vrijdag 12 maart 2021

PROVINCIE NOORD-HOLLAND. (4) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                 VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE NOORD-HOLLAND. (DEEL 4)

OUDER-AMSTEL.

De gemeente Ouder-Amstel ligt tussen Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost ingeklemd.
De gemeente grenst in het oosten aan Diemen, in het noorden aan Amsterdam (Watergraafsmeer), in het zuidoosten aan Abcoude, en in het zuiden aan de gemeente De Ronde Venen.


De vlag van de gemeente is een weergave van het gemeentewapen.
De vlag heeft net als het wapen vijf gelijke horizontale banen in de kleuren rood - zwart - rood - zwart - rood. In de bovenste zwarte baan staan twee schuin geplaatste kruisen en in de onderste twee. De kruisen zijn Andreaskruisen.
De vlag werd op 14 november 1961 aangenomen. Het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1816 toegekend. Het wapen is vermoedelijk afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, heer van het gebied rond Ouder-Amstel van 1280 tot 1282. De oudste afbeelding is bekend uit de 17e eeuw.
Een sterk gelijkend wapen is dat van Amstelveen.

PURMEREND.



De gemeente Purmerend is gelegen in de regio Waterland van de provincie.
Op de locatie van het tegenwoordige Purmerend lag aan het eind van de 12e eeuw een kleine oevermarktnederzetting. Het dorp kwam tot bloei toen de noordelijk gelegen doorvaart tussen Purmer- en het Beemstermeer in 1310 gereed was gekomen. Purmerend groeide uit tot een binnenlands verkeersknooppunt.
In 1484 verkreeg de stad marktrechten.

De vlag van de gemeente heeft drie horizontale banen in de kleuren rood - geel - zwart in de verhouding 1:2:1.
De vlag werd op 12 mei 1978 vastgesteld.
De vlag is afgeleid van de historische vlag van de gemeente. 
In de gele baan staan op 1/3 van de vlaglengte drie  zwarte eggen afgebeeld, welke zij afgeleid van de zilveren uit het gemeente wapen. De herkomst van de kleuren is niet bekend. De gemeente heeft in de loop der jaren verschillende wapen afbeeldingen gekend. Nadat de stad feodale rechten had verkregen van graaf Willem V werden in 1515 de beide schilddragers toegevoegd. Na 1752 bestond het wapen alleen nog uit de drie eggen op een zwart veld.
Het wapen werd op 26 juni 1816 bevestigd als stadswapen. het wapen wordt gedekt door een gravenkroon. De schilddragers zijn twee leeuwen met rode tong staande op een groene grond.
De betekenis van de drie eggen is niet bekend.

SCHAGEN.

De gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio West-Friesland en is in het westen begrenst door de Noordzee.
De hoofdplaats ie de gelijknamige stad Schagen.
Schagen is de enige stad binnen de nieuwe gemeente die ooit stadsrechten verkreeg.
De gemeente heeft veel strandtoerisme.
In de Petten zijn twee onderzoekskernreactoren gelegen.

De vlag van de gemeente heeft twee horizontale gelijke banen in de kleuren geel en rood.
De kleuren zijn afkomstig uit het gemeentewapen. De vlag werd op 4 april 1950 aangenomen.
Het huidige wapen van de gemeente is op 30 juni 2014 toegekend.
het wapen is een weergaven van het oude wapen van 1816 - 2014.
Het schild heeft een rood veld met in het midden een gouden roos, liggend in een gouden ring waar omheen wijzend naar de hoeken van het schild vier gouden lelies. Schildragers zijn; links een man in harnas met open vizier en een rode pluim op de helm, dragend over de rechterschouder een knots, aan de rechterzijde  staat een leeuw in natuurlijke kleur uit het wapen van Zijpe. Het schild wordt gedekt door een gravenkroon uit het wapen van Harenkarspel.

STEDE BROEC.

De gemeente Stede Broec is gelegen in de regio West-Friesland gelen aan het Markermeer.
De huidige gemeente bestaat uit Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek.
Het gebied was lange tijd bekend om haar tuinbouw en de bloembollenteelt.
De oude haven van Stede Broec is tegenwoordig een kleine jachthaven, hier staat een oud stedelijk monument uit de 17e eeuw, De Overhaal, een scheepslift waarmee vroegen schuiten vanuit de haven in de veel lager gelegen poldersloot werden getild en vice versa.

De vlag van de gemeente werd op 14 oktober 1876 toegekend en is een weergaven van het gemeentewapen.
De vlag is in vier velden verdeeld in de verhouding 1:2:2:1 (met de klok mee)
De horizontale scheidingslijn bestaat uit kantelen.
Linksboven in een groen veld een witte vijfpuntige ster en links onder op een wit veld een groene boom op groene grond. het wapen van de gemeente komt uit 1979 en is een samenvatting van de wapens van de gemeenten Bovenkarspel en Grootebroek.
Het wapen wordt horizontaal gekanteeld doorsneden, boven zilver en onder groen, met over alles heen in twee lagen een lindeboom boven groen onder zilver met in de kruin van de boom een gele vijfpuntige ster. De boom is veel voorkomen in de West-Friese wapen en is het symbool voor de plaats waar recht werd gesproken. De vijf punten van de ster staan symbool voor het aantal dorpskernen waaruit de gemeente bestaat. het schild wordt gedekt door een gravenkroon.

TEXEL.

Texel is een eiland en de grootste gemeente gelegen in de Waddenzee.
Bij het eiland behoort het onbewoonde eilandje Noorderhaaks een vroege zandbank.
Het eiland wordt begrenst door de Waddenzee, het Marsdiep en de Noordzee.
Het eiland moet reeds in de bronstijd bewoond zijn geweest.
De naam komt vermoedelijk van het Germaanse woord tehswa, wat "rechts" of "zuidelijk" betekend, wat wijst op de positie van het eiland.
De gemeente bestaat ui twintig buurtschappen.. Het hoogste punt van het eiland ligt 15 meter boven NAP. het eiland verkreeg in 1289 soevereiniteit van de graven van Holland en in 1415 stadsrechten van Willem VI van Holland.

De vlag van de gemeente heeft twee horizontale banen in de kleuren donkergroen en zwart en werd op 4 juni 1964 toegekend. De vlag was reeds eerder in gebruik.
D eerste vermelding van het eiland stamt uit 1705. Later werden de kleuren van de vlag ook toegepast in de uniformen van de Texelse weeskinderen, wat nog te zien op een schild boven de ingang van het weeshuis. het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1816 in gebruik genomen tot op heden.
Op een schild van goud staan in het rood twee klimmende leeuwen staan op de arm van een omgekeerd zwart anker. Vermoedelijk verwijzen de twee leeuwen naar de leeuw van Holland. het anker staat symbool voor de scheepvaart van het eiland.

UITGEEST.

De gemeente Uitgeest is gelegen in de regio Kennermerland gelegen in het midden van de provincie.
Ooit bestond het gebied uit wadden achter strandwallen, die zich uitstrekten van Wieringen en Texel tot de rotskust van Frankrijk. Deze strandwallen werden doorsneden door zeearmen en rivieren. Toen het gebied van de zee werd afgesloten ontstonden er veenvorming. Door het binnenstromen van zeewater werden de lagere gebieden weggespoeld en bleven de hoger gelegen gebieden achter. Hier vestigden zich de eerste bewoners van het gebied rond 450 v. Chr.

De kleuren in de vlag en de afbeelding komen uit het gemeentewapen. De vlag werd op 26 september 1974 aangenomen.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 2:1:1 in de kleuren zwart - wit - rood. In  het linker boven kanton het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente werd op 22 oktober 1817 toegekend. Het wapen heeft een zwart schild dat in vier kwartieren is ingedeeld. In het eerste en derde kwartier een zilveren klimmende leeuw en in het tweede en vierde kwartier een rode klimmende leeuw. De oorsprong is niet bekend, maar er wordt gesteld dat het het wapen is van Jan van Beaumont, familie van het geslacht Blois. Een dergelijke vorm van het wapen komt men in negen andere plaatsen tegen.

UITHOORN.


De gemeente Uithoorn is in het zuiden van de provincie gelegen.
Rond de gemeente liggen diverse forten die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam, met een lengte van 135 kilometer en 45 forten, aangelegd van 1880 tot 1920.
Op 26 september 1995 werd de Stelling van Amsterdam samen met de Nieuwe Hollands Waterlinie aangemeld bij UNESCO en in 1996 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
De naam Hoorn komt van het Ute Hoime, later den Uythoorn, wat uithoek betekend.

De vlag van Uithoorn werd op 5 april 1963 vastgesteld. De vlag heeft een lichtblauw veld met daarop dezelfde afbeelding als in het wapen.
Het wapen van Uithoorn werd op 11 september 1816 toegekend.
Het schild heeft een donkerblauwe kleur met daarop de afbeelding van een gouden hoorn met rood koord aan zilveren beslag, waaruit een kinderborstbeeld van natuurlijke kleur komt.
In 2020 werd ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de gemeente een wapenvermeerdering aangevraagd.
Op 10 februari werd het besluit genomen om in het belang van de sierteelt, De Kwakel,  een roos en de Amstel, met golvende zilveren voet aan het wapen toe te voegen. Het wapen wordt gedekt door een gravenkroon.



VELSEN.

Velsen is een gemeente in de IJmond-regio in Midden-Kennemerland.
De gemeente ligt aan de monding van het Noordzeekanaal en aan de Noordzee.
Het Noordzeekanaal werd in de 17e en 18e eeuw gegraven ten behoeven van de haven van Amsterdam, voor een betere verbinding met de Noordzee.
Langs het kanaal ontstond vanaf het eind van de 19e eeuw een vissershaven en veerhaven voor veerschepen naar Engeland.
In Velsen-Noord liggen de staalfabrieken met hoogovens van Tata Steel.



 De vlag van Velsen is een weergaven van het gemeentewapen.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren blauw en geel, met in het linker boven kanton een "Angus Dei" is aangebracht.
De vlag werd op 28 januari 1958 vastgesteld.
Het wapen van Velsen werd op 26 juni 1816 toegekend. het schild heeft een blauw veld met daarop in het goud afgebeeld een lam met vaandel "Angus Dei" (Lam Gods) op gouden grond. De afbeelding kwam reeds voor in 1785 op een patriottenvaandel.

WATERLAND.



De gemeente Waterland is gelegen in de regio Waterland waar het naar genoemd is. De gemeente omvat één stad, acht dorpen/gehuchten en twaalf buurtschappen.
Monnickendam is de hoofdstad.
De gemeente is gelegen aan het Markermeer waarin het voormalige eiland Marken is gelegen , dat nu door een dam met het vasteland is verbonden.

De huidige vlag van de gemeente Waterland bestaat uit een wit en blauw veld. In het witte deel staat een hoofdletter W, die wordt weerspiegeld in het blauwe water in het wit van het blauwe deel.
De vlag is niet officieel vastgesteld en heeft de veelkleurige oude vlag vervangen.

( Oude vlag van het waterschap Waterland.)

Het wapen van de gemeente heeft een rood schild met daarop afgebeeld een witte zwaan met een gouden kroon als halsband en in zijn poot een bundel gouden pijlen. Het wapen bestaat sinds30 juli 1993. Schilddragers zijn twee gouden griffioenen en het wapen wordt gedekt door een open lauwerkrans.
In 1619 werd een samenwerkingsverband van verschillende dorpen opgericht: de Unie van Waterland, in hun wapens komt de witte zwaan voor met de zes pijlen in haar poot, die symbool staan voor de zes dorpen van de Unie.
Het wapen heeft gelijkenis met het wapen van de familie Persijn die de burcht de Swaenborh lieten bouwen. Zwanen waren een teken van rijkdom voor de adel en ze waren in die tijd als beschermd.

WEESP.

Weesp is een relatief kleine stad en gemeente in het zuidoosten van de provincie, ingesloten tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de rivier de Vecht.
het gebied moet volgens opgravingen die zijn gedaan reeds in de zesde eeuw voor Christus zijn bewoond.
De eerste vermelding van Weesp stamt uit omstreeks 1150 onder de naam Wispe.
Weesp heeft een beschermd stadsgezicht. 
De vlag van Weesp werd op 28 juni 1973  en later omstreeks 2000 in iets gewijzigde vorm vastgesteld.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw - wit - blauw, met in het midden van de witte baan twee zwarte hoofdletter WS.
Daar Weesp en Muiden dezelfde vlag hadden werd bij Weesp de letters WS in de baan gezet en bij Muiden MD. Het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1816 vastgesteld. Het schild heeft drie verticale banen in blauw - zilver - blauw. Mogelijk stelt het wapen de rivier de Vecht voor.

WIJDEMEREN.

De gemeente Wijdemeren ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie en ligt aan de westkant van het Gooi in het Gewest Gooi en de Vechtstreek.
De gemeente is zeer rijk aan waterrijke gebieden met in het noordwesten de Spiegelplas en ten oosten daarvan de Ankeveense plassen, en in het zuidwesten de Loosdrechtse Plassen.
De gemeente wordt in tweeën gedeeld door het Hilversums Kanaal een waterverbinding van Hilversum met de Vecht.
De huidige gemeente bestaat uit elf kernen.

De vlag van de huidige gemeente is een doek met een logo dat voor zichzelf spreekt, 
De vlag werd op 2002 door de gemeente vastgesteld.
Het wapen van de gemeente Wijdemeren werd op 22 augustus 2008 toegekend.
Het schild is in twee helften gedeeld, door boven drie blauwe banen en daartussen twee zilveren banen, en onder op een zilveren veld vijf vliegende zwarte ganzen. Het schild wordt gedekt door een gravenkroon. De kleur blauw in het schildhoofd staat symbool voor het vele water in de gemeente. 
De drie blauwe dwarsbalken staan symbool voor de gemeenten Loosdrecht, 's Gravenland en Nederhorst den Berg. Het zilveren veld in de schildvoet staat symbool voor de weidsheid.
De vijf vliegende ganzen staan symbool voor de vijf verschillende plaatsen binnen de gemeente Wijdemeren.

WORMERLAND.



De gemeente Wormerland is gelegen in de Zaanstreek van de provincie, en is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Jisp, Wijdewormer en Wormer.
Binnen de gemeente liggen zeven dorpen/gehuchten en twee buurtschappen.


De vlag van de gemeente heeft dezelfde afbeelding als in het gemeentewapen.
De vlag heeft een lichtblauw veld met op 1/3 van de hijszijde een witte lepelaar met zwarte snavel en poten. het is niet bekend wanneer de vlag is vastgesteld.
Het wapen van de gemeente is tweemaal aangevraagd en nog niet officieel toegekend. Het schild heeft een donkerblauwe kleur en de lepelaar heeft een iets grijze veren en zwarte poten. het schild wordt gedekt door een gravenkroon.

ZAANSTAD.

De gemeente Zaanstad is ontstaan in 1974 door samenvoeging van Zaandam en zes andere gemeenten en vijftien buurtschappen.
Door de gemeente loopt de rivier da Zaan.
Reeds in de 17e eeuw was het gebied om haar scheepsbouw, houtzagerijen en andere industrie aangedreven door windmolens.
Schepen vertrokken hier vanuit voor de walvisvaart.
Halverwege de 19e eeuw werden de molens verruild voor stoommachines en ontstonden er grote multinationals zoals Verkade, Ahold, Bruynzeel keukens, Honig en Duyvis.
Veel molens worden tegenwoordig weer herbouwd en in bedrijf gesteld en liggen aan de Zaan bij het Openluchtmuseum Zaanstreek.

De vlag van Zaanstad werd op 25 november 1974 aangenomen.
De vlag heeft de kleuren van de Nederlandse vlag rood - wit - blauw met op 1/3 van de vlaglengte een verkort kruis dat boven en onder wit is en links en rechts rood. Het kruis is ontleend aan het embleem van de Zaanen, hierbij is men van een historisch gegeven uitgegaan. het wapen van de Zaanstreek is op 27 februari 1974 erkend. Het is het voormalige wapen van de banne Westsane en Crommenie. In de 17e en 18e eeuw was de streek rondom de Zaan belangrijk voor de walvisvaart wat terug te vinden is in de beide schilddragers op een groene arabesk.
Het schild is in vierkwartieren ingedeeld; in het eerste kwartier op een rood veld een zilveren klimmende leeuw kijkend naar rechts, in het tweede kwartier op een zilver veld een rode klimmende leeuw kijkend naar links, in het derde kwartier op een rood veld een zilveren klimmende leeuw kijkend naar links en in het vierde kwartier op een zilver veld een rode klimmende leeuw kijken naar rechts.
Het type wapen komt voor met andere standen van de klimmende leeuwen bij verschillende gemeenten.

ZANDVOORT.

De gemeente Zandvoort  ligt  in het westen van de provincie aan de Noordzee kust.
De gemeente is in de zomerperiode een badplaats die veel publiek trek uit het gehele land en zelfs uit het buitenland.
De gemeente staat in de auto- en motorsport bekend om Circuit Zandvoort.
Tot voor de 19e eeuw leefde het dorp van de visvangst.

De vlag van de gemeente heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en blauw.
Het geel en blauw verwijst naar de kleuren in het wapen.
De vlag werd op 18 oktober 1949 aangenomen.
Het wapenschild van Zandvoort heeft een donkerblauwe kleur met daarop afgebeeld in het goud drie kruislings gelegde haringen. het wapen was reeds in 1613 bekend. Daar de visvangst vangroot belang voor het inkomen van de bevolking werd daarom de gele baan bovenin de vlag geplaatst. het blauw in de vlag en wapen staan voor de zee. 
De drie haringen staan symbool voor de visserij de belangrijkste inkomsten bron van het dorp.
De drie haringen zouden ook symbool staan voor Jezus Christus, daar ze samen een Byzantijns Christusmonogram vormen. De verticaal staand is dan de I en de twee gekruiste de X, samen CHI en de Rho: de eerste letters van de naam Christus. De vis zelf is ook een symbool voor Christus.





  Zie vervolg: PROVINCIE ZEELAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten