VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE UTRECHT. (DEEL 3)
RHENEN.
De gemeente verkreeg in 1258 stadsrechten. De stad was in de Middeleeuwen een vooruit geschoven steunpunt van de bisschop van Utrecht in zijn voortdurende strijd tegen de graven, later hertogen van Gelre.
De vlag heeft twee banen van gelijke hoogte waarvan de deellijn kanteelvormig is. De kleuren zijn boven wit en onder rood.
De kantelen verwijzen naar de burchten in het wapen.
Het wapen van Rhenen is afgeleid van het grootzegel dat uit 1483 stamt. het huidige wapen werd op 26 oktober 1943 aan de gemeente verleend. OP een schild van zilver staat een kasteel in het rood met drie torens, de beide buitenste gedekt door een halve blauwe bol met daarop een kleine blauwe bol en de middelste door een halve blauwe bol. Boven het kasteel een zwarte sleutel met de baard naar boven gericht. In de baard zijn de letter S en P te herkennen waarvan de betekenis niet bekend is.
De burchten staan symbool voor de bescherming van de stad. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels. Schilddragers zijn twee klimmende gouden leeuwen met rode tong staan de op een zandkleurige grond.
SOEST.
De gemeente is rijk aan duinen, bossen, heide en weilanden die grotendeels worden gebruikt als oefenterrein van het Nederlandse leger.
Volgens sporen gevonden bij opgravingen was het gebied reeds tussen 11.000 en 8.000 bewoond door jagersgroepen.
De vlag heeft zeven horizontale banen in de verhouding 3:1:3:4:3:1:3 in de kleuren groen - geel - groen - wit - groen - geel - groen. De middelste witte baan is gegolfd en staat symbool voor de rivier de Eem. De kleuren verwijzen naar het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente werd op 11 september 1816 aangenomen. Het schild is groen van kleur met daarop een golvende zilveren dwarsbalk voorstellende de Eem. Boven en onder is het veld groen met boven een afbeelding van een ploeg en onder van een hooiberg beide in het goud. beide staan symbool voor de landbouw. het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier, waar uit links een polstok, zeis en vlegel uitsteken, en rechts een hooihark, riek en sikkel. Ook dit verwijst naar de agrarische invloed in het gebied van de gemeente.
STICHTSE VECHT.
Centraal door de gemeente stroomt de rivier de Vecht.
De gemeente onderscheidt twaalf 'kernen'.
De gemeente onderscheidt twaalf 'kernen'.
De vlag wordt verticaal in tweeën gedeeld in de verhouding 2"3.
Aan de hijszijde staat op een rood veld een wit kruis dat verwijst naar het wapen van het sticht Utrecht. Op de uitwaaizijde, een geel veld in het midden een golvende blauwe baan. Het geel voor het landschap en het blauw voor de rivier de Vecht. De afbeelding komt uit het wapen van de gemeente.
Het wapen van de Stichtse Vecht werd op 17 augustus 2012 toegekend. Het wapen wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels. Schilddragers zijn twee leeuwen in natuurlijke kleur en rode tong, staande op een sierlijke groene grond.
UTRECHTSE HEUVELRUG.
Het gebied ligt zeven meter boven het NAP.
De vlag heeft een rood veld met daarop een geel kruis dat het veld verdeeld in de verhouding 1:2.
In het linker boven kanton staat op een zwart veld een gekroonde witte leeuw.
De kleuren in de vlag en het wapen zijn afkomstig van de samengevoegde gemeenten.
Het wapen wordt door een zilveren kruis uit het wapen van Sticht Utrecht, in vieren gedeeld; in het eerste kwartier op een zwart veld een gekroonde zilveren leeuw met rode tong en nagels, uit het wapen van Driebergen-Rijsenburg, in het tweede kwartier op een rood veld een goden zuil uit het wapen van Leersum, in het derde kwartier een gouden karrewiel uit het wapen van Doorn, en in het vierde kwartier een gouden Franse lelie uit het wapen van Amerongen. het schild wordt gedekt door een gouden kroon met drie bladen en twee parels.
VEENENDAAL.
De naam Veenendaal werd voor het eerst gebruikt als 'Venendael' op 7 september 1543 in het Traktaat van Venlo.
Veenendaal stond bekend om haar wol- en sigarenindustrie.
De vlag heeft vijf horizontale banen in de kleuren; zwart - geel - blauw - geel - zwart, in de hoogte verhouding 1:3:3:3:1. De eerste en laatste baan zijn zwaluwstaart gekanteeld.
De zwarte banen verwijzen naar de vroegere turfstekersvelden, en symboliseert de veengrond.
De blauwe baan staat voor de Bisschop Davidsgrift. De gele banen voor de voormalige dorpen Stichts en Gelders Veenendaal, maar ook voor de welvaart van de gemeente.
Het wapen van Veenendaal werd op 11 september 1816 bevestigd. De kroon op het wapen werd op 18 september 2012 toegekend. Het wapen heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gouden schip met volle zeilen varend op een gouden zee. In het oude wapen van de gemeente vaart het schip de andere kant uit. het wapen komt voort uit het wapen van het in 1563 opgerichte Veenraadschap der Geldersche en Stichtsche Veenen. In dat wapen was het schip een turfschip.
VIJFHEERENLANDEN.
De huidige gemeente bestaat uit 15 officiële woonplaatsen.
De vlag van de gemeente is geen officiële vlag. De vlag heeft een wit veld met aan de hijszijde de gedeeltelijke hoofdletters V, H en L in de kleuren rood - blauw en goud.
Op de uitwaaizijde van de vlag het logo van de gemeente; gemeente in het klein en Vijf (in het goud) Heeren (in het rood) en Landen (in het blauw).
Op een zilveren veld twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken in het rood. Boven de bovenste balk twee zwarte zuilen en onder de onderste balk een zwarte zuil. Tussen de beide dwarsbalken een kleine rode roos.
De gekanteelde dwarsbalken komen uit het wapen van Leerdam, de zwarte zuilen uit het wapen van Vianen en de roos uit het wapen van Zederik.
Schilddragers zijn twee gouden klimmende leeuwen en rode tong en nagels staande op een grijze grond.
Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met vijf bladen, een markiezenkroon, welke weer verwijzen naar de oude wapens van Leerdam en Vianen.
WIJK BIJ DUURSTEDE.
De gemeente Wijk bij Duurstede is een uit vestingstad, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Romeinen.
Wijk bij Duurstede verkreeg in 1300 stadrechten.
Langs de gemeente stromen de rivieren de Nederrijn, Lek, Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal.
De plaats Wijk, gelegen bij kasteel Duurstede verkreeg omstreeks 1300 stadsrechten van Gijsbrecht II van Abcoude, zoon van Zweder van Zuylen.
De vlag van de gemeente werd op 27 april 1971 toegekend.
De vlag van de gemeente is een weergaven van het gemeentewapen. De vlag heeft twee horizontale banen rood en geel, met in de bovenste rode baan drie witte zuilen.tegenwoordig gebruikt de gemeente een witte vlag met een logo. Het wapen van de gemeente heeft een gouden veld dat in tweeën wordt gedeeld door een rode baan met daarop drie zuilen van zilver. De drie zuilen zijn afkomstig uit het wapen Van Zuylen.
Schilddragers zijn twee klimmende leeuwen in natuurlijke kleur ieder staande op een eigen bruine grond. het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden markiezenkroon.
WOERDEN.
De gemeente ligt in het westen van de provincie.
Woerden stamt uit de Romeinse tijd rond 41 n.Chr.
In de Middeleeuwen werd Woerden rond 1200 versterkt met een slot, wallen en grachten
Op 12 maart 1372 verkreeg de stad stadsrechten van hertog Albrecht van Beieren.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 2:1:2.
Op een geel veld dat in tweeën wordt verdeeld ligt een schuin geblokte blauw-witte baan. Aan de hijszijde in de top drie rode Andreaskruizen, onder een rode waldhoorn en onder aan de uitwaaizijde drie verticaal staande rode ruiten.
De middelste baan komt uit het oude wapen van Woerden, de drie kruizen uit het oude wapen van Kamerik, de waldhoorn uit het wapen van Zegveld en de drie ruiten uit het oude wapen van Harmelen.
Het schild wordt gedekt door een kroon met drie gouden bladeren en twee parels.
WOUDENBERG.
De gemeente is gelegen in het zuidoosten van de provincie.
De vlag is verdeeld in drie gelijke horizontale banen, waarbij de middelste baan in drieën is verdeeld. De kleuren zijn; geel - zwart - rood - zwart - geel.
De kleuren komen uit het wapen van de gemeente.
De vlag werd op 27 juni 1957 aangenomen.
Het wapen van de gemeente werd reeds in 1818 toegekend en een keer aangepast op 22 juli 1953. De eerste vermelding werd gedaan in het Wapenboek van Gelre. Het wapen heeft gouden schild met daarop drie hanen met rode kam en lellen, naar links kijkend. Het wapen komt als hartschild voor in het wapen van Heiligenbergerbeek.
Het schild wordt gedekt met een gouden kroon met drie bladen en twee parels.
ZEIST.
Bij de gemeente behoren de vier dorpen Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide.
Vanwege kasteel Slot Zeist wordt Zeist wel slotstad genoemd.
De vlag heeft een lengte verhouding van 2:3. Het veld is wit.
Het bovenste zwarte deel heeft twee hele en twee halve kantelen.
De afbeelding komt uit het wapen van de gemeente.
De afbeelding komt uit het wapen van de gemeente.
Het wapen van Zeist heeft een veld van zilver met bovenin een zwarte schildhoofd met vier kantelen.
Deze afbeelding verwijst naar het kasteel Slot Zeist. Het wapen werd in het begin van de 20e eeuw gedekt door een gouden kroon met vijf bladeren. het huidige wapen heeft geen kroon en ook geen schildragers.
Zie vervolg: PROVINCIE NOOR-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten