VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVICIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE GELDERLAND. (DEEL 3)
HATTEM.
Binnen de gemeentegrens ligt het gehucht 't Zand.
Hattem werd vroeger Hat-heim genoemd waar twee boerderijen zouden hebben gestaan.
Hattem verkreeg in 1299 stadrechten van graaf Reinold I van Gelre.
Hattem is een oude Hanze- en vestingstad.
De vlag heeft horizontale banen in de verhouding 1:1:4:1:1, in de kleuren blauw - geel - blauw - geel - blauw. Aan de hijszijde in de middelste blauwe baan staat een gele mispelbloem afgebeeld. De kleuren komen uit het wapen van de gemeente.
Het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gekroonde klimmende leeuw met twee staarten in het goud. Tussen de staarten een gouden zespuntige ster. Het schild wordt gedekt door gouden vijfbladige gouden kroon. Schilddragers zijn twee klimmende gouden leeuwen met rode tong staande op een grijze grond.
Het Hattemse wapen is oorspronkelijk het wapen dat de landsheren van hertogdom Gelre in 1339 voerden. Over de betekenis van de ster is niets vermeld. Het huidige wapen werd op 25 november 1991 vastgesteld.
HEERDE.
Heerde is een Cittaslow-gemeente. Een Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren.
De vlag heeft vier vakken, de twee aan de hijszijde hebben een breedte van 1/3 van de vlaglengte en gelijke hoogte als de banen aan de uitwaaizijde.
De kleuren komen uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen is in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste en tweede kwartier staan op ieder geel veld twee schapenkoppen. In het derde kwartier op een blauw veld een ossenkop in zilver, en in het vierde kwartier op een rood veld een gouden ploeg.
Het huidige wapen werd op 29 oktober 1869 vastgesteld. De afbeeldingen verwijzen naar de schapenhouderij, veeteelt en de akkerbouw.
HEUMEN.
De rivier de Maas vormt de grens met de provincie Noord-Brabant. Molenhoek ligt op de grens met de provincie Limburg en is de enige gemeente die in twee provincies is gelegen.
Buiten Heumen bestaat de gemeente uit nog drie woonkernen en negen buurtschappen.
In de gemeente ligt het sluizencomplex dat de Maas verbindt met het Maas-Waalkanaal.
De vlag heeft een blauw veld; met een hoogte-lengte verhouding van 2:3; de hijszijde heeft een blauwe baan met daarop afgebeeld een kromstaf in het geel; de uitwaaizijde is geblokt van 3x3 blokken van blauw en geel, met op de eerste twee blauwe blokken gerekend vanaf de hijszijde een gele Franse lelie. De afbeelding op de vlag komt uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 20 mei 1981 goedgekeurd. Het schild word verticaal in twee helften gedeeld, waarbij de linker helft een schildhoofd heeft van 1?3 van de lengte.
In het zilveren veld van dit deel staan vijfhermelijnstaarten afgebeeld in het zwart. Het onderste deel is geblokt in de kleuren blauw en geel. Op de rechterhelft met een blauw veld staat een kromstaf afgebeeld in het goud omgeven door gouden Franse lelies. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels. het linker deel van het wapen komt uit het oude wapen van Heumen en het rechter deel uit het oude wapen van Overasselt.
LINGEWAARD.
De Lingewaard ligt in het oosten van het Gelderse rivierengebied.
De gemeente is gesitueerd in het stroomgebied van de Waal, Nederrijn en Linge, van welke laatste de naam van de gemeente is afgeleid.
De gemeente kent nog negen woonkernen.
De vlag is een wit doek met daarop aan de uitwaaizijde een vlinder in de kleuren blauw - paars - geel. Deze afbeelding is het gemeentelogo.
De herkomst hiervan is niet bekend.
Het wapen van de gemeente werd op 23 augustus 2003 toegekend.
Het wapen is een samenstelling van de gemeentelijke wapens van Bemmel, Huissen en Gendt.
Het schild wordt door een Y in drieën gedeeld, in het bovenste deel op een veld van zilver staan drie zwarte schaaktorens, afkomstig uit het wapen van Bemmel, voor het eerst gebruikt op een zegel van Alard van Bemmel uit 1551; in het linker rode veld staat een naar rechts kijkende witte zwaan uit het wapen van Huissen, een omgewende Lohengrinzwaan uit Kleef en op het rechter deel op een blauw veld een goud kasteel met drie torens, het kasteel van Gendt; een met kantelen en twee met een puntdak, uit het wapen van Gendt.
het schild wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.
LOCHEM.
De hoofdplaats is Lochem en is gelegen ten oosten van de rivier de IJssel en grenst in het noorden aan de provincie Overijssel.
Buiten de stad Lochem bestaat de gemeente uit nog negen woonkernen.
Op het grondgebied van de gemeente ligt een stuwwal, waarvan het hoogste punt wordt gevormd door de 49 meter hoge en beboste Lochemse berg. Een groot deel van deze stuwwal is natuurgebied.
De vlag heeft zes banen in de hoogteverhouding 7:1:2:2:1:7, in de kleuren geel - blauw - geel - blauw - geel - blauw. In de eerste blauwe baan en de tweede gele baan is op 1/3 van de vlag lengte een knik opgenomen. De betekenis van de vlag is niet bekend. De kleuren komen uit het gemeentewapen. Het huidige wapen werd in 2005 ingevoerd.
het schild is in vier kwartieren ingedeeld: in het eerste kwartier op een blauw veld staat een gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels, uit het wapen van Laren, in het tweede kwartier op een gouden veld staan drie rode mispelbloemen komende uit het wapen van Gelre, in het derde kwartier op een blauw veld staat in het goud een burcht waarvan beide delen zijn voorzien van kantelen, uit het wapen van Gorssel, in het vierde kwartier op een gouden veld staan drie zwarte bollen, dit is het in kleuren omgekeerde wapen van Verwolde. het wapen wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon, een markiezenkroon.
MAASDRIEL.
De gemeente Maasdriel ligt in het uiterste zuiden van de provincie grenzend aan de provincie Noord-Brabant.
De naam van de gemeente was tot 1 augustus 1944 Driel, maar werd door de Duitse bezetter veranderd in Maasdriel om verwarring te voorkomen met Driel bij Heteren aan de Nederrijn in de provincie.
De gemeente bestaat uit elf kernen en tien buurtschappen.
De vlag heeft vijf horizontale banen, voorstellende vijf voormalige gemeenten, waarvan de middelste baan beurtelings is gekanteeld.
De kleuren zijn: blauw - geel - rood - wit - groen.
De kleuren zijn afkomstig uit het gemeentewapen.
Het wapen werd op 21 november 1999 officieel aangenomen. het schild wordt van boven uitwaaierend doorsneden. Linksboven twee rode banen op een zilver veld uit het oude wapen van Driel (Maasdriel), daaronder op een gouden veld drie blauwe maansikkels met de opening naar boven gekeerd komende uit het wapen van Hedel, Rechts op een zilveren veld twee rode vogels boven twee gekanteelde rode banen en daaronder een rode vogel, wat een combinatie is van het wapen van Rossum en Ammerzoden, in de driehoekige punt met een blauw veld staat een kerk met twee torens en rode dakbedekking afgebeeld uit het wapen van Heerewaarden.
Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
MONTFERLAND.
De gemeente is vernoemd naar de streek waarin deze is gelegen.
Het gemeentehuis ligt in Didam.
De gemeente bestaat uit twaalf kernen en tien buurtschappen.
De gemeente is gelegen de Duitse grens met als overbuur de Duitse stad Emmerik in het Duitse Ruhrgebied.
De vlag van de gemeente heeft een wit veld met daarop in een groen blok de naam van de gemeente, met daarnaast nog een blauw blok.
Dit is het logo van de gemeente.
Het wapen van de huidige gemeente werd op 21 november 2005 aangenomen.
Het schild heeft een zilveren veld met daarop afgebeeld een gekroonde klimmende rode leeuw met gouden tong en nagels. Het zilveren veld heeft een zwarte zoom met daarop negen bollen (munten) van goud. het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon De leeuw komt uit het Wapen van Bergh. De gouden kroon komt uit toewijzen van de stadsrechten aan 's Heerenberg. Over de elf bollen of munten verschillen de meningen; een daarvan is dat de elf verwijzen naar het jaartal 1100, het stichtingsjaar van het Koninkrijk Jeruzalem. D eerste van Bergh, Constantijn, een kruisvaarder, zou nauwe banden hebben gehad met Jeruzalem.
De gemeenteraad bleef echter bij negen munten, omdat dit aantal op de oudste zegels voorkomt.
NEDER-BETUWE.
De gemeente Neder-Betuwe ligt in het zuidwesten van de provincie. De gemeente ligt in de gelijknamige streek de Betuwe.
De gemeente bestaat uit zes dorpen en verder uit elf dorpen en gehuchten.
De noordelijke grens van de gemeente wordt gevormd door de rivier de Rijn, in het zuiden de rivier da Waal en in het westen het Amsterdam-Rijnkanaal.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en wit. Over de twee banen aan de hijszijde staat een klimmende leeuw, boven in het geel onder in het rood met rode tong en nagels.
De kleuren en afbeelding komen uit het gemeente- wapen.
Het wapen van de gemeente werd op 6 mei 2002 toegekend. Het schild is in vier kwartieren ingedeeld: in het eerste kwartier op een blauw veld staat een naar rechts gekeerde gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels omringt gouden blokken. Dit is de omgekeerde afbeelding van het wapen van Dodewaard, in het tweede kwartier staat op een zilveren veld een rode leeuw naar links kijkend komend uit het wapen van Echteld, in het derde kwartier op een blauw veld staat een gouden korenschoof komend uit het wapen van Kesteren, in het vierde kwartier staat op een gouden veld in het rood een hondenkop afgebeeld, deze komt ook uit het wapen van Kesteren alleen in dat wapen kijkt de hond naar links. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
NIJKERK.
De huidige gemeente bestaat uit drie kernen en drie buurtschappen.
De stad Nijkerk was als grensplaats van het Hertogdom van Gelre met de Sticht Utrecht regelmatig in de 15e eeuw een strijdtoneel.
In de 18e eeuw was het voor de stad een 'gouden eeuw' vanwege de tabaksteelt, handel en glasblazerijen.
De vlag heeft een blauw veld met aan de hijszijde het rechter gedeelte van het gemeentewapen met verder aan de linker helft van het doek in het geel de linkerhelft vanuit het wapen.
het wapen van de gemeente werd op 1 januari 2000 toegekend.
Het schild is ongelijk verticaal in tweeën gedeeld. Op de linker zijde op een blauw veld staat een klimmende gouden leeuw met een zwaard in zijn rechter klauw, dit deel komt uit het oude wapen van Nijkerk. Op het rechter deel met een zilver veld staan boven elkaar eerst vijf Franse lelies, een rood vierkant doorsneden door een goud kruis en daaronder drie rode zuilen op zilver veld. Deze helft komt uit het wapen van Hoevelaken. het schild wordt gedekt door een vijfbladige goudenkroon.
NIJMEGEN.
Nijmegen een gemeente en stad is dicht bij de Duitse grens gelegen en is qua inwoners aantal de grootste stad van de provincie Gelderland.
De stad ligt grotendeels op de zuidelijke oever van de rivier de Waal aan de voet van een stuwwal.
Nijmegen werd door de Kelten magos ('vlakte 'of 'markt') en novio ('nieuw') genoemd. De Romeinen latiniseerden dit vervolgens tot Noviomagus. De stad kent een rijke geschiedenis in de handel en kreeg in 1230 stadsrechten.
Nijmegen is waarschijnlijk de oudste stad van Nederland en vierde in 2005 haar 2000-jarig bestaan.
De vlag werd op 1 januari 1995 toegekend.
Nijmegen had tot de jaren 50 nog geen officiële vlag.
het wapen van Nijmegen werd op 20 juni 1816 toegekend.
Het wapen vindt haar basis in de middeleeuwen. De dubbelkoppige adelaar stamt uit die tijd.
het schild heeft een gouden veld met daarop een zwarte dubbelkoppige adelaar met op de borst een blauw hartschild met daarop een gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels.
De schilddragers zijn links een gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels en rechts een zwarte klimmende leeuw met rode tong en nagels, beide staande op een groene arabesk.
het schild wordt gedekt door een rood gevoerde gouden keizerskroon. Het wapen uit 1816 had een blauw gevoerde keizerskroon.
Zie vervolg: PROVINCIE GELDERLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
DEEL 4.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten