VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE NOORD-HOLLAND. (DEEL 1)
De provincie Noord-Holland en het daarbij horende eiland Texel worden in het noorden begrenst door de Noordzee, in het oosten, Texel door de Waddenzee, en de en het vasteland door het IJssel- en Markermeer, in het zuiden door de provincies Zuid-Holland en Utrecht den in het westen door de Noordzee.
De provinciehoofdstad is Haarlem. In de provincie is de hoofdstad van Nederland, Amsterdam gelegen.
In de provincie is de op twee na grootste luchthaven van Europa, Amsterdam Schiphol Airport, gelegen.
De kleuren komen uit het wapen van de provincie, dat weer een combinatie is van het oude wapen van Holland en het wapen van West-Friesland.
De vlag werd aangenomen op 22 oktober 1958.
Het wapen van de provincie werd in 1907 verleend.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld, met op de linker gouden helft een rode klimmende leeuw met blauwe tong en nagels, dat verwijst naar het wapen van de Graven van Holland. Op de blauwe rechterhelft twee gaande gouden leeuwen met vijf gouden blokjes, van boven naar beneden in de volgorde twee, twee en een. Dit is het heraldische deel wat is afgeleid van het wapen van West-Friesland, zoals het noordelijke deel van de provincie werd genoemd. Het wapen wordt gedekt door een vijf bladige gouden kroon.
HAARLEM.
De stad is gelegen aan de rivier de Spaarne en is gelegen in het Zuid-Kennemerland.
Haarlem werd voor het eerst genoemd in een document uit de 10e eeuw. In 1245 kreeg Haarlem stadsrechten van Willem II van Holland.
Haarlem groeide uit als een stad op industrieel gebied als textielstad.
De vlag van Haarlem komt reeds voor in een Napolitaans vlaggenboek uit 1667 dat de vlaggen voor gebruik op zee beschrijft.
De vlag is gebaseerd op het wapen van de stad.
Het wapen van Haarlem werd op 15 februari 1974 toegekend, maar was reeds veel langer in gebruik.
Het wapen van de stad werd op 26 juni 1816 toegekend.
Het schild heeft een rood veld met daarop een zwaard afgebeeld van zilver met een gouden gevest. Boven de punt van het zwaard staat een zilveren breedarmig kruis afgebeeld en aan iedere zijde twee zespuntige zilveren sterren. Het wapen wordt gedekt door een vijf bladige gouden kroon met daar uit opstekend een dorre boom in het zwart met daaraan hangend twee gouden klokjes.
Schilddragers zijn twee klimmende gouden leeuwen met rode tong en nagels, staan de op een lint met het motto van de gemeente; Vicit Vim Virtus (Moed heeft het geweld overwonnen).
Het wapen verwijst naar het jaar 1480 na de verovering van Haarlemse krijgers van Damiate door de ketting voor de haven kapot te varen. Ook de twee klokjes verwijzen hiernaar. Keizer Frederik II verleende de stad het zwaard op het schild te plaatsen tussen de reeds vier aanwezige sterren. De patriarch van Jeruzalem verleende het brede kruis aan het wapen. Het motto verkreeg de stad na het Beleg van Haarlem door de Spanjaarden in de zestiende eeuw.
AALSMEER.
De gemeente omvat de gehuchten en dorpen Calslagen, Kudelstaart, Oosteinde en Vrouwentroost.
Aalsmeer werd voort het eerst genoemd in 1133 als 'Alsmar' (palingmeer).
Aalsmeer staat tegenwoordig bekend om haar enorme bloemen- en planten veiling.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren rood - groen - zwart. De kleuren staan symbool voor de aardbeienplanten die rond 1850 belangrijk waren voor de omgeving. het rood staat voor de vrucht, het groen voor de bladeren en het zwart voor de aarde waarin ze groeiden.
Het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1816 toegekend. Het schild heeft een blauw veld met daarop een klimmende rode leeuw met een zwarte aal in zijn voorpoten. De leeuw verwijst naar het Graafschap Holland.
De gemeente voert zelf een lichtblauw schild met een gouden leeuw en een zilveren aal. Bij dit wapen voert ze ook het motto: 'Retine Quod Habes' (Behoud wat gij hebt).
ALKMAAR.
De gemeente omvat 22 kleide steden, dorpen en buurtschappen.
De vlag van Alkmaar werd op 27 augustus 1920 aangenomen.
De vlag van Alkmaar bestaat uit drie witte banenop een rood veld. In de linker bovenhoek aan de hijszijde, ter grote van drie banen, staat een witte burcht. Kleur en afbeelding komen uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen van Alkmaar werd op 28 december 1956 toegekend. Het schild heet een rood veld met daarop afgebeeld een zilveren burcht met geopende poort. het schild wordt gedekt door een lauwerkrans in het groen en de beide schildragers zijn rode klimmende leeuwen staande op een sierlijke groene grond. Onder het wapen een lint met het motto; 'Alcmaria vinctrix´ (Alkmaar is overwinnar).
het huidige wapen is gebaseerd op het oorspronkelijke wapen dat waarschijnlijk werd verleend in 1254, toen Alkmaar stadrechten kreeg van Graaf Willem II van Holland. De burcht is de inmiddels verdwenen Torenburg, een dwangburcht. Het motto verwijst naar de strijd en overwinning op de Spaanse overheerser gedurende de 80-jarigeoorlog.
AMSTELVEEN.
De bebouwde kom van de gemeente Amstelveen grenst in het noorden aan die van Amsterdam en ligt niet ver van de luchthaven Schiphol.
Tot voor 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstelland. het Amstelland werd in de 13e eeuw opgedeeld in Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel, gescheiden door de rivier de Amstel.
De vlag heeft vijf horizontale banen in de kleuren rood - zwart - rood - zwart - rood, met in de bovenste zwarte baan drie schuin geplaatste kruisen en in de onderste een zwart kruis.
Het is niet bekend of deze vlag is officieel vastgesteld. het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1816 bevestigd. Het wapen heeft een rood schild met daarop twee zwarte banen, met in de bovenste baan drie schuingeplaatste kruisen en in de onderste baan een kruis. De kruisen zijn van zilver en zijn Andreaskruisen.
Het wapen is afgeleid van het familiewapen van Jan van Persijn.
AMSTERDAM.
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en de grootste stad/hoofdstad van de Benelux.
De stad kreeg in 1275 tolrechten vangraaf Floris V, pas in 1300-1301 kreeg de nederzetting bij de dam aan de Amstel stadsrechten van de latere bisschop van Henegouwen.
De vlag van de gemeente Amsterdam is de vlag van de stad Amsterdam. De vlag werd officieel op 5 februari 1975 aangenomen.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren rood - zwart - rood, met in de middelste baan drie witte schuingeplaatste Andreaskruisen. De vlag is een weergaven van het wapen van de stad.
Het wapen van Amsterdam heeft een rood meld met in het midden een verticale zwarte baan, met daarop drie schuingeplaatste zilveren Andreaskruisen. het wapen is vermoedelijk in 1280 door de gemeente ingevoerd. het wapen in de loop der tijd verscheidene veranderingen doorgemaakt.
Het schild wordt gedekt door een gevoerde gouden Rudolfinische keizerskroon. Schildragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong staan op een zilveren grond met de wapenspreuk "Heldhaftig Vastberaden Barmhartig". De wapenspreuk werd op 25 februari 1946 aan de stad toegekend door koningin Wilhelmina bij de eerste herdenking van de Februaristaking tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945. Over de betekenis van de drie kruisen verschillen de meningen, een daarvan verwijst naar de drie plagen die de stad heeft meegemaakt, nl. het water, het vuur en de pest.
BEEMSTER.
In de gemeente liggen vier dorpen en twee buurtschappen.
het gebied was rond 800 bedekt met veen. De naam is afgeleid van Bamenstra een klein riviertje in het gebied.
In 1607 werd door de Staten van Holland en West-Friesland toestemming verleend de Beemster droog te maken.
Een belangrijke rol hierbij was die van Jan Adriaanszoon Leeghwater.
De polder die in 1612 droogviel, werd in 1999 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst.
De vlag van de gemeente Beemster werd op 20 december 1961 aangenomen, naar aanleiding van het 350-jarig bestaan ven het droogleggen van de Beemster.
De vlag heeft vier gelijke horizontale banen in de kleuren rood - groen - geel - blauw.
De kleuren staan symbool voor: rood de zon, groen het land, geel het graan en blauw voor het water.
Het wapen van de gemeente werd in 1612 verleend aan het polderbestuur, in 1816 aangepast en op 26 juni dat jaar aan de gemeente toegekend. Op een lichtblauw schild staat op een groene grond gelegen aan het water een koe, met linksboven in de hoek een gele zon. Alles in natuurlijke kleuren.
Rond het wapenschild een zilveren lint met de tekst; Gemeentebestuur van de Beemster.
Het gehele wapen verwijst naar de agrarische cultuur van het gebied.
BERGEN.
De gemeente staat bekend om haar badplaatsen aan de zee.
De gemeente wordt wel het kunstenaarsdorp genoemd door de vele kunstschilders, schrijvers en architecten die er wonen en werken.
De vlag voor 2001 was vierkant met een geel veld en daarop een klimmende rode leeuw met blauwe tong en nagels.
De huidige vlag heeft een wit veld met in het midden een blauwe rechthoek met daarop een 'veeg' in het oranje. Het is het nieuwe loge van de gemeente sinds 2001.
Het huidige wapen van de gemeente werd op 22 oktober 2001 toegekend. Het wapen is gekeperd in vier delen in de kleuren rood - goud - rood - goud. In de rode delen zijn zilveren merietten geplaatst en in de gouden rode merietten (een vogelsoort).
Het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon.
BEVERWIJK.
De gemeente staat wel bekend om het daar gelegen brandwondencentrum gevestigd in het Rode Kruis Ziekenhuis.
Belangrijke industrie in de omgeving zijn de hoogovens van Tata Steel Europa.
In 1332 werden de drie lelies reeds gebruikt in het gemeentelijkwapen.
De vlag werd op 8 oktober 1948 toegekend.
Het eerste wapen werd op 26 juni 1816 toegekend, het tweede op 10 november 1899 en het laatst op 24 oktober 1936. het huidige wapen kent meerdere symbolen. De rode schildtop met drie lelies stamt uit het oudste wapen van Beverwijk. De leeuwen op het gouden deel in de kleuren rood en zwart komen uit het wapen van de heer Jan van Beaumont, heer van Blois en Wijk, de baljuw van Wijk. De twee blauwe golvende banen op het zilverendeel onder in het wapen staan symbool voor de zee. Schildragers zijn twee naakte kleine jongens staande onder een blauw met goud afgezette baldakijn met gouden kroon en staan op een groene grond. De betekenis van de twee jongetjes is niet bekend. Onder het wapen een lint met het opschrift; Gemeentebestuur van Beverwijk.
BLARICUM.
De gemeente Blaricum ligt in de landstreek het Gooi en was van oorsprong een dorp met veel boerderijen.
Het dorp zou reeds in de 10e eeuw hebben bestaan, maar werd voor het eerst vermeld in 1343 onder de naam Blarichem.
In de gemeente woonden vooral veel rijke Amsterdammers en kunstenaars.
De vlag van Blaricum heeft vijf horizontale bannen in de verhouding 2:1:2:1:2, in de kleuren blauw - wit - groen - wit - blauw. Op 1/3 van de lengte van vlag een de hijszijde een witte ruit met daarin een korenbloemplant, drie bloemen en wortels.
Deze afbeelding komt uit het wapen van de gemeente. De vlag werd op 21 augustus 1980 aangenomen.
Het wapen van de gemeente heeft een zilveren schild met daarop afgebeeld een korenbloemplant met drie bloemen en wortel. Het wapen werd op 17 april 1897 toegekend ter inhuldiging van koningin Wilhelmina. Waar de korenbloemen vandaan komen is niet bekend. Rond het schild een zilveren lint met de tekst; Gemeentebestuur van Blaricum.
Zie vervolg: P[ROVINCIE NOORD-HOLLAND. (2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten