VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE UTRECHT. (DEEL 1)
De provincie Utrecht is de centraal gelegen en dichtst bevolkte provincie van Nederland. De hoofdstad is de stad Utrecht.
De stad Utrecht was het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht.
Het bestuur van de provincie bestaat al sinds de 7e eeuw gedurende de Romeinse overheersing.
De provincie grenst in het westen en zuidwesten aan de provincie Zuid-Holland, in het oosten en zuidoosten aan de provincie Gelderland, in het noordwesten aan de provincie Noord-Holland en in het noordoosten aan het Eemmeer. De zuidelijke grens van de provincie wordt gedeeltelijk gevormd door de rivieren de Nederrijn en Lek.
De vlag van de provincie werd op 15 januari 1952 toegekend.
De vlag van de provincie heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren rood en wit.In het linker boven kanton staat een rood vierkant met een wit kruis. De vlag is een combinatie van twee andere vlaggen, die van het Aartsbisdom Utrecht en het Sticht Utrecht.
Het huidige wapen van de provincie is op 14 april 1858 verleend. Het schild is in vieren gedeeld met op de kruising een klein hartschild. In het eerste en derde kwartier staat op een rood veld een zilveren kruis dat het veld in vieren deelt. In het tweede en vierde kwartier staat op een gouden veld een rode leeuw met blauwe tong en klauwen. Het hartschild is schuin in tweeën gedeeld in de kleuren rood en zilver.
Het wapen wordt gedekt door een markiezenkroon en de schildragers zijn twee gouden leeuwen staan op een gouden grond.
Het zilverenkruis op het rode veld was het wapen van het Sticht Utrecht. De leeuwen op het gouden veld zijn van het graafschap Holland en het hartschild is het wapen van de stad Utrecht.
UTRECHT.
De naam is afkomstig van het Latijnse Ultraiectum en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar en te oversteken was.
In 690 werd het eerste geestelijke centrum gesticht. Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten door keizer Hendrik V.
De stad heeft tien bestuurlijke wijken en bestaat tevens uit de voormalige gemeenten Vleuten, De Meern en Haarzuilens.
De stad is het knooppunt van spoorwegen.
Het veld van de vlag van Utrecht is van linksboven naar rechtsonder schuin doorsneden in de kleuren rood en wit, deze zijn afkomstig uit het wapen van de stad.
De vlag werd op 5 juli 1990 toegekend.
De geschiedenis van het wapen van de stad gaat terug naar de Middeleeuwen toen het stadsrechten kreeg in 1122. De kleuren verwijzen naar twee schutterijen, waarvan Sint Maarten de schutspatroon was. Op 10 juni 1818 is het wapen opnieuw bevestigd, dat reeds vanaf 1529 op zegels voorkwam.
het wapen wordt sinds 1818 gedekt door een gouden kroon.
Schilddragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong.
AMERSFOORT.
Het is de tweede grote stad van de provincie, en is een van de grootste spoorwegknooppunten van Nederland en een belangrijke garnizoensstad. De binnenstad heeft een middeleeuws karakter met grachten en oude gevels.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 21:20:21, met op elke baan een vierkant. Het rode kruis op het witte veld in het wapen en de vlag is het kruis van Sint Joris de patroonheilige van de stad. het gebruik van dit teken kwam in zwang nadat Richard Leeuwenhart zich en zijn troepen gedurende de kruistocht onder bescherming van Sint Joris stelde.
het wapen van Amersfoort werd op 11 september 1816 toegekend. het schild heeft een zilveren veld met daarop een rood kruis. De eerste afbeelding zou van 16 december 12333 zijn.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met vijf bladeren, een kroon van de markgraaf.
Schilhouders zijn twee klimmende leeuwen in originele kleur met rode tong en zwarte nagels staand op een groene grond.
BAARN.
De gemeente Baarn is gelegen in het noordoosten van de provincie Utrecht. Van 4 september 1948 tot 30 april 1980 was de gemeente een koninklijke residentie aangezien koningin Juliana op Paleis Soesdijk woonde. De huidige Nederlandse koning Willem-Alexander voert de titel Heer van Soest, Baarn en Ter Eem.
In 1350 werd Baarn stadsrechten verleend door de bisschop van Utrecht.
In het midden van het gele veld staat een blauw kruis, wat het borstkruis van een bisschop moet voorstellen.
De vlag werd op 27 januari 1989 toegekend.
Het wapen van Baarn heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gouden bisschop.
het wapen werd reeds in 1350 in gebruik genomen, maar de gemeente kreeg pas op 10 juni 1818 het wapen officieel toegekend. Ket wapen heeft geen kroon of schilddragers.
BUNNIK.
De gemeente Bunnik ligt in het zuiden van de provincie aan de rivier de Rijn. De geschiedenis van de gemeente gaat zo'n 2000 jaar terug toen de Romeinen hier een fort bouwden aan de toenmalige loop van de Rijn, wat hun grensrivier was. Het geheel ontwikkelde zich tot een belangrijke handelsplaats.
De vlag heeft een groen veld, dat horizontaal door een golvende witte baan in tweeën wordt gedeeld, in de verhouding 2:1:2.
De golvende witte baan staat symbool voor de kromme Rijn stromend door het groene landschap.
Het wapen van de gemeente Bunnik werd in 1913 door de gemeente aangevraagd, terwijl dit reeds in 1857 bestond. In dat jaar ging de gemeente een fusie aan met Rhijnauwen. In 1964 een fusie met Odijk, waarna het huidige wapen is ontstaan.
Het schild heeft vier kwartieren; in het eerste kwartier op een gouden veld een rode haan, in het tweede kwartier op een rood veld een schip met Sint Nicolaas en drie matrozen, in het derde kwartier op een blauw veld een zilveren steigerend paard, en in het vierde kwartier op een rood veld drie Franse lelies, twee boven en een onder.
Het eerste kwartier is het wapen van Bunnik en Amelisweerd, het tweede kwartier het officieuze wapen van Odijk, het derde kwartier het wapen van fort Rhijnauwen en in het vierde kwartier het wapen van Werkhoven. Het schild is gedekt met een gouden kroon met drie bladeren en twee parels.
Schilddragers zijn links een omziende zwarte adelaar met gouden bek en poten en rode tong en nagels. Rechts een gouden achterom kijkende klimmende leeuw met rode tong en nagels. Beide staande op een rechte grond.
BUNSCHOTEN.
De gemeente Bunschoten ligt in het uiterste noordoosten van de provincie. De belangrijkste plaats in de gemeente heet Bunschoten-Spakenburg.
De gemeente bestaat uit twee officiële woonplaatsen Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk en twee buurtschappen: Bonte Poort en Zevenhuizen.
De vlag werd op 27 februari 1970 aangenomen.
De vlag heeft een blauw veld met daarop een geel kruis gekort kruis aan de hijszijde met daarop een halve adelaar met opgetrokken poot.
Het geheel is ontleend aan het wapen van Bun schoten.
Het wapen heeft een blauw veld met in het midden een goudenkruis, met op de linkerhelft van het kruis een gouden halve adelaar met opgetrokken poot. het schild wordt gedekt door een gouden kroon met vijf parels, een kroon gedragen door een jonkheer of een erfridder. vermoedelijk stamt het wapen van een 'bodebus', een attribuut van een bode bij Nederlandse overheidsinstellingen dat bedoeld was om poststukken in te doen en over de schouder te dragen.
DE BILT.
De gemeente De Bilt is gelegen in het midden van de provincie Utrecht. De hoofdplaats van deze gemeente is De Bilt.
De huidige gemeente is ontstaan door een samenvoeging van De Bilt, Bilthoven en Maartensdijk.
In de gemeente is sinds 1897 het Koninklijk Meteorologische Instituut gevestigd.
De vlag werd op 1 januari 2001 toegekend.
Aan de hijszijde onderin een blauwe driehoek en het overige uitwaai gedeelte is geel, in het wapen goud.
Aan de hijszijde staat een vierkant rooster, in het wapen centraal, met in het blauwe deel wit, en in het andere deel zwart van kleur.
De kleuren is afkomstig uit het wapen van Maartensdijk.
Het wapen werd toegekend op 4 december 2000 en verving het wapen uit 1816. Het hekwerk in het wapen en de vlag verwijzen naar de tijd dat grote delen van De Bilt in het bezit waren van het klooster te Oostenbroek, dat gewijd is aan Sint Laurentius. het schild wordt gedekt door een gouden kroon met drie bladeren en twee parels.
Zie vervolg: PROVINCIE UTRECHT. (2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten