VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE GELDERLAND. (DEEL 1)
De provincie Gelderland wordt begrenst in het noorden door de provincie Overijssel. in het oosten door Duitsland, de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door de provincies Limburg en Noord-Brabant en in het zuidwesten door de provincie Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht en in het noordwesten door de Veluwerandmeren.
Het is in landoppervlakte de grootste provincie van Nederland.
De hoofdstad is Arnhem. De stad met de meeste inwoners is Nijmegen en de grootste stad in oppervlakte is Apeldoorn.
De provincie behoorde van 1339 tot 1795 tot het Hertogdom Gelre.
De provincie kent eenenvijftig gemeenten.
Door de provincie stromen de rivieren de Rijn, Waal en IJssel. De rivier de Maas vormt de grens met Noord-Brabant.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw - geel - zwart.
De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Gelderland.
Het wapen van de provincie is op 10 oktober 1935 bevestigd.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld; in de linker helft op een blauw veld staat een klimmende gekroonde gouden leeuw met rode tongen nagels, de Guilikse leeuw, op de rechter helft op een gouden veld een klimmende zwarte leeuw met rode tong en nagels, de Gelderse leeuw. Het schild wordt gedekt door een hertogelijke kroon gevoerd met rood en hermelijnen.
De beide schilddragers zijn twee gouden leeuwen met rode tong en nagels staan op een groene arabesk.
ARNHEM.
De gemeente bestaat uit de stad, twee dorpen en twee buurtschappen en delen van twee andere buurtschappen.
Arnhem is gelegen aan de rivier de Nederrijn, de IJssel en de Sint-Jansbeek. De stad ligt aan beide oevers van de rivier de Rijn.
De stad staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem in 1944 gedurende de Tweede Wereldoorlog, als onder deel van Operatie Market Garden.
De naam van de stad werd voor het eerst vermeld in 893 in een goederenregister van de Abdij van Prüm (Duitsland).
In de tweede helft van de 19e eeuw kreeg de stad de bijnaam 'Haagje van het Oosten' daar zich net als in Den Haag veel oud-Indiëgangers zich vestigden.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren wit en blauw met aan de hijszijde een dubbelkoppige adelaar in tegengestelde kleuren.
De kleuren en de adelaar zijn afkomstig uit het gemeentewapen.
Het wapen van Arnhem werd op 20 juli 1816 officieel bevestigd. Op een blauw schild staat een zilveren tweekoppige adelaar met gouden snavels en poten. Het schild wordt gedekt door een goudenkroon met vijf bladen. Schildragers zijn twee staande leeuwen in natuurlijke kleur, met geopende muil en staande op een groene arabesk.
AALTEN.
De gemeente bestaat uit nog drie kernen en zeven buurtschappen.
De gemeente is omgeven door natuurgebieden.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren wit en groen.
De kleuren van de vlag zijn gebaseerd op het wapen van Aalten.
Het huidige wapen van de gemeente werd op 8 juni 2010 aangenomen.
Het wapen is een samenvoeging van de wapenschilden van Aalten uit 1818 en Dinxperlo.
Het schild is horizontaal in tweeën gedeeld , met op een zilveren veld met daarop een groene boom op groene grond bovenin, uit het wapen van Aalten en onderin op een zwart veld twee gekruiste zilveren zwaarden beide omstrengeld met een van goud afhangende strop, uit het wapen van Dinxperlo uit 1897.
Het wapen wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
De oorsprong van de boom in het wapen is niet bekend. De gekruiste zwaarden staan symbool voor de rechtspraak.
APELDOORN.
De hoofdplaats is de stad Apeldoorn.
Een groot deel van het gemeentelijk gebied kenmerkt zich door veel natuur.
Het gehele westelijke deel is onderdeel van de oostflank van de Veluwe, met op de stuwwallen gelegen bossen en heidevelden.
De hoogste heuvel, de Torenberg, is 107,1 meter hoog.
De geschiedenis van de stad Apeldoorn gaat terug naar het jaar 792.
In 1684 kocht Willem III van Oranje het huis Het Loo en liet daarnaast Paleis Het Loo bouwen. Het paleis was het onderkomen van de Oranjes tot Koningin Beatrix aan de macht kwam.
De vlag heeft aan de hijszijde een witte verticale baan met aan de uitwaaizijde twee horizontale banen in rood en geel, in de verhouding 1:2.
In het midden van de witte baan staat het wapen afgebeeld. De kleuren rood en geel komen uit het wapen.
Het wapen verwijst naar het in 1726 uitgestorven geslacht Van Apeldoorn. Op het gouden veld van het schild staat een rode adelaar afgebeeld, met blauwe snavel en poten. Op de borst van de adelaar ligt een zilveren sleutel met de baard naar rechts en naar beneden. het wapen werd op 7 oktober 1818 toegekend.
BARNEVELD.
De hoofdplaats is het gelijknamige dorp Barneveld.
De huidige gemeente bestaat uit tien woonkernen en zeven buurtschappen.
De gemeente is gelegen in de zogeheten Bijbelgordel.
De gemeente staat vooral bekend of haar pluimveehouderijen, waarvan de kippen een bruin verendek hebben.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren geel en blauw. In het midden van de gele baan zijn drie rode zuilen geplaatst, twee boven, een onder. De zuilen en kleuren komen uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen is een uitbreiding van het wapen dat in 1816 werd bevestigd. Het schild heeft een blauw veld met linksboven een gouden kwart van de zon. Op een gouden grond waarvan een vlinder opvliegt staat rechts een tabaksplant.
De tabaksplant verwijst naar een zegel dat werd uitgegeven in de 17e eeuw naar aanleiding van de bouw van een waag in het dorp, wen moet voorspoed voorstellen.
In de bovenhelft van het wapen staat een zilveren schildje met drie rode zuilen. Het kleine wapenschildje verwijst naar het wapen van de Baron Van Zuylen van Nievelt van de Schaffelaer, dit werd gedaan uit dank voor al de openbare werken die hij heeft laten uitvoeren in het dorp.
BERG EN DAL.
De gemeente bestaat uit een hooggelegen gedeelte van de Nederrijnse Heuvelrug.
Het hoogste punt in de gemeente ligt 100 meter boven NAP.
De huidige gemeente bestaat uit de voormalige gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen.
De vlag is gebaseerd op het huidige gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 1 januari 2016 aangenomen.
Het wapen is een combinatie van de wapenemblemen van de voormalige gemeenten.
De schild is ingedeeld in drie vakken. In het vak linksboven komt uit het wapen van Groesbeek. Op een zilveren veld stonden daar zes enten die verwijzen naar de Zevenheuvelenrug waarover het traject van de Nijmeegse Vierdaagse loopt. In het val rechtsboven staat op een zilveren veld een gekroonde klimmende rode leeuw. Het veld is omringt door een zwaarte baan met elf munten van goud. Dit deel komt uit het wapen van Millingen. In het onderste deel van het wapen op een rood veld staat een gouden roos afgebeeld afkomstig uit het wapen van Ubbergen en verwijst naar het geslacht Van Ubbergen. Het schild wordt gedekt door een gouden van drie bladeren met twee parels.
BERKELLAND.
Berkelland is een gemeente in de Achterhoek, gelegen in het oosten van de provincie op de grens met Twente (Overijssel).
De huidige gemeente bestaat uit vier gemeenten en dertig woonkernen.
Berkelland is de op twee na grootste gemeente in de Achterhoek.
De gemeente dankt haar naam aan het riviertje de Berkel.
De vlag heeft een blauw veld met daarop afgebeeld vier bruine schoepen als een deel van een cirkel.
De schoepen verwijzen naar de vele watermolens in het gebied en staan ze symbool voor dynamiek, nostalgie en stuwkracht. het blauw staat voor het riviertje de Berkel.
Het wapen van de gemeente werd op 3 januari 2005 toegekend. het wapen is een combinatie van de wapens van Borculo, Ruurlo en Neede.
Het schild wordt horizontaal in drieën gedeeld door een golvende blauwe baan welke symbool staat voor de Berkel. Op een gouden veld van het schildhoofd staan drie rode ballen uit het wapen van Borcolo en Neede. In het onderste deel van het schild op een gouden veld staat in het zwart een springende windhond met goden nekband afgebeeld, afkomstig uit het wapen van Ruurlo. Deze hond stond op het wapenembleem afgebeeld van het geslacht Roderlo dat voor de 15e eeuw het kasteel Ruurlo bewoonde. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels. Schilddragers zijn twee klimmende gouden leeuwen met rode tong en nagels, staan op een groene arabesk.
BEUNINGEN.
De gemeente ligt in het zuiden van de provincie.
In het noorden grenst de gemeente aan de rivier de Waal en aan de oostkant aan Nijmegen.
De gemeente kent veel waterrijke gebieden.
De vlag van de huidige gemeente heeft een wit veld met in het midden een wapenschild, het gemeente logo, dat aan beide zijden heeft staan gemeente en Beuningen in het zwart.
De vlag werd op 4 maart 1986 aangenomen.
Het wapen van de gemeente werd op 18 februari 1982 aangenomen ter vervanging van het wapen uit 1906.
Het schild is ingedeeld in vier kwartieren: in het eerste kwartier op een gouden veld het oude wapen van Beuningen, in het tweede kwartier op een rood veld een zilveren slot, het slot Doddendael ten noorden van Ewijk, in het derde kwartier op een goden veld een liggend kruis gevuld met rode en zilveren blokken, uit het wapen van Appeltern en in het vierde kwartier op een rood veld een gekroonde zilveren klimmende leeuw met gouden tong en nagels omringt door zilveren blokjes, uit het wapen van Stepraedt, heren van Ewijk tussen 1491 en 1769. Het schild wordt gedekt door een gouden kroonvan driebladeren en twee parels.
BRONCKHORST.
De huidige gemeente is ontstaan door een fusie van zes gemeenten.
Bij de keuze van de naam van de huidige gemeente werd gekozen voor de toevoeging van de letter "C". De naam Bronckhorst verwijst naar het roemruchte geslacht Van Bronckhorst, waarvan de voorburcht van het kasteel uitgroeide tot een nederzetting.
De huidige gemeente bestaat uit uit 44 officiële kernen.
het gemeentehuis staat in Hengelo.
De vlag heeft een wit veld met aan de hijszijde afgebeeld een blauw konijn boven een paars kasteel gescheiden door een lijn van lila.
Ter hoogte van de lila lijn staat 'gemeente Bronckhorst' vermeld. Het kasteel komt uit het wapen van Lichtenvoorde. Over de betekenis van het konijn is niets bekend. Het wapen een rood veld met een goed gekroonde zilveren leeuw met gouden tong en nagels komt uit het wapen van Gelre en zou de vroegst bekende afbeelding zijn van het wapen van Willem IV van Bronckhorst (1316-1356). De leeuw komt ook voor op het wapen van Lichtenvoorde en Polderdistrict IJsselland.
BRUMMEN.
De gemeente heeft een bosrijkgebied en sterkt zich uit over het Apeldoorns Kanaal.
De gemeente bestaat verder uit acht woonkernen.
De vlag is gebaseerd op het gemeentewapen.
Op een lichtblauw veld staat een de hijszijde een klimmende leeuw in de kleur oranje-geel, met rode tong en nagels en in zijn voorpoten vasthoudend een tak van een braamstruik.
Het wapen van Brummen heeft een donkerblauw veld met daarop afgebeeld een gouden klimmende leeuw op gouden grond met in zijn poten een tak met een bloem en drie bloemknoppen. De braamstruik werd bij het bevestigen van het wapen op 20 juli 1816 weggelaten door het verbasteren in de beschrijving van "brummel" tot "bloem".
De naam van de plaats komt van Villa Brimnum of Brunnum, wat al in 794 bestond.
BUREN.
De gemeente Buren is in de 19e eeuw ontstaan. Tot 1978 bestond de gemeente uit de stad zelf en de dorpen Asch en Erichem. In 1978 werden de drie gemeenten Beusichem, Zoelen en een gedeelte van Buurmalse aan de gemeente toegevoegd. Op 1 januari 1999 werd de gemeente vergroot door toevoeging van Lienden en Maurik.
Het gemeentehuis staat tegenwoordig in Maurik.
De huidige gemeente bestaat uit 16 plaatsen en 22 buurtschappen.
De vlag heeft dezelfde afbeelding als het wapen van Buren.
Het wapen van de gemeente werd op 24 augustus 1999 verleend. Het schild heeft een rood veld, dat door een gekanteelde zilveren baan in tweeën wordt gedeeld. Het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden markiezenkroon. De schilddragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong en nagels.
De heerlijkheid Buren werd bestuurd door de familie van Buren. Hun wapen werd ook het wapen van de heerlijkheid en de hoofdstad Buren. Willem van Oranje voerde deze kleuren al in zijn wapen nadat hij trouwde met Anna van Buren.
Zie vervolg: PROVINCIE GELDERLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN. DEEL 2.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten