt met stralen.
Het schild is gedekt met een gouden kroon en de schildragers zijn twee klimmende leeuwen staan op een groene grond. het wapen werd op 19 september 1821 toegekend.

BORGER-ODOORN.


Borger-Odoorn is een gemeente in het oosten van de provincie Drente.
De gemeente wordt gekenmerkt door de Hondsrug die de as van de gemeente vormt.
De gemeente telt 25 officiële kernen.
Het gemeentehuis bevindt zich in Exloo.


De vlag van de gemeente Borger-Odoorn heeft een geel veld dat in tweeën wordt gedeeld door een zwarte baan. De verhouding is 11:3:11.
De vlag werd goedgekeurd op 28 februari 2002.
Op de helft van de hijszijde staat een zwart schild dat in tweeën wordt gedeeld door een gele keper met daarboven in het geel een schep en daaronder een hunebed. De kleuren geel staan voor de zand- en veengrond, wat ook nog gesymboliseerd wordt door de schep en de hunebed in het wapen. De gele keper staat voor de Hondsrug die door de gemeente loopt. Het geheel is overgenomen uit het wapen.
Het wapen met een zwart schild heeft dezelfde afbeeldingen als het wapen in de vlag.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon en de schilddragers zijn twee zilveren paarden met zwarte hoeven en een zwarte muurkroon om hun nek. Het wapen werd goedgekeurd op 17 juli 1999.

COEVORDEN.

Het gebied werd op 26 november 944 door keizer Otto I de Grote "het recht van foreest" (het jachtrecht) aan bisschop Balderik van Utrecht geschonken.
De eerste vermelding van de plaatsnaam vond plaats in 1036, in de naam Fredericus van Coevorden. De eerste vermelding op een oorkonde dateert uit 1148.
De naam verwijst naar een doorwaadbare plaats (koevoorde) door een rivier. De huidige gemeente is ontstaan uit vijf voormalige gemeenten.

De vlag van de gemeente werd op 13 juli 1999 toegekend.
De vlag heeft een rood veld met over alles heen een blauw kruis in de hoogte-lengte verhouding 2:3 en de vijf horizontale banen in een verhouding 5:1:8:1:5. Boven en onder de horizontale baan een smalle gele baan en in het midden van het kruis een kasteel in het geel. Het kruis en de gele banen komen uit het gemeente wapen en de kleuren komen voor in de vlaggen van de vijf voorgaande gemeentes. De gele banen staan symbool voor de zandgronden.
Het gele kasteel staat symbool voor de hoofdplaats.
Het wapen van de huidige gemeente werd op 10 november 1819 toegekend en kreeg op 24 april 1968 de wapenspreuk. Het schild heeft een rood veld dat in vierkwartieren wordt gedeeld door een zilveren kruis met in het midden in het rood een adelaar. Links een kromstaf en rechts een omgekeerde lans.
De kromstaf verwijst naar een tot op heden onbekende bisschop en de lans naar Sint Joris.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon van vijf bladeren. Het wapen heeft als schildragers twee wildemannen zedelijk bedekt met een krans van eikenloof het schild vasthouden met hun binnenste hand en met de andere hand een knots vasthoudend over de schouder. Het geheel in natuurlijke kleur staande op een groene grond.
Onder het geheel op een zilveren lint de wapenspreuk; Multis Periculis Supersum (veel gevaren overleven).

DE WOLDEN.


De gemeente De Wolden is op 1 januari 1998 gevormd uit de gemeenten Zuidwolde, Ruinerwold, de Wijk en het grootste deel van Ruinen.
De gemeente telt officieel 13 kernen en 49 buurtschappen die binnen de grenzen van 15 dorpen liggen.
Het gemeentehuis staat in Zuidwolde.



De vlag van de gemeente heeft aan de hijszijde een verticale zwarte baan met daarin een golvende witte smalle baan. Het deel aan de uitwaaizijde heeft horizontale banen afwisselend in de kleuren geel en groen. De vlag is toegekend op 31 mei 2001.
Het zwart staat symbool voor de veenbossen in de gemeente. De dunne golvende witte baan voor de rivier de Reest. De gele banen staan voor de zandgronden in de gemeente. De groene banen staan voor vier groene bomen uit het gemeente wapen.
Het wapen van de gemeente is op 28 maart 2001 toegekend.
Het schild heeft een gouden veld waarop vier groene bomen staan afgebeeld op een zwarte ondergrond met daarin een witte golvende lijn. De kleuren hebben dezelfde betekenis als in de vlag.
De vier bomen staan symbool voor de vier voormalige gemeenten die in de huidige gemeente zijn opgegaan. Het schild wordt gedekt door een Adel- en Helmkroon.

EMMEN.



De gemeente Emmen is ontstaan door een fusie van veertien andere gemeenten. en diverse kleinere kernen en buurtschappen.

De hoofdstad is de gelijknamige gemeente Emmen.




De vlag van de gemeente is op ongekende datum toegekend, maar pas officieel na verlening van het wapen in 1968.
De vlag bestaat uit drie horizontale banen met boven en onder een zwart-groen getaande baan van 1/5 van de vlaghoogte. Op de linkerhelft aan de hijszijde staat het wapen van de gemeente afgebeeld. Over de betekenis van de banen is niets bekend.
Het wapen van Emmen werd op 27 maart 1926 toegekend in iets andere vorm.
Het wapen van de gemeente bestaat uit vier vlakken die ontstaan zijn door een diagonale indeling. Links en rechts groen en onder en boven in het zilver met boven in een ploeg en onderin een turfsteker in het zwart. Schildrages zijn twee zwarte steigerde Drentse paarden staan de op een wit voetstuk. De kroon en de schilddragers zijn in 1968 toegevoegd. 




Zie vervolg: PROVINCIE DRENTE. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
                                                                          (DEEL 2)













Geen opmerkingen:

Een reactie posten