woensdag 6 maart 2019

SCANDINAVIË; VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


      SCANDINAVIË EEN 

 NAAM VOOR EEN GEBIED

       IN HET NOORDEN

        VAN EUROPA. (2)




DENEMARKEN.

Denemarken is het kleinste Scandinavische land. Het vormt samen met Groenland en de Faeröer het Koninkrijk Denemarken. Het land ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden. In het zuiden grenzend aan Duitsland, westen aan de Noordzee en Oosten aan de Oostzee.
Denemarken is een constitutionele monarchie.
het land heeft een oppervlakte van 43.094 km², waarvan 1,6% aan water. De hoofdstad is Kopenhagen.
Sinds 1 januari 2007 is Denemarken ingedeeld in vijf regio's die de bestuurlijke indeling in provincies hebben vervangen. Het land is lid van de EU.
Groenland en de Faeröer hebben een autonome status.
Voor die tijd had Denemarken zestien provincies.



DEENSE REGIO'S.

Hovedstaden (Hoofdstad) met een oppervlakte van 2.561 km². Hoofdstad Hillerod.
Midtjylland   (Midden-Jutland) met een oppervlakte van 1304.243 km². Hoofdstad Viborg.
Norddjylland (Noord-Jutland) met een oppervlakte van 8.020 km². Hoofdstad Aalborg.
Sjaelland (Seeland) met een oppervlakte van 7.273 km². Hoofdstad SORO.
Syddanmark (Zuid-Denemarken) met een oppervlakte van 12.191 km². hoofdstad Vejle.

WAPENS VAN DE REGIO HOOFDSTEDEN.

HILLEROD.


Het is geen heraldisch wapen.
Op een witte achtergrond staat in het groen een vlier struik met witte bloemen.
De naam is afgeleid van "de plaats waar Hilde het bos heeft opgeruimd".


AALBORG.

Het wapen is gebaseerd op een oud zegel van de stad, dat bekend is uit 1358, maar dateert uit 1300.
De naam van het gebouw is niet bekend, de halve maan en ster zijn waarschijnlijk symbolen voor de St. Maria. De golven symboliseren de zee.

VEJLE.

Vejle was tot 2007 een graafschap. het wapen werd officieel toegekend in 1938 maar dateert uit het begin van de 14e eeuw en is gebaseerd op een oud zegel van de stad.
Op een witte achtergrond tonen de twee groene heuvels met een boom, de strategische positie van de stad, waarvan beide helften zijn verbonden door een brug over de Vejle




VLAG VAN DENEMARKEN.

De vlag van Denemarken heeft een rood veld met daarop in het wit een Scandinavisch Kruis. Zij wordt ook Danneborg genoemd.
Het is  de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds onveranderd in gebruik is. De oudste  onbetwistbare bron stamt uit de 14e eeuw.





WAPEN VAN DENEMARKEN.

Het wapen van Denemarken is sinds 1819 in gebruik nadat koning Frederik VI het had laten vastleggen. De afbeelding van het wapen was al sinds de middeleeuwen bekend en de oudste afbeelding is die op een lakzegel van Knoet VI uit 1194.
Het wapen heeft een gouden schild met hierop afgebeeld drie gaande leeuwen in het blauw met een kroon van goud en rode tong. Bij ieder leeuw staan rondom drie rode harten wat oorspronkelijk waarschijnlijk bloemen waren.
Het schild wordt gedekt met de Kroon van Christiaan V, wat herkenbaar is een de vierkant geslepen edelstenen.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KOPENHAGEN.


Links het klein wapen en rechts het groot wapen van Kopenhagen.
Het wapen werd toegekend in 1661 door de koning Frederik III aan de Deense hoofdstad, naar aanleiding van de belegering van de stad tijdens de Deens-Zweedse Oorlog. Het is reeds sinds 1254 bekend. De middelste toren toont ook het monogram van de koning. Het moderne wapen verschilt wel in details van het wapen dat door de koning werd toegekend.
het wapen van Kopenhagen is een sprekend wapen, de drie torens staan direct aan het water en vormen daarmee een haven. Kopenhagen werd rond 1100 ook Havn (haven) genoemd. De middelste toren op het wapen is een kerktoren en symboliseert een kerkelijk gebouw dat in het kasteel van Absalon stond en de twee torens aan de zijkanten symboliseren het kasteel zelf. In de poort van de middelste toren staat een ridder in harnas als symbool voor de verdediging.
In het groot wapen staan twee leeuwen afgebeeld als schildragers, staande op een kanon en andere oorlogsinstrumenten Op het schild rusten drie helmen met gesloten vizier alle voorzien van een rood-gele wrong. Boven de middelste helm sttat een grote kroon met drie fluirons en twee parels. Achter de andere helmen Deense vlaggen.

VLAGGEN VAN DEENSE REGIO'S.

Naast de vijf regio's, en voorheen de provincies heeft Denemarken twee onafhankelijke gebied: Faeröer en Groenland.
De Deense regio's, net als voorheen de provincies, hebben geen officiële vlag of wapen: dat is niet toegestaan door de nationale overheid.

JUTLAND. 

De vlag van Jutland is een banier. 
Jutland dat verdeeld is in twee provincies Noord- en Midden-Jutland wordt deze vlag zelden gebruikt.
Jutland is een schiereiland, het noordelijke deel behoort aan Denemarken en het zuidelijke deel tot Duitsland en valt onder de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
De vlag geeft weer het schiereiland in het groen met het Scandinavisch Kruis in het bruin voor de vruchtbare grond met aan de boven en onder kant een blauwe baan voor het omringende zeewater, van het Kattegat en de Noordzee.

BORNHOLM.

Bornholm is een eiland dat bij de regio Hovedstaden behoort maar tot en met 2006 als regionale gemeente buiten de provinciale indeling viel. het eiland heeft een oppervlakte van 588,5 km² en de hoofdplaats is Ronne. De onofficiële vlag van Bornholm heeft een rood veld met daarop in het groen het Scandinavisch Kruis.

De stad Ronne kreeg in 1327 het predikaat 'Marktstad' en kreeg het recht om markten te houden. het was een belangrijke vissershaven.
Het wapenschild geeft op een blauwe achtergrond met daarop drie vissen in het wit het verleden van de stad weer.





VENDSYSSEL.

Het is het meest noordelijke gebied van het Deense eiland Vendyssel-Thy. Het gebied wordt ook wel de 'kop van Jutland' genoemd.
het land is overwegend vlak en heeft een oppervlakte van 3000 km².
De onofficiële vlag heeft een blauw veld met daarop geel omrand een groen Scandinavische Kruis.
Geel een groen staan symbool voor het landschap en blauw voor het omringende water.


AERO.

Het is een klein eiland ten zuiden van het eiland Funen en ten westen van het eiland Langeland aan de Kleine Belt.
Het eiland behoorde oorspronkelijk tot het hertogdom Sleeswijk en kwam in 1864 in Deense handen na de Tweede Duits-Deense Oorlog.
De onofficiële vlag heeft drie horizontale banen; geel - groen - rood.



GROENLAND.

Groenland in de lokale taal Kalaallit Nuaat, "Land van de Groenlanders" is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken en is gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.

Het land heeft een oppervlakte van 2.166.086 km², waarvan 81% ijs. De hoofdstad is Nuuk.
Sinds 2500 v.chr. is het land bewoond door de Indianen. Einde 10e eeuw vestigde zich de Noren op het toen onbewoonde zuidelijke deel. In de 13e eeuw kwamen de Inuit aan, en in de 15e eeuw werden de Noorse kolonies verlaten. In de vroege 18e eeuw werd het contact met Scandinavië hersteld en Denemarken vestigde zijn heerschappij over Groenland.

VLAG VAN GROENLAND.

De vlag van Groenland is horizontaal gelijk verdeeld in een witte baan boven en een rode baan onder. De vlag bevat een cirkel die links vanuit het midden ligt. De bovenste helft van de cirkel is rood en de onderste helft is wit. De bovenste witte helft staat voor de gletsjers en de ijskap en de rode baan voor de oceaan. De witte halve cirkel stelt de ijsbergen en het pakijs voor op de oceaan en de rode halve cirkel de zon die voor de helft achter de horizon schuil gaat.
De kleuren worden ook in de Deense vlag gebruikt.

WAPEN VAN GROENLAND.

Het wapen van Groenland heeft een blauw schild met daarop in het wit een ijsbeer staande op zijn achterpoten. Dit was vroeger ook te zien in het oude wapen van Denemarken.
Het blauw staat symbool voor de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. De beer staat symbool voor de flora en fauna van het land.
Het feit dat de beer zijn linker voorpoot optilt komt van een oud bijgeloof van de Inuit dat ijsberen linkshandig zijn.

Het wapen van de stad Nuuk vindt zijn oorsprong in 1721 toen de Noorse zendeling Hans Egede de eerste Europese kolonie en handelspost stichtte op het nabije "Hoop Eiland".
OP een lichtblauwe achtergrond staat een ijsberg afgebeeld met daarvoor de handelspost in kleuren. Voor de handelspost liggen roeiriemen op het strand, en het water van de zee wordt door witte golven weer gegeven.


FAERÖER EILANDEN.

De Faeröer is een eilanden groep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan, in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland.
De archipel is een autonoom gebied in het Koninkrijk Denemarken.
De naam Faeröer betekend waarschijnlijk schapeneilanden.
Het gebied heeft een oppervlakte van 1.393 km², waarvan 0,5 % aan water.
De hoofdstad is Tórshavn.



VLAG VAN DE FAERÖER EILANDEN.

De vlag van de Faeröer eilanden is gebaseerd op de vlag van IJsland en bestaat dan ook uit een Scandinavisch Kruis. Het ontwerp bestaat uit 1919 en het eerste semi-officiële gebruik was in 1931.
In 1940 werd de vlag officieel erkend door de Britten die op dat moment de eilanden bezet hielden.
Op 23 maart 1948 werd het officieel de landsvlag.
De vlag heeft een wit veld met daarop een blauw omrand rood Scandinavisch Kruis.


WAPEN VAN DE FAERÖER EILANDEN.

Het wapen verscheen voor het eerst in de 15e eeuw in Kirkjubour.
Het toont een ram op een blauw schild.
Het wapen raakte buitengebruik in 1816 en werd weer in 1852 hersteld.
Tijdens de bezetting door de Britten in WO-II werd het weer buitengebruik gesteld.
Nadat het gebied in 1948 zelfbestuur kreeg van Denemarken, kwam het weer opnieuw in gebruik.
De kleuren komen van de vlag en het goudgeel werd toegevoegd. Het ram staat klaar om zich te verdedigen.


IJSLAND.

IJsland behoort in principe niet tot Scandinavië, maar voert wel een Scandinavisch Kruis in haar vlag.
het land wordt omringt door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee.
Het noordoosten van het eiland ligt net onder de poolcirkel.
Het eiland heeft een oppervlakte van 103.000 km², waarvan 2,7% aan water. De hoofdstad is Reykjavik.
IJsland is een vulkanische eiland dat ruim 20 miljoen jaar geleden is ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. De taal behoort tot de Scandinavische talen.

VLAG VAN IJSLAND.

De vlag van IJsland heeft een blauw veld met een sneeuwwit Scandinavisch Kruis met daarin een rood Scandinavisch Kruis.
Het land de civiele en de staatsvlag, welke laatste een zwaluwstaart heeft aan het einde.
Het blauw staat symbool voor de omringende zeeën, wit aan het ijs en de sneeuw en het rood aan de IJslandse geisers.



WAPEN VAN IJSLAND.

Het wapenschild heeft dezelfde afbeelding als de vlag van het land.
De schildragers zij n de vier beschermheiligen van IJsland staande op een blok lava. De stier is de beschermer van het zuidwestelijke deel, de arend beschermd het noordwesten, de draak het noordoosten en de reus het zuidoosten.
In het verre verleden was er een groot respect voor deze heiligen, dat zelfs de Vikingen in de nabijheid van het land hun drakenhoofden van hun boeg verwijderden.
Het huidige wapen werd in 1948 aangenomen.

WAPEN VAN REYKJAVIK.

Het wapen van de stad werd in 1951 ontworpen en op 6 juni 1957 officieel goedgekeurd.
Op een blauwe achtergrond toont het wapen twee troonpilaren van Igolfr Árnarson de eerste permanente kolonist van IJsland, die na zijn verbanning uit Noorwegen zich op het eiland vestigde. Na het bereiken van het eiland gooide hij beide pilaren in zee en zwoer hij zijn huis te bouwen op de plek waar deze zouden aanspoelen. Hij vond deze in de tweede zomer van zijn verblijf op de de plek waar nu het huidige Reykjavik ligt.
Het blauw staat symbool voor de zeeën en de witte golvende banen voor de golven van deze zeeën.




            Zie vervolg: SCANDINAVIË; VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten