donderdag 4 maart 2021

PROVINCIE UTRECHT. (2) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE UTRECHT. (DEEL 2)

DE RONDE VENEN.

De gemeente De Ronde Venen is gelegen in het noordwesten van de provincie.
De stad Mijdrecht is de grootste plaats en teven de hoofdplaats van de gemeente.
De gemeente is ontstaan door de turfwinning en inpoldering.
In het gebied liggen de rivieren de: Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver, de Winkel, de Angstel en de Aa.


De vlag van de gemeente werd op 9 januari 2017 aangenomen.
De vlag en het wapen bestaan uit verschillende heraldische elementen uit de voormalige wapens van de oude gemeenten. De vlag heeft drie horizontale banen banen in de verhouding 2:1:2, de bovenste en onderste banen zijn verticaal verdeeld gezien vanaf de hijszijde in de verhouding 1:2. Op de middelste witte baan staat een adder afgebeeld met kop naar de hijszijde. De afbeeldingkomt uit het wapen van de voormalige gemeente Wilnis.
In de bovenste baan in het rode veld een lam met een vaandel uit het wapen van Mijdrecht en in het blauwe veld twee gekruiste sleutels uit het wapen van Abcoude.
In de onderste baan in het blauwe veld een gele vink uit het wapen van Vinkeveen en in het rode veld drie zilveren zuilen uit het wapen van Abcoude, die verwijzen naar het wapen van de familie Van Zuylen. Het wapen dat wordt gedekt door een drie bladige kroon met twee parels werd op 8 juni 2016 toegekend.


EEMNES.

De gemeente ligt in het noorden van de provincie en is gelegen in 't Gooi.
De naam Eemnes is een samentrekking van 'eem' (rivier) en het historische Nederlandse woord 'nes' (landtong). De naam werd reeds in een oorkonde van 1269 gebruikt. 
Eemnes bestaat vanouds uit twee delen: Eemnes-Binnen, dat vooral bestaat uit een aantal boerderijen langs de Wakkerendijk, en het veel noordelijker gelegen  Eemnes-Buiten een nieuwebouw gebied met nog enkele oude dorpskernen.


Wanneer de vlag van de gemeente is aangenomen is niet bekend. De vlag is een buitenmodel vlag, daar deze vierkant is, en werd gebruikt als defileervlag bij het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren rood - wit - geel, met in het linker boven kanton het wapen van de gemeente met drie bisschoppelijke bustes. De kleuren verwijzen vermoedelijk naar de strijd in het verleden en het wit en geel naar het bisdom Utrecht. het schild van het wapen heeft een rood veld met daarop, boven twee en onder een zilveren bisschop buste. De eerste vermelding is van een zegel dat stamt uit 1357 toen er stadsrechten werden verkregen door de bisschop van Utrecht. Schild wordt gedekt door een vijf bladige markiezenkroon.


HOUTEN.  

De gemeente Houten ligt in het zuidoosten van de provincie aan de rivier de Lek.
Volgens archeologische vondsten moet het gebied reeds in de bronstijd zijn bewoond met sporen van 2200 voor Chr.
De gemeente is in 1811 ontstaan uit het grondgebied van de voormalige gerechten Houten, 't Goy, Oud-Wulven, Wayen, Wulven, Heemstede en Schonauwen

De vlag van de gemeente werd op 27 augustus 1985 toegekend.
De vlag is een gedeeltelijke weergaven van het gemeentewapen.
De vlag heeft drie horizontale banen die zijn verdeeld verticaal in de verhouding 1:1:2. De horizontale kleuren zijn; rood - wit - rood en op de verticale een wit blok, blauw blok en een wit blok met daarop een vairklokje onder en boven en in het midden een omgekeerd vairklokje.
Het wapen van de gemeente werd op 11 september 1816 toegekend.
Het wapen is verticaal in tweeën gedeeld, en deze delen zijn gedwarsbalkt, links in zes balken van zilver en rood en rechts in zes balken van rood en zilver. Op de linker zilveren balken staan vier vairklokjes afgebeeld in het blauw. De rode en zilveren balken verwijzen naar het wapen van Schalkwijk Het wapen wordt gedekt door een driebladige goudenkroon met twee parels.


IJSSELSTEIN.


De gemeente IJsselstein dankt haar naam aan de rivier de Hollandse IJssel.
Binnen de gemeente bevinden zich geen andere woonkernen.
IJsselstein ontstond als een nederzetting in de buurt van het kasteel IJsselstein, dat voor het eerst werd vermeld in 1279 toen het in bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel.

De vlag van IJsselstein werd in 1857 toegekend, maar was echter al in gebruik bij de Barinie IJsselstein.
De vlag bestaat uit de horizontale banen in de kleuren geel en zwart. De kleuren komen uit het wapen van de gemeente.
De vlag werd reeds in het einde van de 16e eeuw vermeld.
Het wapen van IJsselstein is het familiewapen van de familie van Amstel die rond 1300 in het kasteel vestigden. Het wapen heeft een gouden veld, dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een smalle zwarte baan. Over het geheel een diagonaal geplaatst kruis met rode en zilveren blokken.
Het schild wordt gedekt door een drie bladige gouden kroon met twee parels.


LEUSDEN.

De gemeente Leusden ligt in het zuidoosten van de provincie.
De gemeente is gelegen op de hellingen van de Utrechtse heuvelrug, en is grotendeels bedekt met bos en heidevelden.
De oostelijke delen liggen in de Gelderse Vallei en is hoofdzakelijk landbouw gebeid.

De vlag van de gemeente werd op 27 januari 1977 toegekend.
Aan de hijszijde heet de vlag op een groen veld twee banen in de kleuren zwart en rood die samenlopen in een punt. De rode baan wordt afgezet met een smalle witte baan.
Het silhouet toont een oud kerkgebouw in het dorp Oud-Leusden.
De kleuren zijn ontleend uit het gemeentewapen.
Het wapen van de toenmalige gemeente werd toegekend op 10 mei 1951. In 1969 na de fusie met de gemeente Stoutenburg werd het wapen gewijzigd.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren: in het eerste kwartier op een gouden veld staan drie plompebladeren uit het wapen van Leusden, dat op 30 september 1818 ion gebruik werd genomen, in het tweede kwartier op een zilveren veld zes Franse lelies 3-2-1 in het rood zijn uit het wapen van het landgoed van Wouter van Stoutenburg, in het derde kwartier op een gouden veld een uitgeschulpt diagonaal kruis van de ridderhofstad Lockhorst, ook voorkomend in het wapen van Hoogland en Sliedrecht, en in het vierde kwartier op een rood veld een zilveren kruis van het Sticht Utrecht.

LOPIK.


De gemeente Lopik is gelegen in de Lopikerwaard.
In de gemeente staat de naar de gemeente genoemde radio- en televisiezendstation.
De gemeente bestaat uit acht kernen.


De vlag van de gemeente werd op 28 november 1995 vastgesteld.
De kleuren van de vlag en afbeeldingen komen uit het wapen van de gemeente.
het veld wordt van linksonder neer rechtsboven doorsneden van een dubbel rood-wit geblokte baan.
In het linker blauwe veld staat een keizerskroon afgebeeld en het veld rechtsonder is geel.
Het wapen van Lopik werd in 1818 toegekend. het wapen was gelijk aan het wapen van het kapittel van Sint marie uit Utrecht. het huidige wapen is samengesteld uit een aantal onderdelen van voormalige gemeenten gelegen in de huidige gemeente. De zwarte dwarsbalk die het gouden veld horizontaal in tweeën deelt komt uit het wapen van Benschop De schuine geblokte balk die in tegenstelling van de vlag ven linksboven naar rechtsonder loopt komt uit het wapen van Polsbroek.
Het hartschild over alles heen geplaatst heeft een blauw veld met daarop een keizerskroon met rode voering komt uit het eerste wapen van Lopik en van het kapittel Sint Marie.

MONTFOORT.


De gemeente Montfoort bestaat naast de gelijknamige stad uit de voormalige gemeenten Linschoten en Willeskop.
De gemeente is gelegen in het zuidwesten van de provincie en is ontstaan in 1170 doordat een zekere Godfried van Rhenen op een strategisch punt langs de Hollandse IJssel een kasteel liet bouwen.

De vlag van de gemeente werd in 1974 aangenomen.
De vlag heeft een wit veld met aan de hijszijde een rood Maltezer kruis en daar overheen een zwart molenijzer.
Het Maltezer kruis staat voor de Johannieter Orde welke de Commanderije van Montfoort heeft gesticht. Het molenijzer is afkomstig van het familiewapen van De Rover van Montfoort, waaruit de Heren van Montfoort stamden en de titelburggraaf voerden. Het snijpunt van het Maltezer kruis en het molenijzer vertoont een soort diamantje, wat verwijst dat Montfoort een juweel in de Lopikkkerwaard zou zijn.
Het wapen van Montfoort werd op 10 juni 1818 aangenomen. Op een schild van zilver staat centraal in het rood een burcht afgebeeld met aan iedere zijde een zwart molenijzer. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon van driebladeren. Schilddragers zijn twee klimmende leeuwen in natuurlijke kleur en rode tong, staande op een sierlijke grijze grond.

NIEUWEGEIN.



De gemeente een voormalige groeikern is gelegen aan de rivier de Lek.
Nieuwegein is in de huidige vorm ontstaan door de samenvoeging met de vroegere gemeenten Jutphaas en Vreeswijk.

De vlag van de huidige gemeente werd op 24 juni 1976 aangenomen.
De vlag heeft een wit veld met daarop een grote blauwe letter N en daarop weer een rode letter N.
De twee overgebleven witte punten staan voor de voormalige gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. De letters N in de vlag staan symbool voor de nieuwe gemeente Nieuwegein.
Het wapen van Nieuwegein werd op 4 maart 1972 toegekend. het wapen is horizontaal in tweeën gedeeld. In het bovenste rode veld staat een zilveren burcht van de ridderhofstad Oudegein. In de onderste helft op een zilveren veld vijf golvende blauwe banen welke symbool staan voor de rivier de Lek. Het wapen is afgeleid van het zegel van de vroegere stad Geyne. Het schild is gedekt met een gouden kroon met vijf bladen en twee parels.


OUDEWATER.

De gemeente Oudewater verkreeg in 1265 stadsrechten en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart.
De gemeente ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten uitstromend in de Hollandse IJssel.
De gemeente is rijk aan historische panden en monumenten.


De vlag van de gemeente werd op 24 mei 1973 aangenomen.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:8:1, in de kleuren wit - rood - wit.
De witte banen hebben tenminste vier welvingen in het rode deel. Op 1/3 van de vlag lengte staat een vierkant op een punt met een rood vierblad in het midden. De kleuren zijn ontleend aan het oude wapen van Oudewater en het vierblad uit het oudst bekende wapen van de gemeente, uit de 13e eeuw, en staat symbool voor de vier stadskwartieren waaruit de vroegere gemeente bestond. De golvende banen staan symbool voor de rivier de Hollandse IJssel.
Het wapen van Oudewater werd op 24  juli 1816. Oudewater behoorde tot 1280 tot Utrecht en werd bestuurd door de Heren van Woerden, hierna ging het over naar Holland en verkreeg enige decennia later stadsrechten
 het wapen heeft een zilveren schild met daarop afgebeeld een dubbele burcht met daarop een leeuw in het rood. De burcht staat symbool voor de versterkingswerken rond de stad en de leeuw als waakzaamheid tegen Utrecht. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met drie bladen en twee parels. Schilddragers zijn twee leeuwen in natuurlijke kleur staan de op een groene grond.


RENSWOUDE.

De gemeente Renswoude ligt in de Gelderse Vallei en op het grond gebied ligt de Emminkhuizerberg.
In 855 werd de gemeente reeds genoemd in een oorkonde 'het Rhenense woud', maar de nederzetting is pas in 1400 ontstaan uit een versterkt huis, de Borgwal, met daar omheen verspreid liggende boerderijen. In 1818 zijn de gemeentelijke grenzen officieel vastgesteld.

De vlag van de gemeente werd op 30 juni 1992 vastgesteld.
De vlag heeft vijf horizontale banen, waarvan de kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
De banen verhouden zich als 2:3:5:3:2, waarbij de derde baan beurtelings is gekanteld.
De kleuren zijn; blauw - wit - rood - wit - blauw.

Het wapen van de gemeente werd op 20 maart 1957 toegekend, maar werd op 4 maart 1996 aangepast.
Het huidige wapen heeft een zilveren veld met daar omheen een blauwe ingeschulpte schildzoom.
Op het veld twee beurtelings gekantelde rode dwarsbalken. Het wapen is afgeleid van het familiewapen van het geslacht Van Arkel. Jan van Arkel was bisschop van Utrecht en kocht de heerlijkheid waarin Renswoude ligt in 1345 van de stad Rhenen. Het schild wordt gedekt door een drie bladige gouden kroon met twee parels.





  Zie vervolg: PROVINCIE UTRECHT. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.                                                                                              DEEL 3.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten